Pinguicula: vleesetend vetblad
De pinguicula of het vleesetend vetblad is een plant met kleverige bladeren met opstaande randjes. Deze bladeren lokken door de geur en hun uiterlijk insecten die vast komen te zitten en zo als voeding gebruikt worden. Met enzymen worden de insecten omgezet in voedingsstoffen die via het blad naar de plant gaan. Het vetblad komt in veel verschillende gebieden voor zoals bijvoorbeeld Europa en de Verenigde Staten. In Nederland groeit de plant ook, maar ze zijn zeer zeldzaam.
Water geven aan de Pinguicula
Geef veel water aan je vetblad. Van nature is het een moerasplant die dol is op natte voeten. Water kan van bovenaf gegeven worden via de aarde of via de onderkant van de pot. Kies dan een pot met een gat in de bodem en plaats de pot in een schotel gevuld met water. Gebruik absoluut geen kraanwater voor je vetblad. De enorme hoeveelheid mineralen en kalk zullen je plant zeker geen goed doen en waarschijnlijk zal de plant volledig afsterven. Gebruik in plaats van kraanwater regenwater of gebruik gedemineraliseerd of osmose water. Dit is bij supermarkten vaak verkrijgbaar in grote goedkope flessen. Laat de schotel wel helemaal opdrogen voordat je deze weer vult met water. Altijd drijfnatte grond vindt de plant niet heel prettig. Naast water geven is het ook belangrijk om af en toe met fijne nevel de bladeren van de plant een beetje nat te maken. De luchtvochtigheid in Nederland is niet zo hoog als in de gebieden waar de plant normaal groeit, vooral niet in huis. Af en toe een beetje nevel zal de plant fijn vinden.
Standplaats van het vleesetend vetblad
De meeste soorten vetblad zijn winterhard en hebben zelfs een winter nodig om te overleven. De plant kan dus prima buiten gehouden worden. Binnen is echter ook mogelijk, maar dan moet de plant in de wintermaanden van eind oktober tot begin maart wel verplaatst worden naar een ruimte waar het koel is. Zonder een koele ruimte gaat de plant niet in winterrust en zal de plant in het voorjaar helemaal uitgeput zijn en afsterven. Kies een plek met volle zon. Vetblad heeft eigenlijk nooit genoeg zon dus hoe meer licht hoe beter. Laat de plant na aankoop wel wennen aan de zon door te beginnen met een uurtje volle zon en dit langzaam op te bouwen. De wortels van de pinguicula zijn niet geschikt om voeding uit de grond te halen. Gebruik daarom een zandgrond zonder toegevoegde meststoffen en plantenvoeding. Mix deze grond met wat turf en perliet om beter vocht vast te houden. Kies een pot die ruimte geeft aan de plant om te groeien. Vleesetende planten zijn kwetsbaar en dus moeilijk te verpotten.
Stekken van de pinguicula
Het vetblad is één van de weinige vleesetende planten die gestekt kan worden. Een blad dat is afgebroken of voorzichtig is verwijderd kan uitgroeien tot een nieuwe plant. Leg het blad op de aarde in een potje en hou de grond goed vochtig. Nevel af en toe met de plantenspuit of gebruik een klein kasje om de luchtvochtigheid hoog te houden. Er zullen vanzelf wortels aan het blad gaan groeien. Dan vormen er nieuwe bladeren en heb je het vetblad succesvol gestekt.