Verzorging kromsnavels

Ruim twee jaar heb ik in een papegaaienopvang gewerkt. Heel belangrijk is een juiste verzorging. In deze twee jaar heb ik ontzettend veel geleerd, maar naar mijn idee is dit nog maar het topje van de ijsberg. Het is de basisverzorging en die moet je onder de knie hebben, voordat je verder kunt gaan.

Verschillende items

Er is niet één bepaald item wat het belangrijkste is in de verzorging van kromsnavels. Het zijn meerdere items die samen tot een goede verzorging van deze groep vogels leiden. Graag wil ik u laten kennismaken met wat voor mij de belangrijkste pijlers zijn voor een juiste verzorging. Let op: de volgorde van de items geeft niet de belangrijkheid aan, want ze zijn immers allemaal belangrijk!!

Gezondheidscheck

Persoonlijk vind ik dat wanneer je kromsnavels houdt, je deze minimaal twee keer per dag moet controleren op de gezondheid. 's Ochtends wanneer je naar ze toe gaat is het belangrijk om te kijken hoe de vogel erbij zit. Daarvoor moet je al enige kennis hebben van hoe een gezonde en hoe een zieke vogel erbij zit. Het is echter wel zo dat kromsnavels zo lang mogelijk zullen proberen zich zo goed mogelijk voor te doen. Het zijn immers prooidieren en wanneer ze toegeven aan een zwakte zijn ze in de natuur al zo goed als opgegeven. Ze zullen dan ook pas op het laatste moment aan de verzorger laten zien dat ze ziek zijn. Daarom is het heel erg belangrijk dat je de specifieke gedragskenmerken per vogel kent en herkent. Wanneer je de vogels dagelijks ziet en ze goed in de gaten houdt, zul je ook de kleinste verandering opmerken en in de gaten kunnen houden.

Maar niet alleen het bekijken en observeren van de vogel behoort tot de gezondheidscheck. Ook een verblijfsinspectie behoort daarbij. Vaak kun je aan de uitwerpselen ook veel aflezen en het is wel handig om te weten of er bloed in het verblijf ligt. Wanneer dit het geval is, moet je natuurlijk uitzoeken waar dit vandaag komt en de oorzaak aanpakken.

Hygiëne

Naast de gezondheidscheck is het ook belangrijk om datgene wat de gezondheid bevordert te bespreken: de hygiëne.
Wanneer uw vogel herstellende is van een operatie, ziekte, enz. of wanneer u al een gezonde vogel heeft wilt u uiteraard de juiste hygiënische maatregelen nemen.

Bodembedekking

Belangrijk is om met schone en droge bodembedekking te werken. Vochtig materiaal zorgt voor schimmels en dus sneller voor een aanval op de gezondheid van de vogel. Dagelijks moeten de uitwerpselen uit het verblijf worden verwijderd, zodat de vogels niet/bijna niet in hun eigen uitwerpselen kunnen lopen. Natte plekken moeten ook worden verwijderd, want hierdoor kan snelle schimmelvorming ontstaan.

In het wilde weg maar gaan verschonen heeft geen zin. Afhankelijk van de grootte van het verblijf en het aantal vogels wat er gehuisvest wordt, kan er gekeken worden hoevaak het verblijf compleet verschoond moet worden. Een jockkooi (kooi op wielen) kan in de winter hooguit een week met dezelfde bodembedekking. In de zomer is het verversen van de bodembedekking 2 á 3 keer per week nodig, want dan worden de vogels (als het goed is) dagelijks gedouched.

Kan het ook te schoon?

Iedereen die vogels heeft weet dat het verblijf zelf ook regelmatig onder handen moet worden genomen. Maar om een bijna steriele omgeving (steriel is bijna onmogelijk om te creëren) voor de vogel te maken is ook niet goed. Als het altijd superschoon is en in de extreemste gevallen de vogels hun behoefte op commando in een bakje doen, elke stofje gelijk weg wordt gehaald, enz. heeft de vogel een verminderde weerstand. Wanneer er dan ook maar iets van een bacterie/ziekte in de omgeving komt, wordt de vogel vaak meteen ziek.

Het iedere dag afnemen van het verblijf is geen probleem. Wanneer je werkt met voederplateaus is het belangrijk dat je zowel de boven- als de onderkant goed schoon- én droog maakt. Zo kan je vogel ook geen resten van het gebruikte sop oplikken. Wat helpt tegen het resistent worden van bacteriën/schimmels tegen schoonmaakmiddelen, is het regelmatig wisselen van schoonmaakmiddel. Zo kan er de ene keer gebruik gemaakt worden van allesreiniger, dan chloor en een volgende keer is afwasmiddel een goede keuze.

Wanneer er uitwerpselen of voerresten aan het verblijf hangen zouden deze gelijk verwijderd moeten worden, want de meeste ziektes worden verspreid via de uitwerpselen.

Attributen!

Hou ook de voorwerpen die in het verblijf hangen/staan/enz. regelmatig worden schoongemaakt en wanneer nodig vervangen. Denk aan zitstokken. Deze moeten regelmatig worden vervangen. Wanneer er speeltjes in het verblijf hangen is het ook handig om in de gaten te houden of deze ook afgeknaagd worden. Hierdoor kan uw goedbedoelde speeltje veranderen in een moordspeeltje. Scherpe punten of loshangend materiaal kan de vogel ernstige verwondingen bezorgen. Als je zoiets waarneemt, haal het dan gelijk uit het verblijf! Voorkomen is immers beter dan genezen!

Voeding

Bij een goede verzorging is goede voeding ook erg belangrijk. Het goedkoopste voer is meestal niet het beste en ook het duurste hoeft niet persé. Bij de opvang werkten we met Zupreem. Dit zijn pellets, die de vogels extreem snel en goed opnamen. De meeste vogels aten ze vanaf dag één en werden zichtbaar gezonder. Hierbij valt dan te denken aan: glanzendere veren, levenslustigere vogel, meer interactie met andere vogels, enz.

Maar wat ook belangrijk is om het natuurlijke ritme van de vogel aan te houden. In de natuur gaan ze 's ochtends vroeg op zoek naar eten. Je kunt dan starten met een fruitronde (gemiddeld twee stukjes per vogel), want ze halen hier het grootste gedeelte van hun vocht uit. Echter wanneer je teveel geeft, raken ze aan de diarree.

Wanneer ze dit na een half uur/drie kwartier nog niet genuttigd hebben, eten ze het waarschijnlijk niet meer op dus moet het weggehaald worden. Het bakje waarin het wordt gegeven mag dan weggehaald en schoongemaakt worden. Daarna krijgen ze de pelletronde. 's Ochtends zijn vogels erg hongerig, dus eten ze vaak wat ze voorgeschoteld krijgen. Het is raadzaam om dit alles wel voor twaalf uur 's ochtends te doen, want rond half één/één uur gaan de vogels in rust. In de natuur zou het dan te heet zijn om te zoeken naar voedsel.

Rond drie uur/ half vier (let op dat je in de wintertijd gevoerd hebt voordat het donker wordt, anders eten ze helemaal niet!) kan er dan nog een zaadmengsel gegeven worden, wat op de soort is aangepast. Op deze manier krijgt de vogel een volledig pakket van voedsel aangeboden, waar alle benodigde vitamines en mineralen uit gehaald kunnen worden.
Het spreekt voor zich dat de vogel iedere dag de beschikking moet hebben over schoon drinkwater.

Final Word

Voordat je je vogels echt op de juiste manier kunt verzorgen, moet je zoveel mogelijk informatie inwinnen van betrouwbare bronnen. Als je het bovenstaande gelezen hebt, moet je niet zelf een zaadmengsel samenstellen: vraag een kenner!
Bovenstaande punten vind ik erg belangrijk en behoren dan ook tot de basis van een goede verzorging van de vogels.
Ik hoop dat iedereen die dit leest er wat uithaalt voor zichzelf om verder mee te kunnen werken! Succes allemaal!
© 2008 - 2024 Inimini, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een voliere bouwenEen volière kan een mooie aanvulling zijn in de tuin. Het gefluit van de vogels en hun speelse aard is het plezier zeker…
Dronken papegaaien in DarwinDronken papegaaien in DarwinIn de Australische stad Darwin doet zich ieder jaar rond juni een opmerkelijk verschijnsel voor: papegaaien die alle sym…
Baby Papegaai de verzorgingBaby Papegaai de verzorgingPapegaaien worden tegenwoordig op grote schaal in Nederland gekweekt en worden nu vaak als kuiken bij kweker of dierensp…
Grasparkieten in het thuisland en de komst naar EuropaGrasparkieten in het thuisland en de komst naar EuropaDe grasparkiet (Melopsittacus undulatus) behoort tot de orde der papegaaien (Psittaciformes). Voor niet-vakmensen is het…

Handleiding voor verzorging huiskamerpapegaaienDe Loro Parque Fundación heeft een handleiding geschreven voor het houden van papegaaien als huiskamervogel. Dit vind ik…
De bedreigde Hyacint araDe rode lijst van 1996 schrijft dat de aantallen Hyacint ara’s in het wild, drastisch zijn verminderd. De meest recente…
Inimini (2 artikelen)
Gepubliceerd: 30-01-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.