Olifant rijden & meer - Dierenmishandeling door toerisme
Overal ter wereld is dierenmishandeling en dierenleed. Wanneer je met vakantie bent valt dit vaak niet op, terwijl je er wel onbewust aan meewerkt. Ook reisorganisaties werken er onbewust aan mee. Lees hier alles over toeristische dierenmishandeling van de olifant tot aan stieren. Gelukkig zijn er stichtingen zoals Brooke en AAP die deze dieren helpen. Lees er hier alles over.
Soorten dierenmishandeling
Dierenmishandeling is erg divers, er zijn ontzettend veel soorten dierenmishandeling. Er zijn veel voorkomende en bekende vormen van dierenmishandeling, maar ook een ritje op een olifant is mishandeling. Hierover kunt u verder in dit artikel meer lezen. Andere voorbeelden van toeristische dierenmishandeling zijn:
- Dieren die tijdens shows moeten optreden;
- Aapjes die kunstjes doen voor een publiek;
- Beren die moeten dansen;
- Stierengevechten;
- Werkdieren die keihard moeten werken;
- En nog veel meer, in dit artikel zullen er een paar uitgebreid behandeld worden.
Olifanten die worden mishandeld
Olifanten speelkampen
In Azië leven heel erg veel olifanten, je ziet ze op straat, in speelkampen voor olifanten en je kunt op heel veel plekken rijden op een olifant. In speelkampen zijn ook olifanten te vinden, hier doen de olifanten allerlei kunstjes. Ze treden op voor mensen door allerlei verschillende ongewone handelingen uit te voeren. Denk hierbij aan dansen, schilderen en voetballen. Veel mensen vinden het leuk om te zien, maar dit gedrag is niet zonder mishandeling aangeleerd.
Rijden op een olifant
Veel mensen denken dat olifanten erg sterk zijn en enorm veel kilo's kunnen dragen, maar het tegendeel is waar. De olifant is zelf een groot en zwaar dier, maar dit betekent niet dat een olifant honderden kilo's kan dragen. De olifant kan maar 100 kilo dagen en 1.000 kilo trekken. Vaak is de bak die op de rug van de olifant zit minstens 50 kilo, er is dus nog 50 kilo over voor een mens. Vaak wegen mensen veel meer dan 50 kilo en er worden vaak twee mensen op één olifant gezet, wat véél te zwaar is.
Hoe olifanten tam gemaakt worden
Olifanten worden niet tam geboren, het zijn wilde dieren. Een olifant ondergaat een 'training' (mishandeling) voordat hij tam wordt. Dit is hele erge dierenmishandeling, en veel mensen hebben geen flauw idee dat olifanten op deze manier tam gemaakt worden. Een olifant krijg je tam door zijn wil te breken. Je breekt de wil van de olifant door de olifant in een erg kleine kooi te houden, de olifant kan zich niet bewegen en wordt gemarteld. De olifant wordt geslagen, gepijnigd en geprikt met een haak op erg gevoelige plekken zoals de tenen, sluf en oren totdat zijn wil breekt. De olifant krijgt geen drinken en geen eten, dit gemiddeld zeven dagen en nachten lang. Als de wil gebroken is, is de olifant tam en worden er kunstjes op een hardhandige manier aangeleerd.
Aapjes die kunstjes doen voor een publiek
Veel aapjes hebben een vreselijk verleden. Ze hebben kunstjes moeten doen, bijvoorbeeld in een circus, of ze moesten kleertjes aan en op de foto gaan met toeristen. Deze dingen horen niet bij de aard van aapjes, het is tegen hun natuur in. Veel aapjes krijgen hierdoor psychische problemen, ze doen aan automutilatie: ze bonken bijvoorbeeld net zo lang met hun hoofd tegen een muur totdat het gaat bloeden. Een ander voorbeeld is in hun eigen handen en voeten bijten, of alleen maar op één plek zitten en heen en weer wiegen. Stichting AAP zet zich in voor deze aapjes.
Beren die moeten dansen
In India zijn dansende beren erg populair. Er zijn ongeveer 1200 beren die twaalf uur per dag moeten dansen, waardoor hun eigenaren geld verdienen. De beren krijgen een ring in hun neus, hier wordt aan getrokken en ze worden geslagen met stokken om het dansen te leren en de beren te laten dansen.
Veel beren moeten dansen op gloeiendhete kolen. De beren worden gedwongen om op de kolen te staan, omdat de kolen zo heet zijn beginnen de beren te bewegen, ze willen hun poten niet in de kolen hebben. Ze doen daarom hun poten omhoog, dit ziet er volgens veel toeristen grappig uit, omdat het net lijkt dat ze dansen. Er zijn verschillende opvangen die zich voor deze beren inzetten.
Stierengevechten
Spanje is een erg populair vakantieland. Jaarlijks komen er wel vijftig miljoen toeristen naar Spanje toe. Helaas zijn veel toeristen nieuwsgierig naar stierengevechten, omdat dit een Spaanse traditie is, een folklore. Veel toeristen vinden daarom dat ze stierengevechten echt een keer gezien moeten hebben. Stierengevechten zijn een vreselijk vorm van dierenmishandeling. Zelfs de Spaanse dierenbescherming noemt het 'De Nationale Schande'. Een stier is vier jaar lang bewerkt om agressief en vechtlustig te lijken. De stier wordt hierdoor gevaarlijk en wordt daarom vlak voor het gevecht erg wreed aangepakt.
Voorbeelden hiervan zijn:
- De stier krijgt alleen maar water met zout te drinken, en geen eten. Hierdoor krijgt de stier diarree en verzwakt de stier.
- De horens worden (soms tot het bloed) afgezaagd en daarna wordt het bijgepunt waardoor het minder opvalt. De stier kan zich niet meer verdedigen in de arena.
- De stier wordt suf gemaakt door drugs. Als de stier suf is gemaakt door de drugs wordt hij geslagen met stokken en elektrische schokken in de testikels om te stier op te peppen.
Werkdieren die keihard moeten werken
Toeristenseizoen
In landen zoals India, Pakistan en Egypte worden er ontzettend veel werkdieren gebruikt om mensen en goederen te vervoeren. Dit gebeurt ook in toeristische gebieden, denk aan een ritje in de paardenkoets, of een ritje op een ezel langs het strand. Dit is erg populair onder de toeristen, maar wat ze niet weten is dat ze meedoen aan dierenmishandeling. De eigenaar van het werkdier verdient er veel aan, alleen in het toeristenseizoen kunnen de eigenaren geld verdienen.
Mishandeling
Veel eigenaren verzorgen hun dieren niet goed, hier hebben ze simpelweg de spullen, kennis en het geld niet voor. Zo krijgen ze te weinig te drinken, erg weinig schaduw en dragen ze vaak te veel en te zware spullen of mensen. De dieren moeten onafgebroken blijven werken, terwijl ze vaak uitgeput zijn. Ook verzorgen niet alle eigenaren hun dieren goed, ze worden vaak geslagen wanneer ze stoppen met lopen of ze hebben wonden die niet verzorgd worden. De dieren zijn oververhit en uitgedroogd, hebben tuigwonden door het slecht onderhouden tuig en hoefzweren. Brooke is een organisatie die zich inzet voor deze dieren.