Stichting AAP opvang voor uitheemse dieren

Stichting AAP opvang voor uitheemse dieren Stichting AAP is een Europees opvangcentrum voor dieren die niet uit Nederland afkomstig zijn. Stichting AAP is gespecialiseerd in de opvang van apen, vandaar de naam, en kleine uitheemse zoogdieren zoals wasberen, stinkdieren en prairiehonden. De dieren die worden opgevangen door Stichting AAP zijn vaak ernstig mishandeld of verwaarloosd. Steun Stichting AAP en help deze verwaarloosde dieren aan een betere toekomst!

Indeling


Wat is Stichting AAP?

Stichting AAP is een Europees opvangcentrum voor dieren die niet uit Nederland afkomstig zijn. De dieren die bij Stichting AAP terecht komen zijn afkomstig uit de illegale dierenhandel, proefdierlaboratoria, circussen, particuliere diereneigenaren of dierentuinen die zich geen rekening houden met dierenrechten.

Stichting AAP is gespecialiseerd in de opvang van apen, vandaar de naam, en kleine uitheemse zoogdieren zoals wasberen, stinkdieren en prairiehonden. De dieren die worden opgevangen door Stichting AAP zijn vaak ernstig mishandeld of verwaarloosd. Stichting AAP verleent de professionele verzorging die deze dieren nodig hebben om te kunnen herstellen. Stichting AAP heeft als doel om de dieren mentaal en fysiek weer gezond te maken en ze daarna terug te plaatsen in een meer natuurlijke omgeving, dit is meestal in de vorm van een dierenreservaat of een gerenommeerde dierentuin waar wel rekening wordt gehouden met dierenrechten.

Wat doet Stichting AAP?

Nadat er een melding is binnengekomen van een dier wordt de urgentie bepaald. Hoe ernstiger de situatie, des te sneller zal er moeten worden ingegrepen. Voor sommige diersoorten geldt helaas een wachtlijst. Na aankomst gaan alle dieren bij Stichting AAP in quarantaine, het is immers nog niet bekend of deze dieren ziektes bij zich dragen die de andere dieren kunnen schaden. Tijdens deze quarantaineperiode worden de dieren uitgebreid medisch onderzocht. Voor de meeste dieren wordt een dieet opgesteld en er wordt gekeken of de dieren medicijnen nodig hebben. Daarnaast wordt ook gekeken of het dier bepaald (probleem)gedrag vertoont, dit is belangrijk met betrekking op de terugplaatsing in een meer natuurlijke omgeving.Voor dieren die normaal gesproken in groepen leven geldt dat ze na deze quarantaine samen met soortgenoten op één van de afdelingen van Stichting AAP worden geplaatst.

Stichting AAP bekommert zich om het welzijn van uitheemse niet-gedomesticeerde dieren (dit zijn dieren die niet bedoeld zijn om als huisdier te worden gehouden). De stichting wil het welzijn van deze dieren verbeteren en om dat te bereiken zorgt zij voor opvang, genezing en herplaatsing of verzorging van deze dieren. Ook houdt de stichting zich bezig met de wet- en regelgeving rondom de bescherming van dieren en voorlichting van het publiek. Voorkomen is immers beter dan genezen.
Stichting AAP levert een bijdrage aan de welzijnsverbetering van dieren die afkomstig zijn uit het buitenland. De organisatie concentreert zich binnen deze categorie voornamelijk op de zoogdieren. Het doel van Stichting AAP is om betere (uitvoering van) wet- en regelgeving ter bescherming van dieren te bewerkstelligen.

Het probleem

Niet alle dieren zijn geschikt als huisdier, helaas is niet iedereen zich hiervan bewust. De (illegale) handel en het houden van niet-gedomesticeerde uitheemse dieren leidt in veel situaties tot ernstige problemen voor zowel het dier als de eigenaar. Het houden van niet-gedomesticeerde uitheemse dieren als huisdier is meestal niet bevorderlijk voor de leefsituatie van het dier. Daarnaast worden veel uitheemse dieren gebruikt om geld te verdienen. Dit gaat meestal om diverse vormen van entertainment en (illegaal) onderzoek, van circussen tot biomedisch onderzoek. Stichting AAP maakt zich hard voor het welzijn van uitheemse dieren.

De toekomst

Het uiteindelijke doel van Stichting AAP is om de dieren die zij opvangt te herplaatsen naar een geschikt adres waar ze de rest van hun leven onder goede omstandigheden kunnen doorbrengen. Het welzijn van de dieren staat hierbij uiteraard voorop. De dieren die worden opgevangen door de stichting komen vaak terecht in gerenommeerde dierenparken in binnen- en buitenland. De herplaatste dieren blijven echter altijd eigendom van Stichting AAP. Op deze manier wordt een goede permanente huisvesting voor de tijdelijk opgevangen dieren gerealiseerd en daarnaast komt er weer plek vrij bij Stichting AAP die kan worden gebruikt voor het opvangen van nieuwe dieren die de hulp van Stichting AAP hard nodig hebben. Zo probeert Stichting AAP zoveel mogelijk dieren te helpen aan een betere toekomst!

Word donateur!

Klik hier en word donateur (voor 15,00 euro per jaar, maar meer mag natuurlijk ook)!
© 2011 - 2024 Ikn280, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Stichting AAP?Wat is Stichting AAP?Stichting AAP zet zich in voor uitheemse dieren. Het dierenbestand wat door deze stichting wordt opgevangen bestaat voor…
Goede doel dierenGoede doel dierenGoede doel dieren: een goed doel steunen is een nobel streven, maar welke goede doelen die de dieren steunen, zijn er al…
Stichting dierenthuisStichting dierenthuis is een permanente opvang voor kansarme asiel dieren. Denk bijvoorbeeld aan zwaar mishandelde diere…
Stichting DierenlotStichting DierenlotVeel dieren, overal ter wereld, lijden een beroerd bestaan. Ook in Nederland bestaat veel dierenleed. Stichting Dierenlo…

Katten met suikerziekteKatten met suikerziekteEen kat met suikerziekte is serieus ziek. Of u deze kat nu behandeld met insuline of niet. Hieronder een beschrijving ho…
Niesziekte bij de kat: meer dan zomaar een verkoudheidNiesziekte bij de kat: meer dan zomaar een verkoudheidJe kat heeft een loopneus, natte oogjes en hij niest. Symptomen die in eerste instantie wellicht aan een onschuldige ver…
Bronnen en referenties
  • http://www.aap.nl/
Ikn280 (93 artikelen)
Gepubliceerd: 04-09-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.