De Appaloosa, het stippenpaard

De Appaloosa, het stippenpaard De Nez Percé-stam fokte de voorouders van de moderne Appaloosa, een van de populairste rassen in Amerika. Maar ook in Nederland wordt de appaloosa steeds populairder.

Geschiedenis

De appaloosa kan met recht het Amerikaanse paard genoemd worden, omdat het ras door het inheemse Amerikaanse volk, de Nez Percé uit het noordwesten van de VS, gefokt is uit paarden die meegebracht waren door de conquistadores.
De voorouders van het paard leefden in de bossen en hadden stippen en vlekken en misschien ook strepen op hun vacht, die ze in de vlekkerige schaduw tussen de bomen beschermden tegen roofdieren. Hun moderne Appaloosa-afstammelingen hebben de genen voor de gevlekte vacht geërfd.

Het is bekend dat de Cro-Magnon-mens bekend was met gespikkelde paarden en dat hij er rotstekeningen van heeft gemaakt. De dieren werden als zeer waardevol beschouwd in Azië en tot het eind van de 19e eeuw ook in Europa. Toen raakte ze uit de mode. Nu staat de Appaloosa opnieuw in de belangstelling en niet alleen voor parade- of demonstratiedoeleinde, maar ook als werkpaard en wedstrijdpaard.

Kleur

Een paard hoeft niet gespikkeld te zijn om een appaloosa te zijn. De paarden die geen spikkels hebben, moeten echter wel voldoen aan drie andere eisen: ze moeten een witte oogrok hebben, evenals een gespikkelde huid onder de vacht en strepen op de hoeven.

En zijn vele variaties in spikkels en vlekken, maar voor een gemakkelijke classificatie zijn er slechts zes hoofdpatronen. Het Leopard-patroon heeft voskleurige, donkerbruine of zwarte eivormige spikkels over het hele lichaam op een witte ondergrond; het snowflake-patroon heeft witte vlekken over het hele lichaam op een voskleurige, donkerbruine of zwarte vacht. De vlekken zitten vooral op de heupen. Een paard met het blanket-patroon is wit of gestippeld op de lendenen, het kruis en de dijen. Het frosted-patroon is een donkere vacht met wat witte stippen op de heupen en lendenen. Bij het marble-patroon is de vacht bij de geboorte donkergekleurd, maar wordt door spikkels en vlekken steeds witter, totdat de vacht op oudere leeftijd bijna helemaal wit is. Het hoofd en de benen houden echter wel donkere aftekeningen.

Karakter

Appaloosa's zijn ideale gezinspony's en -paarden vanwege hun prettige karakter en gehardheid. Ze zijn wendbaar en snel en hebben een aanzienlijk uithoudingsvermogen, maar ze zijn tegelijkertijd volgzaam en gedreven. Ze hebben plezier in hun werk en zijn niet moeilijk te verzorgen.

De hedendaagse Appaloosa

Appaloosa's zijn gede rij- en tuigpaarden, hoewel er maar wienig aangespannen lijken te werken. Op wedstrijden wordt de Appaloosa in de eerste plaats als een goed rijpaard beoordeeld. Appaloosa's worden in de VS in verschillende westernklassen uitgebracht, onder andere in roping en barrelracing en in verschillende stijlklassen.
In Engeland (en in Nederland) wordt het ras steeds verder verbeterd. Steeds meer fokkers fokken op kwaliteit en niet meer zozeer op kleur. Er zijn dan ook steeds meer Appaloosa's in Riding horse-, Colored horse- en Family horse-klassen evenals in vaardigheidsklassen zoals cross-country, springen en dressuur. In Australië is het ras erg populair; de Appaloosa wordt daar net als in de VS ook als racepaard gebruikt.
© 2007 - 2024 Devries, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Amerikaanse AppaloosaDe appaloosa is afkomstig uit Noord-Amerika en werd gefokt door de Nez Percé indianen. Dit goedmoedige paard is gekend d…
De American AppaloosaDe Appaloosa komt oorspronkelijk uit de streek rond de ‘Palouse River’ in het noorden van de Verenigde Staten. ‘Appaloos…
Kleurvererving bij paardenKleurvererving bij paardenElk paard dankt zijn kleur aan het genenpaar dat hij bezit. Een paard zal altijd de kleur hebben van het meest dominante…
De mini-appaloosaMini-appaloosa's worden door heel Europa gefokt en gehouden. Ze zijn geliefd om hun aansprekende uiterlijk met het kenme…

Levenscyclus van het paardDe gemiddelde draagtijd van een paard is 11 maanden en een paar dagen. Binnen een half uur na de geboorte staat een veul…
Het trekpaard, de krachtpatserWie kent ze nu niet, de vriendelijke grote reuzen? De echte krachtpatsers van de paaden, het Trekpaard.
Bronnen en referenties
  • Nederlands Appaloosa Stamboek - www.appaloosa-stamboek.com
Devries (4 artikelen)
Gepubliceerd: 16-11-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.