Syngonium, kamerplant met pijlvormige bladeren
De klimplant Syngonium is een redelijk makkelijke kamerplant die geschikt is voor zowel een beginnende als gevorderde liefhebber van kamerplanten. Het geslacht Syngonium kenmerkt zich door zowel pijlvormige als gelobde bladeren, deze snelgroeiende plant kan tot twee meter hoog worden en bereikt deze hoogte met een groei van 30 centimeter per jaar. Het stekken van deze plant kan door middel van een topstek of door een stengel af te leggen. Syngoniums hebben weinig last van ziektes maar kunnen wel last krijgen van ondervoeding en te weinig water.
Beschrijving van de Syngonium
Het geslacht Syngonium bestaat uit zeker veertien soorten tropische klimplanten die veel op Philodendrons lijken. Dit is niet verrassend, want de Syngonium behoort tot dezelfde familie van Araceae (aronskelkachtigen), waartoe ook Philodendrons behoren. In haar natuurlijke omgeving in Midden- en Zuid-Amerika, zuidelijk Mexico en West-Indië, groeit de Syngonium in tropische regenwouden tot hoogtes van maar liefst 10 tot 20 meter, daarbij tegen bomen opklimmend. De bladeren van jonge exemplaren zijn nog pijlvormig, maar bij oudere exemplaren kunnen de bladeren zowel gelobd als pijlvormig zijn, de bladeren zijn altijd glanzend en leerachtig. De steel waar de bladeren aan vastzitten zijn ongeveer net zo lang als het blad en is door een schede omgeven, deze schede kennen we ook van de bladstelen van de bekende gatenplant. In de natuurlijke omgeving zal de Syngonium vaak bloeien, als kamerplant zelden.
De Syngonium als kamerplant
Als kamerplant wordt een Syngonium niet zo groot als in haar natuurlijke omgeving, de stengels kunnen 'slechts' twee meter lang worden, de plant kan dan ook binnenshuis vaak nog als te groot ervaren worden. De stengels zijn in het begin nog dun en worden bij volwassen planten tot twee centimeter dik. De plant kan, zoals gezegd, bloeien maar dit zal als kamerplant zelden gebeuren. De Syngonium kan meerdere jaren oud worden en kan prima gecombineerd worden met andere soorten uit de familie van Araceae. De plant groeit met zes tot zeven bladeren per jaar snel, en neemt met zo’n 30 centimeter per jaar in lengte toe.
Syngonium podophyllum 'Emerald Green' /
Bron: Jerzy Opioa, Wikimedia Commons (GFDL)Een aantal soorten
Een van de bekende soorten die geschikt is als kamerplant is de
Syngonium podophyllum, deze soort is de meest bekende en wordt vaak enkel met de naam Syngonium aangeduid. De S. podophyllum kent misschien wel het meest aantal verschillende bladvormen; van pijlvormig tot zelfs elftallig bij oudere bladeren. De podophyllum wordt veel gekweekt en heeft veel bekende variëteiten als
Albolineatum (deze kenmerkt zich door een grijsgroene tekening op het blad) en de wat kleiner blijvende
Emerald Green (deze heeft kortere bladstelen en donkergroene bladeren, gecombineerd met lichtgroene zones langs de nerven).
Een andere soort is de
Syngonium vellozianum, dit is een snelle groeier en klimmer die eveneens verschillende bladvormen vertoont, de jonge bladeren zijn pijlvormig, oudere bladeren zijn drietallig of zelfs vijftallig gelobd. De
Syngonium auritum heeft net als de vellozianum en de podophyllum verschillende bladervormen, daarnaast heeft deze een groter ovaal middenblad met aan de voet twee kleine blaadjes welke samen met het grotere blad de bekende pijlvormige bladeren vormen. Ziet u in de winkel een klimplant met pijlvormige bladeren dan is dus de kans groot dat het om een Syngonium gaat, probeer het maar eens uit om uw plantenkennis uit te testen.
Verzorging en bijzondere eisen van deze kamerplant
Als kamerplant is een Syngonium iets lastiger te verzorgen dan bijvoorbeeld een Philodendron, de plant moet steviger worden opgebonden aan een stok dan een Philodendron. Daarnaast zijn het snelle groeiers die snel uit de pot groeien, door lange stengels af te knippen kan een plant kort worden gehouden en deze blijft dan vol en dicht begroeid. Vaak moet deze plant verpot worden, ook is het van belang om de plant regelmatig te bemesten.
De juiste standplek, bemesten en water geven
De bonte variëteiten vragen om een lichte standplek maar verdragen geen directe volle zon, donkere exemplaren mogen wat meer in de schaduw staan. Qua kamertemperaturen worden geen bijzondere eisen gesteld; in de winter mag het 15 graden zijn, in de zomer 18 tot 21 graden met een maximum van 25 graden. Er moet in het groeiseizoen (lente tot en met de herfst) veel water worden gegeven, drie keer per week is dan niet teveel, met het geven van lauw water in plaats van koud doet men de plant veel plezier. Ook regenwater wordt aanbevolen, voel altijd even of de aarde niet te nat is. In de zomer mag dagelijks worden besproeid, de plant kan om voldoende vochtig te blijven ook op vochtige grind worden gezet. Pak daarvoor een brede schaal, doe daar grind in met water en plaats daarop de plant waarbij de pot het water niet direct mag raken, het vocht wordt zo vanzelf door de pot opgenomen zonder dat deze te nat wordt, ook wordt zo de omgevingslucht vochtig gehouden. Er mag tijdens het water geven om de drie weken vloeibare mest worden toegevoegd.
Schoonmaken en verpotten
Het schoonhouden van de bladeren kan het beste door te sproeien of met een vochtige doek af te nemen, een keer onder de douche zetten en dan met de straal de hele plant schoonspuiten is ook een goede mogelijkheid, alleen kost dit wel meer water. Pas op met te koude en/of te droge lucht, de plant kan dan door spint worden aangetast. De Syngonium moet wegens de hoge groeisnelheid en sterke behoefte aan verse voedselrijke aarde vaak verpot worden, doe dit elke twee jaar in de lente, het uitgesproken seizoen om alle kamerplanten weer eens te verpotten. Verpotten doet men het best wanneer de wortels uit de huidige zijn gegroeid, door de plant eerst te begieten zal het makkelijker zijn de plant uit de oude te kleine pot te halen. Als de nieuwe pot van drainagekorrels worden voorzien zal de Syngonium nog beter gaan groeien.
De Syngonium in een natuurlijke omgeving zal regelmatig bloeien, als kamerplant zelden /
Bron: Kurt Stüber [1], Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Stekken en vermeerderen van de Syngonium
Stekken van ongeveer 12 centimeter kunnen makkelijk gestekt worden, neem een topstek die vlak onder een knoop wordt afgesneden, als de onderste bladeren worden afgesneden en de stengel in groeistof wordt gedoopt kan de stek in een potje van 8 cm worden gezet. De stek wordt dan afgedekt met doorzichtig plastic of in een kweekkasje gezet. De plant moet wel iedere dag even luchten en de temperatuur moet ruim 20 graden zijn. Na vier tot zes weken zijn de stekken goed geworteld, na nog een maand kan met bemesten worden begonnen en zijn de planten geschikt om verder op te kweken als volwassen planten. Een Syngonium kan ook door middel van afleggen worden vermeerderd, een lange stengel wordt dan met een knoop onder de grond gestopt terwijl deze nog aan de moederplant zit, als het goed is komen op deze plek nieuwe wortels en kan de stengel worden los geknipt van de oorspronkelijke plant.
Ziektes, plagen en wat er mis kan gaan
De plant kan er lelijk uit gaan zien wanneer de stengels tussen de bladeren te lang worden, de plant heeft dan waarschijnlijk te lang in het donker gestaan. Het verplaatsen naar een plek met meer licht is vanzelfsprekend een goede oplossing. Bij te weinig mest kunnen bladeren te bleek worden, zorg ervoor dat er dan meer mest wordt gegeven of dat de plant wordt verpot naar een pot met verse voedselrijke aarde. Door te droge en koude lucht kan er spint (spintmijt) op de bladeren komen, besproei dan de plant wat vaker en maak de bladeren met een oplossing van wat spiritus en zeep schoon, er kan met deze oplossing die uit zeep (2%), water en spiritus (1%) bestaat ook besproeid worden.