Overgewicht bij de kat

Overgewicht bij de kat Hoewel overgewicht bij de kat minder voorkomt dan bij de hond (de kat lijkt eerder de rem op het eten zelf aan te geven), is het wel een groeiende groep. Ze volgen de mensen als het ware en aangezien dat ook de broodheren van de katten zijn, zou daar wel eens een verband kunnen liggen. Maar hoe ga je er mee om?

Algemeen

Bij katten is overgewicht het grootste probleem als het gaat om de door voeding veroorzaakte aandoeningen. En in meer of mindere mate is 50% van de katten te dik. Niet allemaal alarmerend, maar toch meer dan eigenlijk de bedoeling is. En als het geconstateerd is wat dan te doen?

Wanneer overgewicht?

Zoals gezegd zijn niet alle katten die een overgewicht hebben, extreem dik en kan er op relatief eenvoudige wijze iets aan gedaan worden (uitgaande van het feit dat er geen medische oorzaak is). Maar grofweg moet er vanuit gegaan worden dat een kat die ca. 20% boven het ideaalgewicht zit, als “te dik” wordt aangemerkt. Waarbij oudere katten een extra gevoelige doelgroep is. Ze worden gemakkelijker zwaarder, dan de jongere kat. Let dus zeker bij de oudere katten op de extraatjes.

Hoe weet ik het ideaalgewicht?

Omdat poezen en katers ook weer een verschillend ideaalgewicht hebben, is het niet altijd eenvoudig om het ideaalgewicht voor de betreffende kat te herleiden. Er is een methode die een redelijke indicatie geeft en dat is:
  • Als je de borstkas vastpakt moet je de ribben kunnen voelen.
  • Als je boven de kat gaat hangen moet er een soort taille te zien zijn. Wat wil zeggen dat de borstkas breder moet zijn dan de buik.

Als dit niet het geval is, heeft de kat zeer waarschijnlijk overgewicht. Ga bij twijfel naar de dierenarts, die kan ook helpen bij het afvallen.

Hoe valt de kat af?

Veel eten

Begin in ieder geval niet als een bezetene de kat op rantsoen te zetten. Tussendoortjes moeten uiteraard wel weggelaten worden. Een kat die te snel afvalt kan ziek worden, dus bouw het rustig af naar de normale proporties die goed zijn voor de kat of schaf dieetvoeding voor de kat aan (te koop bij de dierenarts). Is het eng? Raadpleeg dan de dierenarts voor hulp bij het afvallen.

Medische oorzaak

Als je het vermoeden hebt dat er een medische oorzaak is, of als je zeker weet dat je niet te veel eten geeft, ga dan naar de dierenarts. Ga niet zelf dokteren, maar laat de dierenarts naar de kat kijken. De dierenarts zal naar alle waarschijnlijkheid een bloedtest doen om te achterhalen of en zo ja wat er mis is met de kat (bijvoorbeeld stofwisselingsziekten komen nogal eens voor). Verschillende medische oorzaken zijn overigens prima te behandelen, maar laat angst om wat het kan zijn, nooit een drijfveer zijn om niet naar de dierenarts te gaan.

Wat kan overgewicht veroorzaken?

  • Huidproblemen / vachtproblemen
  • Gewrichtslijtage
  • Beperkt uithoudingsvermogen
  • Vetstapeling
  • Suikerziekte
  • Hartproblemen

Voor een aantal aandoeningen geldt dat dit prima te behandelen is, maar voorkomen is beter dan genezen.

Tot slot

Blijf altijd alert op de voeding van de kat. Laat de kat niet “mee-eten” met de voeding voor het gezin, maar zorg voor kwalitatief goede brokken en vers water. Dat is in principe genoeg door de kat en daar zitten alle voedingsstoffen in. Natvoer is dan ook eigenlijk niet meer nodig.
Als je af en toe toch iets wilt geven, beperk dit dan en wissel een blikje kattenvoer af met een stukje vers gekookte kip, een hardgekookt ei of wat tonijn op waterbasis (in blik).

Lees verder

© 2010 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij overgewichtWat te doen bij overgewichtOvergewicht komt steeds vaker en in steeds heftigere vormen voor. Wat is overgewicht nu precies? Wanneer is er sprake va…
Atkins dieet: inleidingAtkins dieet: inleidingHet Atkins dieet is een dieet waarbij men geen calorieën hoeft te tellen maar waarbij men let op het aantal koolhydraten…
Overgewicht, stofwisseling, bloedsuikerspiegelOvergewicht, stofwisseling, bloedsuikerspiegelBij overgewicht spelen spelen vet, stofwisseling, beweging, hormonen, psyche, schildklier en erfelijkheid een rol. Bij o…
Reken je BMI uitReken je BMI uitVeel mensen hebben we het idee dat ze te zwaar zijn maar weten eigenlijk niet wat de 'norm' is. Ben je gewoon aan de zwa…

Adoptie Spaanse asielhonden uit Perreras (Dodingsstations)Adoptie Spaanse asielhonden uit Perreras (Dodingsstations)Spanje staat bekend als een zonnig en heerlijk vakantieland, maar Spanje kent ook een donkere zijde als het gaat om het…
De kat met diarreeDe kat met diarreeIedereen die een of meerdere katten heeft zal er vroeg of laat mee te maken krijgen, je kat heeft diarree. Diarree kan v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal

Reageer op het artikel "Overgewicht bij de kat"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 17-12-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Special: Katten
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!