Hondenrassen: Eurasiër (Aziatische keeshond)

Hondenrassen: Eurasiër (Aziatische keeshond) De Eurasiër behoort tot de keesachtigen en poolhonden en hij is afkomstig uit Duitsland. Dit ras is ontwikkeld voor de goede eigenschappen zoals het rustige karakter, vriendelijkheid en weinig blaffen. Als er onraad is, zal hij wel blaffen. Het is een middelgrote, intelligente en sterke hond, die gemakkelijk past in een gezin en ook goed met kinderen en andere honden kan omgaan. Dit ras is een tikkeltje eigenwijs, maar is geschikt als gezelschapshond.

Geschiedenis

Dit ras is nog niet zo oud. Het behoort tot de Aziatische keeshonden en het is de jaren vijftig van de vorige eeuw ontstaan in Duitsland. De basisrassen om tot stand te komen tot dit nieuwe ras waren de Chow Chow, de Keeshond en later de Samojeed. De Chow Chow is een eenmanshond die zich moeilijker aanpast binnen een gezin, de keeshond blaft veel en kan fel reageren en de Samojeed kan gaan rondzwerven. De ongewenste eigenschappen zijn in dit nieuwe ras gecompenseerd. Men zocht naar een middelgrote hond, die sterk, waakzaam maar toch rustig, trouw en goed in het gezin zou passen. In het jaar 1973 kreeg de hond de naam Eurasiër, dat verwijst naar de herkomst van de uitgangsrassen.

Uiterlijk

Bij deze middelgrote keesachtige hond heeft de reu een schouderhoogte tussen de 52 en 60 centimeter, en bij de teef is dit tussen de 48 en 56 centimeter. Het gewicht is tussen de 18 en 30 kilo. De Eurasiër staat hoog op de poten en heeft een wolfachtige, wigvormige snuit. De vlakke schedel heeft een lichte stop met een krachtige snuit. De ogen zijn middelgroot en hij heeft een mooie uitstraling. De rechtopstaande oren staan hoog en aardig dicht bij elkaar. Zijn lichaam is gespierd en niet zo kort als bij bijvoorbeeld de keeshond. De voorpoten zijn recht en de voeten zijn rond met dikke zwarte voetzolen met beharing tussen de tenen. De staart wordt meestal op de rug gedragen. De vacht kan de kleuren grijs, bruin en wit, rood, maar ook zwart zijn.

Karakter

De Eurasiër is een prettige gezinshond en hij kan erg goed met kinderen en andere honden. Spelen met kinderen doet hij graag. Hij is vriendelijk, kalm en evenwichtig. Hij beschikt over een goede intelligentie en is redelijk gehoorzaam, hoewel ze af en toe wat eigenwijs kunnen zijn. Als er onraad is, zal hij waakzaam zijn en blaffen. Toch blaft deze hond niet zo erg veel. Hij maakt graag deel uit van het gezin en is ook erg trouw aan zijn eigen mensen. Tegenover vreemden zijn ze wat terughoudend, maar niet onvriendelijk. Hij houdt er niet van om te lang alleen te zijn en is ongeschikt als kennelhond. Verder heeft deze hond veel beweging nodig en houdt niet van kleine ruimtes. Ongewenst gedrag laat zich dan ook niet corrigeren door hem in de bench te stoppen.

Opvoeding

Het is over het algemeen niet moeilijk om een Eurasiër op te voeden, maar hij heeft wel een baasje nodig die consequent is. Omdat hij intelligent is, wil hij een afwisselende training waarbij gewenst gedrag wordt beloond. Voor het beste resultaat moet hij niet met harde hand worden opgevoed en een baasje met wat geduld. Hij kan wat eigengereid zijn.

Verzorging

De bovenvacht is stevig en de ondervacht is een dikke wolachtige vacht. Deze vacht moet een paar keer per week worden geborsteld. De vacht heeft een bepaalde structuur waardoor het nauwelijks klit. Als hij in de rui is, moet de vacht wel dagelijks worden geborsteld. Met een kam met een dubbele rij metalen pennen is de loskomende vacht gemakkelijk te verwijderen. De vacht is zelfreinigend, het vuil valt er vanzelf af. Buiten de ruiperiode om is het onverstandig de hond te vaak te borstelen omdat de wollige ondervacht dan teveel wordt verwijderd.

Overige informatie

De levensverwachting van een Eurasiër is gemiddeld tussen de 14 en 15 jaar. Mocht je interesse hebben in dit ras als gezinslid en kameraad, laat je dan van tevoren goed informeren door een fokker of rasvereniging.
© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke hondenrassen stinken het meest en welke juist minder?Welke hondenrassen stinken het meest en welke juist minder?Iedere hondeneigenaar kent de doordringende geur die honden kunnen uitstralen. Deze geur wordt onder andere door omgevin…
Rashonden: Chow ChowRashonden: Chow ChowDe Chow Chow is een oud Chinees hondenras. Waarschijnlijk was de eerste vorm van dit ras al bekend in China voordat de j…
Alles over de Labrador RetrieverDe Labrador Retriever, afgekort Labrador, is een hondenras dat afstamt van de St. Johns-hond. Deze hond werd door eskimo…
Rashonden: Hokkaido (Aziatische keeshond)Rashonden: Hokkaido (Aziatische keeshond)De Hokkaido behoort tot de Aziatische keeshonden. Doordat migranten honden meenamen naar het Japanse eiland Hokkaïdo is…

Hondenrassen: Billy (meutehond uit Frankrijk)Hondenrassen: Billy (meutehond uit Frankrijk)De Billy is een meutehond die oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Hij behoort tot de groep dashonden en lopende honden. D…
De Tasmaanse duivelDe Tasmaanse duivelZijn naam heeft hij te danken aan zijn angstaanjagende geschreeuw. Aan het geluid te horen moest het wel iets duivels zi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Chicita, Pixabay
  • www.hondenrassen.nl
  • www.hondencentrum.com
  • www.vrolijkeviervoeters.be
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 02-11-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.