De oorzaak van stijve spieren bij paarden

De oorzaak van stijve spieren bij paarden Stijfheid bij een paard kan meerdere oorzaken hebben. Zo moet je eigenlijk eerst onderscheiden of een paard stijf is, doordat hij of zij last heeft van de gewrichten, of dat je de oorzaak toch meer moet zoeken in de spieren. Denk je dat de oorzaak echt in de spieren ligt, dan heeft het zin om eens te kijken of een paard niet bepaalde tekorten heeft in het dieet of dat je misschien heel anders moet gaan voeren. En wellicht dien je ook het trainingsschema van het paard (tijdelijk) aan te passen.

Ziektes die stijve spieren kunnen veroorzaken

Spierbevangenheid

Stijve en stramme spieren zijn meestal het gevolg van een te veel aan melkzuur in het lichaam. Melkzuurconcentraties veroorzaken pijn en verhinderen daardoor de samentrekking van de spieren. Als alle lichaamsprocessen goed functioneren wordt melkzuur via het bloed afgevoerd. Onvoldoende afvoer kan leiden tot spiervermoeidheid, spierstijfheid en uiteindelijk tot spierbeschadiging en zelfs nierbeschadiging. Bij paarden is dit te zien aan een donkere kleur urine. De paarden zijn dan spierbevangen, vaak ook wel maandagsziekte genoemd. Vaak wordt deze ziekte veroorzaakt door het teveel voeren van granen in verhouding tot de arbeid die een paard verricht. De granen, die veel koolhydraten (=suikers) bevatten verzuren de darmen dan te snel, waardoor problemen met de spieren ontstaan. De oplossing ligt vaak in het voeren van minder tot geen krachtvoer. Heeft een paard een tekort aan energie of wordt het paard te dun, dan moet er gezocht worden naar een andere vorm van energie in de vorm van vetten. Of in ieder geval naar krachtvoer laag in suikers.

PSSM

PSSM is een spierziekte die voorkomt bij Quarter Horses, American Paint Horses en de Appaloosa. Het paard maakt dan een verkeerd soort glycogeen aan en komt hierdoor tijdens inspanning in acute energienood. Dit leidt tot spier-eiwitafbraak en spierbevangenheid. De symptomen kunnen al ontstaan na een half uur na lichte arbeid. De paarden hebben dan pijn, zijn stijf en zweten zeer sterk. Soms zullen ze ook uitgestrekt willen staan om de pijn te proberen te vermijden. De behandeling van PSSM bestaat eruit dat je voer geeft dat weinig glucose aanlevert om glycogeen van te kunnen maken, maar wel een alternatieve energiebron biedt voor de spieren. Voer dus met weinig zetmeel en suikers en een aanvulling met vetten. Naast dit dieet moet ook aandacht worden besteedt aan de training van het paard. Door training worden de spiervezels gestimuleerd om over te schakelen van glucoseverbranding naar vetzuurverbranding.

Naast bovengenoemde twee spierziektes zijn er nog meer ziektes bij paarden die voor spierproblemen kunnen zorgen, zoals bijvoorbeeld insulineresistentie (IR).

Naast deze spierziektes is het ook mogelijk dat je paard een tekort heeft aan bepaalde stoffen in het dieet. Zo kan stijfheid van spieren duiden op een tekort aan:
  • Magnesium
  • Vitamine E en selenium
  • MSM zwavel
  • Aminozuren

Magnesiumtekort

Magnesiumtekort komt bij paarden best vaak voor. Dit komt onder andere omdat de Nederlandse bodem tekorten heeft aan magnesium. Daarnaast zit er in krachtvoer vaak onvoldoende magnesium om tekorten aan te kunnen vullen. Calcium zorgt voor de aanspanning van spieren en magnesium juist voor de ontspanning van spieren. Bij een tekort aan magnesium zullen spieren dus moeite hebben met ontspannen met als gevolg stijfheid. Magnesiumtekort kan nog veel meer klachten geven bij een paard zoals nerveus en schrikkerig gedrag. Als een magnesiumtekort de oorzaak is van deze klachten, dan zie je vaak al binnen 2 weken resultaat van het bijvoeren van een magnesium supplement.

Vitamine E en seleniumtekort

Als paarden dag en nacht op de wei lopen en lekker gras kunnen eten, zullen ze waarschijnlijk geen vitamine E-tekort hebben. In gras zit namelijk meer dan voldoende vitamine E. Maar als paarden maar een aantal uren op de wei lopen of als ze in de winter alleen hooi als ruwvoer krijgen, dan lopen ze snel een vitamine E tekort op. Door gebruik van de spieren geven die spieren afvalstoffen af aan het lichaam. Onder andere vitamine E en selenium zijn dan nodig om deze afvalstoffen op te ruimen. Daarnaast spelen vitamine E en selenium ook een rol in de spieropbouw.

MSM zwavel

Anti-oxidanten kunnen het lichaam helpen bij de afvoer van de afvalstoffen. MSM zwavel is één van de voedingsstoffen die bijdraagt aan het herstel van beschadigd spierweefsel. Paarden die ondanks een goede training en de aanvulling van vitamine en selenium toch stramme spieren hebben, moeilijk in te buigen zijn of moeilijk voorwaarts zijn, kunnen dan ook veel baat hebben bij een product met organisch zwavel en anti-oxidanten (*)

Aminozuren

Eiwitten, gemaakt van ketens van aminozuren spelen een grote rol bij de opbouw van spieren en het herstel van spieren na arbeid. Zonder eiwitten kunnen spieren niet functioneren. In het paardendieet zijn er vaak tekorten aan bepaalde aminozuren zoals lysine en methionine. Aanvulling van deze aminozuren kan heel zinvol zijn voor het verbeteren van de spierwerking voor een paard

Fabrikanten spelen graag in op de behoeftes aan supplementen voor de spieren voor paarden. Er zijn dan ook meer dan genoeg supplementen te vinden op dit gebied. Er zijn diverse sprays te vinden die spieren kunnen ontspannen en daarnaast allemaal voedingssupplementen die bijvoorbeeld vitamine E en selenium kunnen aanvullen. Ook is het goed te overwegen om misschien ander krachtvoer te gaan geven. Krachtvoer wat bijvoorbeeld laag zit in gehaltes aan zetmeel en suikers. Of krachtvoer waar al meer vitamine E aan toegevoegd is. Wil je echt zeker weten waar de oorzaak ligt van de spierstijfheid bij je paard, dan kun je een bloedonderzoek laten doen. Soms is alleen aanvulling van vitamine E nodig zonder extra selenium erbij. De bloeduitslagen van magnesiumtekorten zijn niet helemaal betrouwbaar omdat een tekort aan magnesium pas blijkt bij grote tekorten aan deze stof. Misschien is het dan handiger om te overwegen eens een paar weken magnesium bij te voeren en te kijken of dit resultaat oplevert.

Lees verder

© 2013 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Supplementen bij PaardenSupplementen bij PaardenWanneer je een probleem hebt met je paard hoor je vaak roepen, "gebruik een supplement van dat of dat". Maar wat zijn nu…
Klachten bij magnesium tekortKlachten bij magnesium tekortHet is erg belangrijk om voldoende van het mineraal magnesium binnen te krijgen. Magnesium is natuurlijk tranquillizer,…
De huisvesting van paardenDe huisvesting van paardenTien jaar geleden was het nog heel normaal om paarden 23/7 op stal te houden, met als enige onderbreking een uurtje werk…
Wat te doen tegen spierpijn?Wat te doen tegen spierpijn?Na een dag heerlijk sporten kun je de volgende dag wakker worden met een pijn in je spieren. Dit kan zelfs nog enkele da…

De rode eekhoorn in Nederland het jaar doorDe rode eekhoorn in Nederland het jaar doorIn Nederland is het meestal de rode eekhoorn wanneer je een eekhoorn ziet. De eekhoorn heeft een staart die bijna zolang…
Help, mijn kat is agressiefHelp, mijn kat is agressiefAgressief gedrag van een kat is een veel voorkomend gedragsprobleem van de kat. Als een kat aanvalt, gebruikt hij zijn t…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ulleo, Pixabay
  • (*) http://www.paardendrogist.nl/product/105/114/vitamine-e-seleen/101005/25350
Reactie

Terese, 10-05-2018
Ben even benieuwd hoe jullie denken over sportmassage bij paarden… dat kan natuurlijk ook stijve spieren helpen oplossen, in combinatie met supplementen…, het voert de afvalstoffen af, en zorgt voor een goede bloedcirculatie, en daardoor kan er weer nieuwe voeding en zuurstof de spiercel opgenomen worden, dus ook supplementen! Ben benieuwd naar een reactie, gr Terese. Reactie infoteur, 11-05-2018
Zelf vind ik sportmassage zeer nuttig. Zeker als er blokkades/ spierknopen te vinden zijn, die kan je zelf mbv rijden of werk aan de hand eigenlijk bijna niet oplossen. Toevallig heb ik net een aantal sportmassages achter de rug, ze zijn wel pijnlijk! Bedoel je voor paarden trouwens de happy athlete massages ( triggerpoint massage ) of echt sportmassage?

Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 15-10-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.