Wat is Stichting AAP?

Wat is Stichting AAP? Stichting AAP zet zich in voor uitheemse dieren. Het dierenbestand wat door deze stichting wordt opgevangen bestaat voor ongeveer veertig procent uit primaten en voor ongeveer zestig procent uit andere dieren zoals zilvervossen, een poema, eekhoorns, egels, stinkdieren enz. Ze vangen de dieren op in Almere op de apeneilanden. Hier is ook het informatiecentrum gelegen. De Stichting is voor een groot deel afhankelijk van donateurs.

Wat doet stichting AAP?

Stichting AAP vangt ernstig verwaarloosde of mishandelde uitheemse dieren op. Ze zijn afkomstig uit de illegale handel, van proefdierlaboratoria, circussen, particulieren en louche dierentuinen. Stichting AAP vangt anders dan de naam doet vermoeden niet alleen apen op, ook wasberen, prairiehondjes, stinkdieren en andere dieren zijn er welkom. Nieuw in 2012 is de opvang van witbuikegels. Dit is de nieuwste rage op huisdierengebied, iets waar Stichting AAP niet zo gelukkig mee is. Egeltjes horen niet in een huiskamer thuis.

Apeneilanden Almere

Na binnenkomst bij Stichting AAP gaan de dieren in quarantaine. Tijdens deze periode worden ze medisch onderzocht en er wordt een behandelplan opgesteld. Hierna gaan sommige dieren naar het buitengebied in Almere. Dit is gevestigd aan het Kemphaanpad. Dagelijks zijn de dieren hier buiten te bewonderen tussen 9:30 en 16:00 uur. Je kan de eilanden het beste zomers bezoeken want in de winter en ook op een koude voorjaarsdag zitten de dieren het liefste binnen. Op woensdag rond 14:00 uur en op zaterdag en zondag rond 12:00 en 14:00 uur worden er Apenpraatjes gehouden. Dit wil zeggen dat de verzorgers aan een groep van maximaal 20 personen uitleg geven over de verschillende apen die op dat moment in de groep zitten. De praatjes duren ongeveer 20 minuten en vinden plaats aan het begin van de vlonder naar de apeneilanden toe. AAP huisvest in Almere niet alleen 150 apen. Er zijn ook nog 100 andere exotische zoogdieren te vinden. Er is geen direct contact met de dieren. Je mag ze dus niet vasthouden of aaien. De dieren zijn wild en onberekenbaar en moeten in alle rust leren met hun soortgenoten om te gaan.

Primadomus Spanje

De apen zijn dermate getraumatiseerd dat het niet meer mogelijk is om ze terug in de natuur te plaatsen. Voor sommige dieren is het wel mogelijk om ze door te laten stromen naar een dierentuin of een reservaat. Voor apen die niet in een reservaat of dierentuin terecht kunnen heeft Stichting AAP Primadomus in Spanje geopend. Dit is een stuk grond bij Villena van ongeveer 180 hectare. Hier gaan apen naar toe die permanente opvang nodig hebben. Het project is (nog) niet vrij toegankelijk wel zal hier op termijn een informatie en educatiecentrum komen.

Educatie en voorlichting

Stichting AAP probeert mensen voor te lichten over hetgeen mogelijk is op huisdierengebied en wat absoluut niet kan en nog belangrijker waarom niet. Verder zijn ze er alleen voor de opvang van de verwaarloosde of mishandelde dieren. Daarom krijgen alle vrouwelijke dieren een implantaat ingebracht om zwangerschap te voorkomen. Stichting AAP wil zijn werk kunnen voortzetten en dit lukt niet wanneer de opvang vol zit met jonge dieren.

Daarnaast zet de stichting zich in tegen dierenleed. In 2015 heeft de directeur David van Gennep 25.737 handtekeningen ingeleverd bij Eurocommissaris Karenu Vella van Milieu, Maritieme zaken en Visserij. Deze handtekeningen waren tegen de illegale handel in Berberapen.

Steun Stichting AAP

Stichting AAP krijgt geen overheidssteun. Ze krijgen alleen geld van de overheid voor de opvang van 28 chimpansees die afkomstig zijn uit Nederlandse proefdierlaboratoria. Deze dieren zijn geïnfecteerd met het Hiv-virus. Wanneer je Stichting AAP wil steunen kan je donateur worden. Een andere mogelijkheid is om een dier te adopteren. Je krijgt dan een adoptiecertificaat, een foto en biografie van het dier en informatie over de diersoort. Wanneer je minimaal 12 jaar oud bent is het ook mogelijk om je adoptiedier te bezoeken. Ook krijg je twee keer per jaar het Adoptienieuws en vier keer per jaar de Apenote. Voor meer mogelijkheden en informatie kan je de website van Stichting AAP bezoeken.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stichting dierenthuisStichting dierenthuis is een permanente opvang voor kansarme asiel dieren. Denk bijvoorbeeld aan zwaar mishandelde diere…
Stichting DierenlotStichting DierenlotVeel dieren, overal ter wereld, lijden een beroerd bestaan. Ook in Nederland bestaat veel dierenleed. Stichting Dierenlo…
Stichting AAP opvang voor uitheemse dierenStichting AAP opvang voor uitheemse dierenStichting AAP is een Europees opvangcentrum voor dieren die niet uit Nederland afkomstig zijn. Stichting AAP is gespecia…
Goede doelen: Stichting ATARGoede doelen: Stichting ATARTurkije kennen wij als een mooi vakantieland. Weinig mensen weten dat er sprake van dierenleed is in dit land. Stichting…

Olifant rijden & meer - Dierenmishandeling door toerismeOlifant rijden & meer - Dierenmishandeling door toerismeOveral ter wereld is dierenmishandeling en dierenleed. Wanneer je met vakantie bent valt dit vaak niet op, terwijl je er…
De voedingen en gezondheid van een paardVoeding en gezondheid van je paard zijn op meer manieren met elkaar verbonden dan je in eerste instantie zou denken. Met…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: LOGO Stichting Aap
  • http://www.aap.nl/index.php
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 20-12-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.