Met je kat op reis in acht stappen

Waar een hond vrolijk kwispelt als je zijn riem pakt, daar verdwijnt menig kat snel en stil achter de bank zodra de reismand tevoorschijn komt. Een kat vindt meestal: Eigen haard is goud waard. Hoe kun je er nou voor zorgen dat de nodige trips, bijvoorbeeld naar de dierenarts, zo aangenaam mogelijk verlopen. In dit artikel lees je hoe je dat in acht stappen voor elkaar kan krijgen.

Op reis in acht stappen

De meeste katten vinden het een crime om huis en haard te verlaten. Katten zijn echte gewoontedieren, ze voelen zich het prettigst in hun vertrouwde omgeving. Maar soms is er geen ontkomen aan en moet de kat mee. Bijvoorbeeld naar de dierenarts. Hier is een achtstappenplan om ervoor te zorgen dat de reis zo voorspoedig mogelijk verloopt.

1. Kies de juiste box

Een box die aan de bovenkant geopend kan worden, waardoor hij in twee delen uit te klappen of los te klikken is, zijn geschikt. De kat kan dan in de box blijven zitten als de dierenarts hem onderzoekt. Dit geeft de minste stress. In de box leg je een handdoek of een kleed dat een bekende geur heeft.

2. Laat je kat wennen

Laat de reisbox met een geopende deur in de huiskamer staan en berg hem niet op. Leg er zo af en toe een kattensnoepje of een favoriet speeltje in. Zo ziet de kat als snel dat de box een aantrekkelijke plek is.

3. Oefen het reizen

Verplaats de box af en toe terwijl de kat erin zit. De eerste paar keer naar een andere kamer en neem hem vervolgens mee naar buiten. Je kan een handdoek of een deken over de box hangen, zodat je kat beschut zit. Dit kan een veilig gevoel geven. Te veel indrukken uit een onbekende omgeving kunnen de kat onrustig maken.

4. Zorg voor positieve associaties

Mauwt je kat tijdens het autorijden, negeer zijn gemekker dan en blijf zelf rustig. Doe wat je moet doen: autorijden. Dit kalmeert je vriendje. Laat je kat nooit los in de auto! Hiermee breng je jezelf, je kat en medeweggebruikers in gevaar.

5. Zo min mogelijk indrukken

Ga je naar de dierenarts en moet je wachten, zet de box dan ergens waar andere katten of honden er niet bij kunnen. Niet op de grond, maar hoog. Bijvoorbeeld op de stoel naast je of op een tafel.

6. Voorkom geworstel

Als je kat moeilijk te hanteren is bij de dierenarts, gebruik dan standaard een grote handdoek die je om hem heen slaat. Hij kan zich eronder terugtrekken waardoor hij zich veiliger voelt. De dierenarts kan er evengoed met zijn handen onder om hem te onderzoeken.

7. Zorg voor een vluchtroute

Ga je met je kat naar een vreemd huis, zorg er dan voor dat hij altijd kan vluchten naar een veilige plek. In dit geval: zijn reisbox.

8. Houd de box fris

Is je kat bang geweest tijdens de trip? Was dan direct de handdoek die in de box lag en spoel de box goed af. Eventueel met allesreiniger, zodat alles weer fris ruikt. Katten scheiden namelijk via de voetzooltjes angstzweet uit. Daardoor kan je kat een hekel krijgen aan de reisbox.

Extra hulp bij reisstress

  • Feliway is een spray waarin synthetische feromonen zijn verwerkt, waarop de meeste katten goed reageren. Feromonen zijn 'vertrouwde' geurtjes die de kat zelf ook produceert. Bijvoorbeeld via de kliertjes bij de bek tijdens kopjes geven. Dit geeft de kat een prettig gevoel. Spray de reisbox er tien minuten voor vertrek lichtjes mee in, voordat je de kat erin zet. zo heb je kans dat de reis soepeler verloopt.
  • Geef je kat de kans om zich in de box of mand te verstoppen door het zo donker mogelijk te maken. Hoe minder hij ziet, hoe beter.
  • Zet je kat ruim voordat je met hem op pad gaat in de box. Hij vindt het minder erg om er iets langer in te zitten dan dat hij er onder stress in wordt geduwd.
© 2013 - 2025 Natuurliefde, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom drinkt mijn kat plotseling veel water?Waarom drinkt mijn kat plotseling veel water?Drinkt je kat plotseling veel water en is er geen aanwijsbare oorzaak? Ga dan onmiddellijk met je kat naar de dierenarts…
Schijnzwangerschap bij kattenSchijnzwangerschap bij kattenSchijnzwangerschap komt niet alleen bij mensen voor, maar ook bij dieren! Dit artikel gaat over schijnzwangerschap bij p…
Overgewicht bij de katOvergewicht bij de katHoewel overgewicht bij de kat minder voorkomt dan bij de hond (de kat lijkt eerder de rem op het eten zelf aan te geven)…
Stress bij katten - Natuurlijke oplossingenStress bij katten - Natuurlijke oplossingenKatten zijn over het algemeen ontspannen en evenwichtige huisdieren. Toch kan hun gedrag in bepaalde situaties (bijvoorb…

Een veulen fokkenEen veulen fokkenWat moet je weten als je uit je eigen merrie een veulen wilt fokken? Heeft jouw merrie ooit eerder een veulen gekregen?…
Egel in de tuin met egelburcht voor winterslaapEgel in de tuin met egelburcht voor winterslaapEen egeltje dat in de eigen tuin scharrelt is een gezellig diertje waar je geen last van hebt en dat leuk is om te zien…
Bronnen en referenties
  • www.kattengedragcentrum.nl
  • www.dierenkliniekkenaupark.nl
Natuurliefde (1 artikelen)
Gepubliceerd: 08-03-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.