Drosophyllum lusitanicum: vleesetende Portugese zonnedauw

Drosophyllum lusitanicum: vleesetende Portugese zonnedauw Drosophyllum lusitanicum of de Portugese zonnedauw is een vleesetende plant die voorkomt in Spanje, Marokko en Portugal. De plant heeft grasachtige groene stengels bedekt met doorzichtige kleverige druppels. Met deze druppels lokt de Portugese zonnedauw insecten die niet meer los zullen komen van de plakkende stengels. Door pogingen los te komen zullen de insecten alleen maar vaster komen te zitten. Via beweging van het insect weet de plant ook dat er een insect is gevangen en dan begint de vertering van het insect.

Water geven aan de drosophyllum lusitanicum

De meeste vleesetende planten groeien in vochtige moerasachtige gebieden en willen dus constant in natte grond staan. De Portugese zonnedauw groeit echter in warme gebieden op een zandachtige grond langs de kust. De drosophyllum lusitanicum heeft dus een stuk minder water nodig dan andere vleesetende planten. Geef alleen water als de aarde in de pot volledig droog is. Controleer hierbij niet alleen het bovenste laagje aarde, maar ook dieper in de pot. Door de grond tussen het water geven op te laten drogen voorkom je wortelrot. De plant zal bij te lange droogte slap gaan hangen en dan is het wel belangrijk snel water te geven. In de wintermaanden mag de Portugese zonnedauw nog minder water krijgen dan in de zomer. In de winter gebruikt de plant minder water en bestaat er een kans dat de plant gaat schimmelen en rotten. Gebruik geen kraanwater, want daar zit een grote hoeveelheid kalk en mineralen in. Gebruik in plaats van kraanwater regenwater of gebruik gedemineraliseerd water. Dit water is in flessen te koop bij de meeste supermarkten.

Standplaats vleesetende Portugese zonnedauw

Plaats de drosophyllum lusitanicum op de plek met de meeste zon. De plant heeft zeker een paar uur per dag volle zon nodig. In huis betekent dat dus een raam op het zuiden. De plant kan ook buiten staan, maar moet dan wel beschermd worden tegen vorst en veel regen. Kies ook buiten de plek met de meeste zon. Vleesetende planten kunnen heel slecht tegen verpotten, omdat ze zo kwetsbaar zijn. Plaats de plant dus in een grote pot zodat je de plant de rest van zijn leven niet hoeft te verplaatsen. Omdat wortelrot enorm vaak voorkomt bij de drosophyllum lusitanicum is het aan te raden een pot van terracotta te nemen. Hier verdampt water namelijk sneller in dan in plastic potten. Zorg voor een gat in de bodem van de pot zodat overtollig water niet op de bodem blijft staan. Van nature groeit de Portugese zonnedauw in gebieden langs de kust. De grond daar is zanderig en luchtig. Gebruik dus zeker geen potgrond, maar een mengsel van zand, turf en een klein beetje perliet om vocht vast te houden en de grond luchtiger te maken. Kijk uit voor zand met veel meststoffen en toegevoegde voedingsstoffen. De drosophyllum lusitanicum groeit op onvruchtbare grond en heeft geen voeding en mest nodig.

Voeren van de Drosophyllum lusitanicum

Alles wat de Portugese zonnedauw aan voeding nodig heeft krijgt de plant via de insecten die worden gevangen. De wortels van de plant nemen alleen maar water op uit de grond. Als de plant binnen staat zullen er niet veel insecten gevangen worden. Er kan dan één keer per maand een klein insect tegen de plant aangegooid worden. Grote insecten zullen gaan rotten, omdat verteren te lang duurt. Als het insect niet tegenstribbelt zal de plant niet doorhebben dat er iets gevangen is en zal de vertering dus ook niet plaatsvinden. Voer daarom alleen levende insecten aan je Portugese zonnedauw. In de wintermaanden heeft de plant geen insecten nodig.
© 2019 - 2024 Larskp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De kleine zonnedauw is een vleeseterDe kleine zonnedauw is een vleeseterEen vleesetende plant in Nederland. De kleine zonnedauw! Een heel klein plantje waar je voor moet bukken om het goed te…
De geneeskracht van ronde zonnedauwZonnedauw is een vleesetende plant die in Europa, Noord Azië en Noord Amerika voorkomt. Hij is inheems in Nederland maar…
Vleesetende planten en hun vallenVleesetende planten en hun vallenVleesetende planten zijn te vinden op vele plekken op aarde, hoewel ze vooral voorkomen op plaatsen waar weinig voedings…
Zonnedauw tegen hoestHet zeldzame, vleesetende plantje zonnedauw zou ik zelf niet zo vlug voor medicinale doeleinden gebruiken. Toch is het z…

Heliamphora: vleesetende zonnebekerplantHeliamphora: vleesetende zonnebekerplantDe heliamphora of de zonnebekerplant is een vleesetende plant die insecten vangt met speciale bekers. De bekers hebben e…
Cephalotus: vleesetende Australische bekerplantCephalotus: vleesetende Australische bekerplantDe cephalotus of de Australische bekerplant is een vleesetende plant met donkerpaarse bekers. De bekers bevinden zich la…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Incidencematrix, Flickr (CC BY-2.0)
  • https://carnivora.nl/wiki/Drosophyllum_lusitanicum
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Drosophyllum
  • https://www.carnivorousplants.org/grow/guides/Drosophyllum
Larskp (41 artikelen)
Laatste update: 24-06-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.