Goede doelen: Stichting ATAR

Goede doelen: Stichting ATAR Turkije kennen wij als een mooi vakantieland. Weinig mensen weten dat er sprake van dierenleed is in dit land. Stichting ATAR wil iets voor deze dieren betekenen.

Over de stichting

ATAR is de afkorting voor Action for Turkish Animal Rights & welfare. Stichting ATAR werd op 16 december 2004 opgericht door de Turks-Nederlandse dierenvriendin Ebru Akdogan. Akdogan verrichtte jarenlang vrijwilligerswerk bij verschillende dierenbeschermingsorganisaties voordat zij haar eigen stichting besloot op te richten.

Stichting ATAR heeft als doel het dierenleed in Turkije te verminderen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door middel van educatieve projecten waarbij de Turkse bevolking meer leert over dierenwelzijn en dierenverzorging. Ebru Akdogan gelooft namelijk dat dierenleed grotendeels ontstaat door onwetendheid. Tevens worden Turkse dierenasielen ondersteund op alle denkbare manieren.

Kijk op dieren in Turkije

Turkije kent een andere cultuur dan Nederland. Vanzelfsprekend is ook de kijk op dieren anders in het land. Weinig Turken nemen honden of katten als huisdier. ‘Veel moslims zien honden als onrein,’ aldus Ebru Akdogan. Turken behandelen koeien, schapen en ander vee vaak met respect, omdat deze dieren hen veel opleveren. Honden en katten worden echter dikwijls als nutteloos beschouwd. Veel honden en katten zijn dan ook straatdieren. Dieren in asielen leven meestal in erbarmelijke omstandigheden.

Stichting ATAR wil Turken ervan bewust maken dat dieren goed behandeld dienen te worden. Niet alleen omdat dit menselijk is, maar ook omdat de Islam dierenleed afkeurt.

Afgesloten projecten

Stichting ATAR heeft een hele reeks projecten weten op te zetten. Zo zijn sterilisatieprojecten in dierenasielen in Alanya en Izmir met succes afgerond.

In het verleden heeft Stichting ATAR samengewerkt met andere stichtingen. De stichting heeft materiële steun verleend aan de Stichting BGD te Istanbul. Stichting BGD is een vereniging die voor voer, medicijnen en het herplaatsen van dieren zorgt.

Stichting ATAR heeft ook specifiekere projecten opgezet. In 2006 werd hondje Lady bijvoorbeeld geopereerd met ingezameld geld. Dit hondje had verscheidene borsttumoren, maar werd zonder pardon door haar baasje bij een asiel achtergelaten.
In datzelfde jaar werd er ook voor de operatie van een andere hond gezorgd. Een jong hondje dat verlamd was geraakt na een aanrijding met een auto werd helemaal hersteld dankzij Stichting ATAR.

Huidige projecten

Sinds 2006 steunt Stichting ATAR het dierenasiel Örnekköy in Izmir. Dit dierenasiel werd in 1998 opgericht door dierenliefhebber Celal Güner. Destijds richtte Güner het asiel op om een paar straathonden op te vangen. Tegenwoordig is het een officieel asiel van de deelgemeente Karsikaya in Izmir. In de afgelopen jaren heeft Stichting ATAR veel geïnvesteerd in dit asiel. Zo heeft de stichting de sterilisatiekosten van 267 honden en 30 katten gefinancierd. Het dierenasiel kent een groot tekort aan voedsel. Stichting ATAR wenst dit probleem te verhelpen door donaties.

In 2008 zorgde Stichting ATAR voor een dierenopvang in Antalya. De ouders van Ebru Akdogan verzorgden hier tientallen zieke en zwakke straatdieren. Stichting ATAR zorgde voor alle kosten van deze opvang. Sinds 2011 kampt de stichting echter met financiële problemen waardoor het haast onmogelijk is om goed voor de dieren te zorgen. Stichting ATAR is met spoed op zoek naar opvangadressen voor de dieren.

Steun Stichting ATAR!

Wilt u de dieren in Turkije een beter leven geven? Dan kunt u ervoor kiezen om te doneren aan Stichting ATAR. U kunt uw gift over maken naar Rekeningnummer: 290 54 48 t.n.v. Stichting ATAR te Amersfoort-Nederland. Ook kunt u online doneren

U kunt de stichting op tal van andere manieren steunen. Zo zijn er een aantal hulpbehoevende honden die op zoek zijn naar een baasje. Stichting ATAR heeft ook een webwinkel waar u terecht kunt voor leuke hebbedingetjes. Voor meer informatie kunt u een mail sturen naar info@stichtingatar.com.
© 2011 - 2024 Dezy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goede doel dierenGoede doel dierenGoede doel dieren: een goed doel steunen is een nobel streven, maar welke goede doelen die de dieren steunen, zijn er al…
Stichting DierenlotStichting DierenlotVeel dieren, overal ter wereld, lijden een beroerd bestaan. Ook in Nederland bestaat veel dierenleed. Stichting Dierenlo…
Turkse Lira: geld, informatie, koersDe nieuwe Turkse Lira is er sinds 2008. Wanneer je een bezoek brengt aan Turkije zul je met deze munteenheid moeten beta…
Studeren in TurkijeTurkije is een populair vakantieland bij Nederlanders. Veel Nederlanders weten niet dat je er ook goed kunt studeren. Wa…

Het IFAW: helpt dieren in noodAls ik dierenmishandeling of verwaarloosde dieren zie, gaan mijn nekharen recht overeind staan. Helaas kan ik zelf weini…
4 oktober dierendag!4 oktober dierendag!Voor de meeste dierenliefhebbers is 4 oktober een speciale dag. Je bent altijd goed voor je dieren, maar op 4 oktober do…
Bronnen en referenties
  • www.stichtingatar.com
Dezy (106 artikelen)
Laatste update: 23-07-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.