Biologie Uitgelegd - Successie
Successie betekend letterlijk het opvolgen van iets. In de biologie wordt deze term gebruikt voor het veranderen van de samenstelling van een ecosysteem.
Definitie successie: Erfopvolging of erfenis
Successie
Successie wordt binnen de biologie gebruikt om het ontwikkelen van een ecosysteem aan te geven. Een ecosysteem is een systeem waarin dieren en planten leven. Als er een plek is waar nog geen organismen leven kan dit veranderen als gevolg van organisme die meegekomen zijn met het water of met de wind. Ook kan die komen door migratie. Door successie zullen de omstandigheden gaan veranderen en het voedselweb verander mee. Dit komt doordat via successie bepaalde organisme nu wel in een gebied kunnen lever, maar dit voor de veranderingen door successie niet konden. Hierdoor komen er steeds meer organisme in een ecosysteem dat zich ontwikkeld en het voedselweb veranderd dus mee. Deze veranderingen houden een keer op. Het ecosysteem is dan stabiel en zal zonder veranderingen van buitenaf hetzelfde blijven.
Ontwikkeling ecosysteem
Voor de duidelijkheid volgen we de ontwikkeling van een zandvlakte.
De pioniers
Onze zandvlakte is natuurlijk geen perfecte leefomgeving voor veel organisme. In ieder geval nog niet. Als eerste landen er een paar zaadjes op de zandvlakte. Dit zijn de pioniers. Dit zijn organisme die zich als eerste in een ecosysteem weten te vestigen. Dit kan via de wind, via het water en via migratie. Er zullen maar weinig pioniers zijn, omdat de omstandigheden zo slecht zijn. De pioniers moeten dan ook tegen extreme omstandigheden bestand zijn, anders redden ze het niet. Pioniers zijn vaak planten. Deze planten noemen we ook wel pioniersvegetatie. Deze pioniersvegetatie zorgt ervoor dat er een pioniersecosysteem ontstaat. Het pioniersecosysteem heeft alle ruimte om zich uit te breiden. Dit komt doordat er weinig concurrenten, parasieten en herbivoren zijn. Dankzij deze snelle groei ontstaat er een humuslaag, waar de volgende generatie veel baat bij heeft. Waar de volgende generatie ook veel baat bij heeft is het feit dat de planten veel vocht vasthouden. Door al dit vocht op de zandvlakte worden de extreme temperaturen minder extreem. Merk op dat de extreme omstandigheden (zoals weinig vocht, geen humus laag en extreme temperaturen) dankzij de pioniersvegetatie verdwijnt.
De volgende generatie
Na een tijdje komen er ook andere organisme in het ecosysteem. Hierdoor krijgt het ecosysteem meer lagen. Dit komt doordat de pioniersvegetatie vaak grassen en kruiden zijn, die niet ver boven de grond komen. Maar dankzij het verbeteren van de omstandig heden kunnen na een tijdje ook grotere gewassen zoals struiken en bomen zich gaan vestigen in dit ecosysteem. Naast nog meer planten in het ecosysteem zullen er ook meer herbivoren komen. Deze kunnen namelijk goed leven van de vegetatie. Door het toenemen van de herbivoren zullen er ook carnivoren naar het ecosysteem trekken. Je ziet dat het ecosysteem steeds uitgebreider wordt en dat het voedselweb mee groei.
Begrippen
- Successie: De opvolging van organisme binnen een ecosysteem.
- Organisme: Organismen zijn levende dingen. Organismen worden vaak omschreven als: alles wat cellen heeft.
- Migratie: Als een dier naar een ander ecosysteem gaat om zich daar te vestigen noemen we dat migratie.
- Voedselweb: Connecties tussen diersoorten, wie eet wie.
- Pionier: Een organisme dat zich als een van de eerste in een ecosysteem kan vestigen.
- Pioniersvegetatie: Dit is de naam voor alle pioniers die de eerste vegetatie in een ecosysteem vormen.
- Humus: Dit is wat overblijft van planten en dieren als ze door bacteriën worden verwerkt.
- Herbivoren: Dit zijn dieren die planten eten.
- Carnivoren: Dit zijn dieren die andere dieren eten.
Lees verder