Waarom drinkt mijn kat plotseling veel water?

Waarom drinkt mijn kat plotseling veel water? Drinkt je kat plotseling veel water en is er geen aanwijsbare oorzaak? Ga dan onmiddellijk met je kat naar de dierenarts, want mogelijk ligt er een gevaarlijk gezondheidsprobleem aan de basis van het vele drinken. Hier volgen enkele van de meest voorkomende oorzaken.

Warm weer

Als het buiten warm is of als je de verwarming hoog hebt staan, gaan de meeste katten automatisch meer drinken. Dit is normaal en hoeft niet voor paniek te zorgen. Katten moeten voldoende gehydrateerd blijven, dus geef hem zeker de kans om veel te drinken.

Droogvoeding vs natte voeding

Katten die enkel droogvoeding krijgen, moeten hun hydratatie van elders halen en gaan hun drinkbakje automatisch vaker bezoeken. De droogvoeding af en toe met een natte voeding afwisselen zorgt ervoor dat je kat beter gehydrateerd blijft.

Lopend water vs stilstaand water

Sommige katten hebben een hekel aan stilstaand water en verkiezen lopend water uit de kraan of de douche. Drinkt je kat telkens je een kraan openzet? Dan is dit waarschijnlijk de oorzaak.

Aandacht zoeken

Ben je vaak van huis of geef je je kat te weinig aandacht? In dat geval kan je kat plotseling meer gaan drinken om aandacht te zoeken.

Te hoge schildklierproductie

Een verhoogde schildklierwerking bij katten verhoogt de dorstgevoelens. Deze aandoening komt vaak voor bij oudere katten vanaf de leeftijd van elf jaar en kan op lange termijn voor nierfalen en hartfalen zorgen. Als je oudere kat plotseling veel water begint te drinken, kan je hem best op een te hoge schildklierproductie laten testen. Een te hoge schildklierwerking kan onder controle gehouden worden door het overschakelen naar een rauw voedsel dieet, medicatie (Felimazole), voedingssuplementen en het beperken van jodium in de voeding.

Nierfalen

De voornaamste reden waarom katten overmatig drinken, is nierfalen. In de meeste gevallen verloopt de ziekte geleidelijk, maar ze kan ook plotseling optreden en ernstige gevolgen hebben. Hoe sneller de ziekte wordt vastgesteld, hoe beter de dierenarts de ziekte onder controle kan houden en hoe beter de overlevingskansen zijn. Nierfalen uit zich bijna altijd door overmatig drinken en vermageren, dus ga zo snel mogelijk naar de dierenarts om de nieren van je kat te laten onderzoeken.

Suikerziekte

Ook suikerziekte kan een mogelijke oorzaak zijn voor het overmatig drinken van je kat. Suikerziekte kan vastgesteld worden door middel van een bloedproef bij de dierenarts. Hoe sneller je erbij bent, hoe minder kans er is op complicaties en hoe beter de overlevingskansen.
© 2012 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kun je ook te veel water drinken?Kun je ook te veel water drinken?Iedere dag veel water drinken is ontzettend goed voor je. Je huid, je haar, je lichamelijke conditie en je organen kunne…
Afvallen: water drinken is een must in uw dieetAfvallen: water drinken is een must in uw dieetVeel mensen proberen gewicht te verliezen door goed op hun voeding te letten. Wat vaak vergeten wordt is dat u ook gewic…
Alle voordelen van het drinken van waterWater is het allergezondste wat je maar kan drinken. In water zitten geen calorieën en daarom is het heel gezond, dit is…
Genoeg drinken!Je lichaam bestaat voor het grootste deel uit water, dus het is belangrijk om genoeg te drinken. Maar hoeveel moet je no…

Hoe kan ik een kat meer laten drinkenKatten drinken over het algemeen minder dan de meeste andere huisdieren. Toch hebben ze water nodig om gezond te blijven…
Handleiding: het maken van een krabpaal voor de katHandleiding: het maken van een krabpaal voor de katKrabpalen, het meest geliefde item van een kattenpoot. De dierenwinkels staat er vol van, maar de prijs- kwaliteitsverho…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 825545, Pixabay
  • The Complete Guide to Holistic Cat Care. Celeste Yarnall & Jean Hofve.
  • Handboek natuurlijke gezondheid, natuurlijke geneeswijzen. Andrew Weil.
  • Het handboek voor een natuurlijke gezondheid. Mark Evans.
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 03-03-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.