Handleiding voor verzorging huiskamerpapegaaien

De Loro Parque Fundación heeft een handleiding geschreven voor het houden van papegaaien als huiskamervogel. Dit vind ik dermate belangrijk dat ik deze voor jullie vertaald heb, zodat iedereen het kan lezen. Veel plezier en haal er het beste uit voor jezelf!

Inleiding

De papegaaien die elk jaar door Loro Parque gekweekt worden in het eigen kweekcentrum zijn perfect voor ervaren en serieuze onderzoekers, maar sommige lenen zich er ook voor om verzorgd te worden als huisdieren. De Loro Parque Fundación wil dat deze papegaaien en in feite alle papegaaien overal ter wereld de juiste verzorging krijgen en onder de juiste omstandigheden leven. Daarom presenteren ze essentiële informatie voor de juiste verzorging van huiskamerpapegaaien.

Prachtig en veeleisend

Alle gezelschapsdieren moeten de juiste zorg krijgen, maar dit geldt in het bijzonder voor de papegaai. Papegaaien zijn prachtige, charismatische, intelligente vogels en huiskamer papegaaien kunnen intense banden van vriendschap en affectie opbouwen met hun eigenaren. Alhoewel, we moeten altijd onthouden dat papegaaien wilde vogels zijn - er zijn maar weinig die gedomesticeerd zijn - en hun natuurlijke gedrag en intelligentie maakt ze erg veeleisend. Ze leven ook relatief lang. Daarom moet iedereen die besluit om een papegaai te houden er klaar voor zijn om een grote verantwoordelijkheid aan te gaan en de papegaai voor de rest van zijn leven te houden. Wanneer de omstandigheden van de eigenaar later veranderen waardoor het onmogelijk wordt om de papegaai te houden, moet de eigenaar ervoor zorgen dat de papegaai direct overgeplaatst wordt naar een ander huis, waardoor de verantwoordelijkheid genomen wordt om de vogel gezond en gelukkig te houden. De Loro Parque Fundación herkent deze omstandigheden en weet dat ze kunnen voorkomen en is daarom bereid om papegaaien die van origine van Loro Parque afkomstig zijn terug te nemen als donatie van de eigenaar wanneer er aan de nodige voorwaarden is voldaan. Papegaaien kunnen mensen overleven, dus denk eraan om de verzorging te regelen in uw testament.

Jouw huisdier - ambassadeur voor de papegaaien!

Wanneer je een papegaai neemt als huisdier, zorg er dan voor dat je alles te weten komt over deze soort en hoe deze te houden in gevangenschap en hoe ze in het wild leven. Zorg ervoor dat je ook leert over andere papegaaiensoorten - er zijn veel boeken, magazines, websites voorhanden - en wordt lid van de plaatselijke papegaaien- of vogelclub om mensen te ontmoeten die ervaring hebben in de juiste verzorging van deze vogels.

Sommige papegaaiensoorten waarmee regelmatig gekweekt wordt en daarna aangeboden wordt op de markt als huisdier zijn van bedreigde soorten in het wild. Om deze soorten te beschermen, zijn ze opgenomen in CITES. Alle vogels in gevangenschap die op de CITES lijst staan, moeten ze te identificeren zijn en moeten de juiste, door CITES authoriteiten verstrekte, papieren bezitten. Als je een vogel van de CITES lijst wilt, moet het om het legaal te krijgen, in het bezit zijn van de juiste papieren. We raden je aan om deze soorten niet als huisdier te houden, maar als verantwoordelijke kweker.

Zorg ervoor dat je een in gevangenschap geboren vogel koopt. Deze zullen een stuk vriendelijker en beter zijn dan elke uit het wild gevangen vogel. De vangst van papegaaien uit het wild voor de huiskamer zorgt ervoor dat veel papegaaien onnodig uitsterven. Maak hier geen deel van uit. Voor het plezier wat de papegaai jou geeft, moet je iets teruggeven om de papegaaien (en hun leefgebied in het wild) te beschermen.

Een gezonde start

Je zult een gezonde papegaai willen hebben, dus moet je de signalen van ongezonde vogels moeten leren kennen en herkennen. De papegaaien die constant slapen, slaperig ogen, met beide poten op de stok zitten, rechtop en opgezette veren hebben, zijn papegaaien die je niet moet kopen. Je moet op zoek naar een vogel die een levenslustige, heldere indruk maakt en die de veren strak langs zijn lichaam houdt. Kies voor vogels die bij betrouwbare bronnen vandaan komen, waar regelmatig de gezondheid getest wordt door ziektes uit te sluiten.

Wat voor soort thuis voor uw huisdier?

Ruimtelijk

De Loro Parque Fundación keurt het houden van papegaaien in kleine kooien niet goed. Het verblijf moet zo groot mogelijk zijn, de papegaai moet niet alleen zijn vleugels uit kunnen spreiden, maar er ook mee kunnen klapperen en wanneer de gelegenheid zich voordoet een korte vlucht kunnen maken. Bij grotere soorten moet er eerst serieus worden nagedacht over complicaties die zich voor kunnen doen, voordat er een grotere soort wordt aangeschaft. De sterke snavels en constante drang om ergens op te kunnen kauwen kan, wanneer er niets mee gedaan wordt, leiden tot kapotte meubels. Natuurlijk kan elke vogel die los gelaten wordt in een ruimte uitwerpselen achter laten die opgeruimd moeten worden.

Wanneer je een kamer speciaal voor de papegaai kunt realiseren, waarin hij zich veilig kan voortbewegen, zou dat ideaal zijn. De Loro Parque Fundación raadt iedere vorm van verandering aan het verenkleed af, zoals bijvoorbeeld het kortwieken van de vogel. Wanneer de noodzaak ervan aangetoond kan worden, moet je dit door een professionele vogeldierenarts laten doen. Wanneer je de vogel een volledige kamer aanbiedt, is het hoofddoel dat ze kunnen vliegen. Je moet er dan voor zorgen dat de kamer voor de vogel veilig is.

Passende kooi

Naast het feit dat de vogel misschien een kamer heeft waarin ze kan vliegen, is een passende kooi nog steeds een belangrijk aspect in het aanbieden van een goed huis. Een papegaai zal zijn kooi als zijn territorium beschouwen - een veilige plek om zich terug te trekken. Het moet ruimtelijk zijn, maar een simpel design hebben en gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden zijn. Belangrijk: de kooi moet op de juiste plek en goed in elkaar gezet zijn, voordat de papegaai aangeschaft wordt. Zoek eerst uit of er landelijke regels zijn voor minimale afmetingen van de kooi voor papegaaien. Zorg ervoor dat de papegaai minimaal anderhalve meter van de grond kan zitten. Constant te dicht bij de grond zitten, zorgt voor onnodige stress.

Geschikte plaats

Het is ook belangrijk om de papegaai op een geschikte en veilige locatie te plaatsen. Alhoewel het blootstellen aan natuurlijk zonlicht erg goed is voor papegaaien, mag de kooi nooit in direct zonlicht geplaatst worden wanneer daarbij het risico bestaat dat de vogel oververhit raakt. Vooral in de koudere klimaten, moet men bij het plaatsen van de kooi bij ramen en deuren waarbij tocht de papegaai aan zou kunnen tasten vermijden. Het is wel zo dat een goede ventilatie wordt aangeraden, omdat papegaaien erg gevoelig zijn voor chemische luchten, gassen en geuren. Sommige hiervan zijn fataal, dus hou de papegaai uit de keuken, gebruik geen sprays, chemische schoonmaakmiddelen, etc. in dezelfde ruimte waar de papegaai verblijft. Rook ook niet in dezelfde ruimte en bij vreemde geuren de papegaai meteen uit de ruimte verwijderen.

Een volière

De Loro Parque Fundación raadt het gebruik van een binnenhuis of beschutte buitenhuis geplaatste volière sterk aan. Dit draagt bij aan een hoge kwaliteit van de leefomgeving.

Spik en span

Houd de leefomgeving van de papegaai schoon. Dagelijks schoonmaken zorgt ervoor dat organisch materiaal niet bederft, waardoor de voor papegaaien schadelijke micro-oranismen geen kans hebben. Wanneer er zich voorwerpen boven de kooi bevinden, zorg er dan voor de deze niet op de kooi kunnen vallen.

Nog veiliger

Wees er zeker van dat je een goede veiligheidsmethode hebt om de kooi af te sluiten - een sluiting die jij welt kunt open, maar je papegaai niet. Wanneer de papegaai door de kamer viegt is het handig om de ramen te markeren, zodat de papegaai er niet tegen aan vliegt. Zorg ervoor dat ze niet kunnen ontsnappen uit de volière of kamer - eenmaal weggevlogen zie je hem waarschijnlijk nooit meer terug. Laat de papegaai niet los wanneer er andere huisdieren zoals honden/katten aanwezig zijn. Deze kunnen ze verwonden of zelfs doden. Papegaaien zijn gek op het verkennen van de omgeving en op het kauwen op alles wat ze tegenkomen. Houd dan ook alle giftige voorwerpen uit de buurt van de papegaai. In geval van brand, moet je ervoor zorgen dat de papegaai met jou het pand verlaat, ipv dat de kooi je de weg naar de uitgang verspert. Samenvattend: maak jezelf bewust van de potentiële gevaren en neutraliseer deze.

Papegaaien kunnen gestolen worden en daarom moeten er de nodige maatregelen worden getroffen tegen diefstal. Zorg ervoor dat ze een unieke identificatiecode hebben door een microchip of een voetring. Je dierenarts kan ook een klein bloedmonster afnemen voor een in de toekomst nodige DNA vergelijking. Hou foto's bij de hand, helemaal wanneer het een unieke tekening heeft. Je kunt ook de kooi en de rest van de spullen markeren.

Papegaaien hebben een sterke snavel en zijn daarmee in staat pijnlijke beten uit te delen. De juiste leefomgeving voor je papegaai zorgt voor een kleinere kans op een beet van je papegaai zorgt voor kleinere kans op een beet van je papegaai, maar zorgt er ook voor dat je de waarschuwingssignalen van je vogel leert (her)kennen. Wees extra voorzichtig wanneer er andere huisdieren of kinderen in de buurt zijn.

Onderweg

Wanneer het nodig is om je papegaai te transporteren, zorg ervoor dat je dan gebruik maakt van de meest geschikte transportkist. Het beste is om de transportkist alvast klaar te hebben staan dan dat er op het laatste moment een ongeschikte transportkist moet worden gebruikt. Standaard transportkisten voor honden en katten kunnen hiervoor geschikt zijn. Voor vliegreizen moet men voor de juiste omstandheden zorgen, inclusief gespecificeerde transportkisten.

Een verrijkte omgeving

De kwantiteit van de omgeving is belangrijk, maar ook de kwaliteit. Papegaaien hebben in het wild te maken met een complexe natuurlijke omgeving waardoor ze op allerlei manieren gestimuleerd worden tot diverse gedragingen. Zorg ervoor dat je papegaai zich niet gaat vervelen. Zorg ervoor dat de omgeving in gevangenschap ook uitnodigt tot diverse gedragingen. Geef ze daarom veilige speeltjes om mee te spelen, verschuif de takken met en zonder bladeren en zitstukken met verschillende diktes en vormen. Vers gebladerde takken kunnen dagelijks gegeven worden. Ze moeten wel van voor de papegaai veilige bomen komen en men mag gebruik maken van bomen die als lekker bekend staan, maar ook fruitbomen, eucalyptus en zelfs dennen mogen uitgeprobeerd worden. Door je papegaai dagelijks te douchen, help je de veren in een topconditie te houden.

Eten en drinken

Je papegaai heeft een constante aanvoer van schoon en vers drinkwater en een dieet van verschillende soorten en hoeveelheden voedsel, wat twee keer per dag of vaker gegeven wordt. De variatie is belangrijk voor het verkrijgen van de nodige nutriënten, maar ook voor een goede vertering en gedragsverrijking. Neem de tijd om een speciaal dieet op dit gebied uit te zoeken. Het voedsel moet altijd vers en hygiënisch bereid zijn. Een gezonde papegaai heeft een gevarieerd dieet van zaden, pellets, fruit en groenten. Pellets, zaden, etc. moeten in een afgesloten verpakking bewaard worden.

Een sociaal leven

Je bent waarschijnlijk je papegaai's constante gezelschap. Papegaaien zijn sociale en intelligente vogels, die hun voordeel hebben bij veel aandacht, stimulatie en positieve bekrachtiging: wees er op voorbereid om veel tijd met je papegaai door te brengen en van zijn aanwezigheid te genieten. Het hebben van meer dan één papegaai kan helpen bij de constante gezelschap, maar zoek eerst zorgvuldig uit welke soorten waarschijnlijk wel goed samengaan. Onthoud wel dat bij het houden van meerdere papegaaien in één kooi er wel meer ruimte tot hun beschikking moet staan.

Gezondheid

Een verantwoordelijke papegaaieneigenaar controleert dagelijks door observatie. Als er enige tekenen waargenomen wordt die niet in het normale gedragsbeeld van de papegaai thuishoren, waarschuw dan een gespecialiseerde vogeldierenarts. Papegaaien hebben speciale medische behoeften. Net als mensen of auto's kunnen papegaaien baat hebben bij een jaarlijkse check up
© 2008 - 2024 Inimini, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een voliere bouwenEen volière kan een mooie aanvulling zijn in de tuin. Het gefluit van de vogels en hun speelse aard is het plezier zeker…
Verzorging kromsnavelsRuim twee jaar heb ik in een papegaaienopvang gewerkt. Heel belangrijk is een juiste verzorging. In deze twee jaar heb i…
Dronken papegaaien in DarwinDronken papegaaien in DarwinIn de Australische stad Darwin doet zich ieder jaar rond juni een opmerkelijk verschijnsel voor: papegaaien die alle sym…
Baby Papegaai de verzorgingBaby Papegaai de verzorgingPapegaaien worden tegenwoordig op grote schaal in Nederland gekweekt en worden nu vaak als kuiken bij kweker of dierensp…

Amazonepapegaaien: namen en hun vertalingenAmazonepapegaaien zijn zeer mooi gekleurde papegaaien uit het geslacht 'Amazona', die voorkomen in Zuidelijk Amerika. De…
De bedreigde Hyacint araDe rode lijst van 1996 schrijft dat de aantallen Hyacint ara’s in het wild, drastisch zijn verminderd. De meest recente…
Inimini (2 artikelen)
Gepubliceerd: 06-02-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.