Philodendron Erubescens; de klimplant met de rode stengels

Philodendron Erubescens; de klimplant met de rode stengels De Philodendron Erubescens is een zeer makkelijke kamerplant die zeer geschikt is voor een beginner. De plant kan tot twee meter hoog worden. Stekken van deze plant is niet moeilijk, in een glas water kan een topstek geplaatst worden en ook met een beetje groeistof kunnen topstekken in een kweekkasje worden opgepot. De planten hebben weinig last van ziektes en zullen eerder last krijgen van een uitgeputte grond of schroeiplekken van de zon dan van ongedierte.

De Philodendron in haar natuurlijke habitat

Het geslacht Philodendron bestaat uit meestal klimmende planten die in oerwouden met hun luchtwortels tegen bomen de hoogte in klimmen, de wortels gebruiken ze om zich vast te hechten en tegelijkertijd wordt hiermee voedsel en water opgenomen. De grootste voedselopname geschiedt via de grondwortels. Het oorspronkelijke gebied ligt in Midden-Amerika en Indië. Er zijn veel variëteiten en verschijningsvormen, bladeren van de Philodendron kunnen lancetvormig, pijlvormig of meer rond zijn en naast klimmende soorten zijn er ook niet-klimmende zoals Philodendron Selloum en Philodendron Bipinnatifidum. Een zeer bekende klimmende soort en geliefde kamerplant is de Philodendron Pertusum, die meestal als Monstera Delicosa wordt aangeduid. Een andere is de Philodendron Erubescens, een mooie klimmende plant met roodachtige stengels.

De Philodendron Erubescens als kamerplant

De Philodendron Erubescens moet niet verward worden met de Philodendron Scandens, dit gebeurt vaak wel. De Scandens heeft wat kleinere ronde bladeren en de plant is meer egaal groen van kleur. De Erubescens is wat stoerder, de bladeren zijn groter en zijn spitser. Het grootste verschil is de kleur van de stengels, deze zijn bij de Erubescens opvallend rood, net als de onderzijde van de bladeren. De Philodendron Erubescens is een leuke plant, de plant groeit met 60 tot 100 cm per jaar snel en zal het altijd goed doen. Het is dan ook een geschikte plant voor op de studentenkamer, op een stoffige boekenplank zorgt deze plant voor wat groene variatie. Uiteindelijk zullen deze Philodendrons warrige planten worden en door uitputting van de potgrond steeds langere stengels vormen en minder bladeren. Binnenshuis zal deze plant niet vaak bloeien maar als het gebeurt verschijnen er roodachtige kelken welke een witte bloeikolf omvat.

Varianten van de Philodendron Erubescens zijn de 'Red Emerald' en de 'Green Emerald'. De naam zegt het al; bij de Red Emerald zijn de kleuren nog iets roder dan de gewone Erubescens, en de Green Emerald is vrijwel geheel groen.

De mosstok

Het mooiste ziet een Philodendron er uit als deze vanzelf tegen een mosstok omhoog groeit, en niet met touwtjes of vuilniszakbinders aan een kale bamboestok wordt opgebonden. Voor het plaatsen van een mosstok moet een dikke laag veenmos aan een kale stok worden gebonden, hiervoor is dus wel touw nodig. Het mos moet elke dag vochtig worden gehouden en dat kan best veel werk zijn; alleen tegen een vochtige mosstok zal de Philodendron met haar eigen luchtwortels omhoog groeien. Let op dat de mosstok lang genoeg wordt gemaakt zodat de plant flink de lucht in kan groeien.

Bron: Forest & Kim Starr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Bron: Forest & Kim Starr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Onderhoud en verzorging

De Philodendron Erubescens houdt wel van af en toe bemesting, dus eens in de twee weken een scheut geringe kunstmest toedienen tijdens het groeiseizoen zal de plant goed bevallen. Qua grond houden deze planten van humusrijke potgrond vermengd met wat bladaarde, ze gebruiken een normale hoeveelheid water, dat wil zeggen vochtig genoeg maar tussen de gietbeurten mag de aarde wel weer even droog worden, vooral in de winter moet matig en eens per week water worden gegeven.

Hoeveelheid licht

Deze planten houden van licht, maar niet van volle zon, in de schaduw zullen deze planten lange stengels krijgen en weinig bladeren vormen. De plant laat zich goed afsponzen en kan dus makkelijk schoongemaakt worden. Verpotten wordt lastiger naarmate de plant ouder is, alle stengels zijn dan immers opgebonden aan een stok of mosstok. Bij jonge exemplaren kan nog makkelijk de hele plant in een nieuwe pot worden gezet, bij groter exemplaren kan het beste alleen de toplaag van de compost worden vervangen. Let op dat de kamertemperatuur altijd warm genoeg is; nooit kouder dan 15 graden, maar 18 graden of warmer is beter.

Stekken en vermeerderen

Het stekken van de Philodendron Erubescens verloopt zeer gemakkelijk, veel mensen hebben dit ook wel eens gedaan. Het makkelijkst is om topstekken onder een groeipunt of knoop af te snijden en deze te laten wortelen in een glas water. Een groeipunt is te herkennen aan een knoop waar al een stukje luchtwortel uit tevoorschijn komt. Er kan ook met groei- of bewortelingsstof worden gewerkt. Er wordt dan een topstek vlak onder een knoop afgesneden met minstens twee bladeren. Het onderste blad wordt er dan afgehaald, het stekje wordt dan in de groeistof gedoopt en vervolgens in een verwarmd kweekkasje (21-24 graden) in de aarde gezet, goed vochtig gehouden en iedere dag even gelucht. Na drie weken is er zeker resultaat.

Ziekte, plagen en wat er allemaal mis kan gaan

Bij te lage temperaturen, fors onder de 15 graden, kan de plant stoppen met groeien. Bij een uitgeputte grond kunnen de bladeren slecht van kleur worden en zal de plant geen nieuw blad in de lente vormen. Bij droogte kunnen de bladeren gaan hangen, maar bij te veel water kunnen de onderste bladeren geel worden en afvallen. Daarnaast kunnen er schroeiplekken ontstaan als gevolg van direct contact van de bladeren met een ruit of met een warme lamp. Het grote voordeel van deze plant is dat deze vrijwel ongevoelig is voor ongedierte.
© 2017 - 2024 Blauwevinvis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Niet klimmende Philodendron-soorten als kamerplantNiet klimmende Philodendron-soorten als kamerplantVan het geslacht Philodendron kennen we vaak alleen de klimmende soorten, maar er bestaat ook een aantal niet klimmende…
Goudrank (Epipremnum aureum): de gevlekte klimplantGoudrank (Epipremnum aureum): de gevlekte klimplantMet de goudrank kan iedereen een kleine jungletuin in eigen huis aanleggen, velen hebben wel eens deze frisgroene slinge…
De gatenplant (Monstera Deliciosa): stekken en verzorgenDe gatenplant (Monstera Deliciosa): stekken en verzorgenAls je een oerwoud wilt aanleggen in de woonkamer dan is de gatenplant of Monstera Deliciosa, zoals de Latijnse naam lui…
Syngonium, kamerplant met pijlvormige bladerenSyngonium, kamerplant met pijlvormige bladerenDe klimplant Syngonium is een redelijk makkelijke kamerplant die geschikt is voor zowel een beginnende als gevorderde li…

De bananenplant (Musa Cavendishii) als kamerplantDe bananenplant (Musa Cavendishii) als kamerplantWanneer de dwergvariant wordt gekozen is een bananenplant een prima plant om thuis in de woonkamer neer te zetten. De Mu…
De Araucaria araucana, apenboom of slangendenDe Araucaria araucana, apenboom of slangendenEen opvallende conifeer die in verschillende tuinen in Nederland voorkomt, is de apenboom. Het is een donkergroene conif…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Forest & Kim Starr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • David Longman, The Care of House Plants
  • Succes met Kamerplanten, Reader’s Digest
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Philodendron_erubescens
  • Afbeelding bron 1: Forest & Kim Starr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Blauwevinvis (114 artikelen)
Gepubliceerd: 07-02-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.