Heliamphora: vleesetende zonnebekerplant

Heliamphora: vleesetende zonnebekerplant De heliamphora of de zonnebekerplant is een vleesetende plant die insecten vangt met speciale bekers. De bekers hebben een klein dekseltje met een geur die insecten lokt. Doordat de bekers glad zijn en doordat er vocht in de beker blijft staan kunnen insecten niet meer ontsnappen. De zonnebekerplant komt vooral voor in Brazilië en Venezuela. Van de vleesetende planten is dit een redelijke zeldzame soort en dus zal de plant niet zomaar in een tuincentrum te vinden zijn. Bij speciale kwekers is er meer kans om een heliamphora te vinden. De verzorging van de plant is vrij eenvoudig.

Water geven aan de heliamphora

Geef de zonnebekerplant voldoende water en zorg ervoor dat de plant nooit in droge aarde komt te staan. Het beste is om de plant van bovenaf water te geven op de aarde. Zorg dat overtollig water uit de pot kan lopen via een gat in de bodem. De heliamphora kan er namelijk slecht tegen als de wortels constant in een laag water staan. De plant zal dan gaan schimmelen of rotten. De plant maakt alleen bekers aan als de luchtvochtigheid erg hoog is. Gebruik dus af en toe de plantenspuit om water te vernevelen over de plant heen. Een andere optie is de plant in een kas te laten groeien of een waterverdamper te gebruiken. Bij zowel het water geven als het nevelen mag er alleen regenwater of gedemineraliseerd water gebruikt worden. In leidingwater zit enorm veel kalk en mineralen en daar kan de zonnebekerplant enorm slecht tegen. Vul de bekers niet met water, dit regelt de plant namelijk helemaal zelf.

Standplaats vleesetende zonnebekerplant

De heliamphora kan lichte vorst hebben, maar het beste is om de plant binnen te laten groeien. Als de temperatuur stabiel is zal de plant het beste groeien. Kies een plek met veel zon en het liefst ook direct zonlicht. De plant kan bijna niet licht genoeg staan. Kies een plek bij een raam op het zuiden, maar plaats de plant niet op een vensterbank boven een radiator. Daar is de lucht nog droger dan in de rest van het huis. Er kan eventueel ook een speciale lamp gebruikt worden om te zorgen voor voldoende licht. Als de plant in een kas staat of in een glazen mini-terrarium is het aan te raden om de plant niet in de volle zon te zetten. De temperatuur zal dan te hoog worden en de zonnebekerplant zal gaan rotten of sterven. Gebruik voor de heliamphora een grote pot zodat je de plant zijn hele leven lang niet meer hoeft te verpotten. De kwetsbare vleesetende planten hebben er een enorme hekel aan om verplaatst te worden en te wennen aan een nieuwe omgeving dus is het beter om verpotten te voorkomen. Zorg voor een luchtige grond zonder toegevoegde meststoffen of voedingsstoffen. De voeding haalt de zonnebekerplant uit gevangen insecten en niet uit de grond. De grond kan luchtiger gemaakt worden met wat perliet. Veenmos kan ook gebruikt worden om de grond luchtiger te maken.

Voeren van de heliamphora

De wortels van de zonnebekerplant nemen alleen water op en halen dus geen voeding uit de grond. Voor de voeding heeft de plant insecten nodig. Buiten zal de plant zelf insecten lokken en vangen, maar binnen zal dat niet gebeuren. Een oplossing is om de plant zelf ongeveer één keer per maand te voeren. Gebruik kleine insecten zoals fruitvliegjes of muggen. Grote insecten zoals spinnen en pissebedden gaan rotten in de bekers, omdat de plant ze niet kan verteren. De plant maakt alleen enzymen voor de vertering aan als er bewogen wordt in de bekers. Voer dus uitsluitend met levende insecten. Laat deze insecten met een pincet in de beker vallen en probeer zo min mogelijk van de plant aan te raken. In de wintermaanden heeft de heliamphora minder voedsel nodig en hoeft er dus ook niet zoveel gevoerd te worden.
© 2019 - 2024 Larskp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vleesetende plantenVleesetende plantenVleesetende planten bestaan er in alle soorten en maten, zo zijn er 4 methoden waarop een vleesetende plant de insect ka…
Drosophyllum lusitanicum: vleesetende Portugese zonnedauwDrosophyllum lusitanicum: vleesetende Portugese zonnedauwDrosophyllum lusitanicum of de Portugese zonnedauw is een vleesetende plant die voorkomt in Spanje, Marokko en Portugal.…
Cephalotus: vleesetende Australische bekerplantCephalotus: vleesetende Australische bekerplantDe cephalotus of de Australische bekerplant is een vleesetende plant met donkerpaarse bekers. De bekers bevinden zich la…
Byblis: vleesetende regenboogplantByblis: vleesetende regenboogplantDe Byblis of de regenboogplant is een vleesetende plant met aan de lange dunne bladeren kleine druppeltjes klevend sap.…

De vaste plant Gypsophila paniculata of pluimgipskruidDe vaste plant Gypsophila paniculata of pluimgipskruidGipskruid is een sierlijke plant met veel kleine witte bloemetjes die door hun bloeiwijze een bijzondere schoonheid geve…
Pinguicula: vleesetend vetbladPinguicula: vleesetend vetbladDe pinguicula of het vleesetend vetblad is een plant met kleverige bladeren met opstaande randjes. Deze bladeren lokken…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Incidencematrix, Flickr (CC BY-2.0)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Heliamphora
  • https://carnivora.nl/wiki/Heliamphora
  • https://www.carnivorousplants.org/grow/guides/Heliamphora
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Heliamphora
  • https://www.growcarnivorousplants.com/Articles.asp?ID=268
Larskp (41 artikelen)
Laatste update: 24-06-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.