Aandoeningen kat: oogontsteking
Bij een oogontsteking is meestal het bindvlies van het oog ontstoken. Het oog van de kat ziet er rood en soms opgezwollen uit, de kat kan tranen en eventueel krabt of wrijft hij eraan. Vaak knijpt de kat het aangedane oog dicht. Je kunt zelf proberen het oog schoon te houden en het met een doordrenkt watje met afgekoeld gekookt water te reinigen. Wanneer de klachten binnen enkele dagen niet verminderen, kun je beter naar de dierenarts gaan. Waarschijnlijk heeft de kat een antibioticakuur nodig.
Wat het is
In de meeste gevallen is bij een oogontsteking (
conjunctivitis) het bindvlies van het oog ontstoken. Dit is niet het oog zelf, maar het slijmvlies dat de oogleden aan de binnenkant bekleedt. Een kat beschikt, net zoals de meeste huisdieren nog over een derde ooglid, dat in de binnenhoek van het oog zit. Dit wordt ook wel knipvlies genoemd en bestaat ook uit bindweefsel. Vaak is dit ooglid ook ontstoken als de kat een oogontsteking heeft. Een oogontsteking kan ontstaan door bacteriën of virussen, maar ook door pollen, grassprietjes of stof. Wanneer een kat een rood of vies oog heeft, hoeft dit niet altijd te betekenen dat hij een oogontsteking heeft.
De symptomen
Bij een ontsteking is de plek vaak rood en pijnlijk. Het bindvlies kan zwellen en gaan jeuken. De kat begint met zijn pootje te wrijven of te krabben, of hij gaat met zijn kop langs voorwerpen heen. Soms is er ook een pusachtige uitscheiding uit de ogen te zien. Kenmerken die horen bij een oogontsteking zijn:
- Dichtknijpen van het aangedane oog
- Knipperen
- Bloedvaatjes over het hoornvlies zichtbaar
- Tranen
- Pus in de ogen
- Korsten in de ooghoeken of op oogleden
- Dikke oogleden
- Wazige gloed over oogbol
- Lichtschuw zijn
- Verminderd gezichtsvermogen
- Bolle ogen
Behandeling
Je kunt zelf het ook uitspoelen met bijvoorbeeld een watje te drenken in afgekoeld gekookt water. De klachten moeten binnen enkele dagen zijn verminderd. Zo niet, dan moet je het door de dierenarts laten bekijken. Vaak wordt er een oogzalf of antibioticakuur voorschreven, waardoor de ontsteking zal verdwijnen. Bij erg vieze ogen, moeten de ogen eerst gespoeld worden met een fysiologische zoutoplossing voordat de medicijnen kunnen worden aangebracht. De keuze van de medicijnen hangt af van de oorzaak van de ontsteking. Bij niesziekte wordt er voor een ander middel gekozen dan bij een gewone oogontsteking als gevolg van bijvoorbeeld een stofje in het oog. Wanneer de kat al meteen veel last heeft van het oog, is het verstandig om niet eerst zelf te dokteren, maar ga dan direct naar de dierenarts.
Andere oogaandoeningen
Niet elk rood en geïrriteerd oog hoeft een oogontsteking te zijn. Het is vaak heel moeilijk om te zien wat het precies is. Door het ontstoken bindvlies kan ook het hoornvlies zijn aangetast. Sommige oogziekten hebben een onschuldig begin, maar kunnen ernstig aflopen. Een te laat behandelde oogaandoening kan leiden tot blindheid. Katten zijn gevoelig voor het krijgen van ooginfecties, vooral wanneer ze wat ouder worden. Voorbeelden van oogaandoeningen bij katten zijn:
Glaucoom
Glaucoom is iets dat ook voor kan komen bij katten. Hierbij is er een verhoogde oogboldruk, wat een grote bedreiging is van het oog. De lens functioneert niet goed meer en indien het te laat wordt behandeld, moet het oog worden verwijderd. Ook hierbij is het ook wat rood, maar het is toch een spoedgeval.
Staar
Hierbij wordt de lens troebel en dat leidt tot problemen met het zien. Indien dit niet wordt behandeld, kan het zich ontwikkelen tot een glaucoom. Een oorzaak kan suikerziekte zijn. Dit kan door middel van een operatie worden behandeld, waarbij er een kunstlens wordt geplaatst.
Melanoom
Dit is een tumor dat zich ontwikkelt als van een verdikking van de iris. De kleur van de iris verandert. Het wordt vooral gezien bij oudere katten. Het zieke oog moet worden verwijderd.
Plotselinge blindheid
Wanneer de kat veel last heeft van stress en een hoge bloeddruk door een traumatische ervaring kan hij plotseling blind worden. Dit heeft te maken met diverse hormonale stoornissen, nierproblemen of suikerziekte. De symptomen zijn bloederige oogkamers en wijde pupillen.
Lees verder