Overgewicht bij de kat
Hoewel overgewicht bij de kat minder voorkomt dan bij de hond (de kat lijkt eerder de rem op het eten zelf aan te geven), is het wel een groeiende groep. Ze volgen de mensen als het ware en aangezien dat ook de broodheren van de katten zijn, zou daar wel eens een verband kunnen liggen. Maar hoe ga je er mee om?
Algemeen
Bij katten is overgewicht het grootste probleem als het gaat om de door voeding veroorzaakte aandoeningen. En in meer of mindere mate is 50% van de katten te dik. Niet allemaal alarmerend, maar toch meer dan eigenlijk de bedoeling is. En als het geconstateerd is wat dan te doen?
Wanneer overgewicht?
Zoals gezegd zijn niet alle katten die een overgewicht hebben, extreem dik en kan er op relatief eenvoudige wijze iets aan gedaan worden (uitgaande van het feit dat er geen medische oorzaak is). Maar grofweg moet er vanuit gegaan worden dat een kat die ca. 20% boven het ideaalgewicht zit, als “te dik” wordt aangemerkt. Waarbij oudere katten een extra gevoelige doelgroep is. Ze worden gemakkelijker zwaarder, dan de jongere kat. Let dus zeker bij de oudere katten op de extraatjes.
Hoe weet ik het ideaalgewicht?
Omdat poezen en katers ook weer een verschillend ideaalgewicht hebben, is het niet altijd eenvoudig om het ideaalgewicht voor de betreffende kat te herleiden. Er is een methode die een redelijke indicatie geeft en dat is:
- Als je de borstkas vastpakt moet je de ribben kunnen voelen.
- Als je boven de kat gaat hangen moet er een soort taille te zien zijn. Wat wil zeggen dat de borstkas breder moet zijn dan de buik.
Als dit niet het geval is, heeft de kat zeer waarschijnlijk overgewicht. Ga bij twijfel naar de dierenarts, die kan ook helpen bij het afvallen.
Hoe valt de kat af?
Veel eten
Begin in ieder geval niet als een bezetene de kat op rantsoen te zetten. Tussendoortjes moeten uiteraard wel weggelaten worden. Een kat die te snel afvalt kan ziek worden, dus bouw het rustig af naar de normale proporties die goed zijn voor de kat of schaf dieetvoeding voor de kat aan (te koop bij de dierenarts). Is het eng? Raadpleeg dan de dierenarts voor hulp bij het afvallen.
Medische oorzaak
Als je het vermoeden hebt dat er een medische oorzaak is, of als je zeker weet dat je niet te veel eten geeft, ga dan naar de dierenarts. Ga niet zelf dokteren, maar laat de dierenarts naar de kat kijken. De dierenarts zal naar alle waarschijnlijkheid een bloedtest doen om te achterhalen of en zo ja wat er mis is met de kat (bijvoorbeeld stofwisselingsziekten komen nogal eens voor). Verschillende medische oorzaken zijn overigens prima te behandelen, maar laat angst om wat het kan zijn, nooit een drijfveer zijn om niet naar de dierenarts te gaan.
Wat kan overgewicht veroorzaken?
- Huidproblemen / vachtproblemen
- Gewrichtslijtage
- Beperkt uithoudingsvermogen
- Vetstapeling
- Suikerziekte
- Hartproblemen
Voor een aantal aandoeningen geldt dat dit prima te behandelen is, maar voorkomen is beter dan genezen.
Tot slot
Blijf altijd alert op de voeding van de kat. Laat de kat niet “mee-eten” met de voeding voor het gezin, maar zorg voor kwalitatief goede brokken en vers water. Dat is in principe genoeg door de kat en daar zitten alle voedingsstoffen in. Natvoer is dan ook eigenlijk niet meer nodig.
Als je af en toe toch iets wilt geven, beperk dit dan en wissel een blikje kattenvoer af met een stukje vers gekookte kip, een hardgekookt ei of wat tonijn op waterbasis (in blik).