Wimpergekko een te gek huisdier

De wimpergekko werd lange tijd beschouwd als zijnde uitgestorven. Totdat er in 1994 een exemplaar opdook. Nu is de wimpergekko een van de populairste terrariumdieren en hij heeft zijn voortbestaan grotendeels te danken aan de handel in exotische dieren. In gevangenschap worden ze voor de handel gestimuleerd zich voort te planten. De wimpergekko is nu een van de meest gehouden en meest gekweekte gekkosoort ter wereld.

Hoofdstukken

.

Taxonomische indeling en uiterlijk

Taxonomische indeling

De wimpergekko werd voor het eerst beschreven door de Franse zoöloog Alphone Guichenot in 1866. De wimpergekko behoort tot de familie van de hagedissen. Hij kan zo'n 21 cm lang worden, dit is inclusief zijn 'grijpgrage' staart.
  • Rijk: Aminalia(dieren)
  • Stam: Chordata (Chordatadieren)
  • Orde: Squamata(Schubreptielen)
  • Onderorde: Lacertilia(Hagedissen)
  • Infraorde: Gekkato(gekko's)
  • Familie: Diplodactylidae
  • Geslacht: Correlophus
  • Soort: Correlophus ciliatus
Aangezien de wimpergekko sinds 1994 is herontdekt, is er over zijn leeftijd weinig bekend. Tot nu toe neemt men aan dat wimpergekko's tussen de tien en twintig jaar oud kunnen worden.

Leefgebied van de wimpergekko

De wimpergekko komt van oorsprong voor in Nieuw-Caledonië een eilandengroep bij Australië en Nieuw-Zeeland. Er zijn twee populaties van de wimpergekko op het hoofdeiland van Nieuw-Caledonië en één op het eiland 'Isle of Pines'. Het klimaat waar de wimpergekko normaal gesproken in leeft is een subtropisch klimaat met een hoge vochtigheid. Dit klimaat moet in een terrarium dan ook nagebootst worden. Wat de temperatuur betreft kan de wimpergekko prima leven op kamertemperatuur.
Gemiddelde temperatuur op Nieuw-Caledonië,
  • Gemiddelde temperatuur juli/augustus/september rond de 20 °C
  • Gemiddelde temperatuur januari/februari/maart rond de 24 °C

Uiterlijke kenmerken

De soortnaam 'ciliatus' komt van het Latijns: Cilia wat wimpers betekent. Dit naar aanleiding van het uiterlijk van de wimpergekko: de wimpervormige kam die van zijn ogen doorloopt tot bijna zijn staart. Aan de kam is de wimpergekko dan ook te onderscheiden van andere gekkosoorten. De wimpergekko komt in bijna alle kleuren voor van grijs, bruin, rood, oranje en geel en alle tinten daartussen. Nog een opvallend kenmerk van de wimpergekko is zijn staart welk hij gebruikt om zich vast te houden of om te klimmen. Hij kan zijn staart verliezen als hij bijvoorbeeld aangevallen wordt. Deze staart groeit dan niet meer aan zoals bij andere gekkosoorten wel het geval is. De wimpergekko heeft geen oogleden en hij moet zijn tong gebruiken om zijn ogen vochtig en schoon te houden. De wimpergekko kan bijna tegen alle oppervlaktes oplopen. Hiervoor heeft hij onder zijn tenen en aan het eind van zijn staart hele kleine haartjes, ieder haartje is weer verdeeld in honderden kleinere haartjes (ongeveer 200 nanometer in diameter). Men denkt dat deze kleine haartjes gebruik maken van de vanderwaalskrachten. Nog een bijzonderheid van de wimpergekko is, dat als hij/zij opgewonden wordt of tijdens het jagen ze 'Fired Up' kunnen worden, ze veranderen dan van kleur of worden feller van kleur.

Huisvesting

Een wimpergekko is niet veeleisend en kan zeer makkelijk gehouden worden. Hij kan gehouden worden in een simpel ingericht terrarium of één die helemaal is ingericht naar natuurlijke omstandigheden. Het belangrijkste waar men op moet letten bij de aanschaf van een terrarium is de hoogte. De wimpergekko klimt graag en leeft het liefst in een hoog terrarium. Een terrarium met een inhoud van 75 liter is minimaal nodig voor één volwassen wimpergekko. Voor het houden van 2 of 3 wimpergekko's wordt een inhoud van minimaal 110 liter aanbevolen. Let wel op dat mannetjes territoriaal zijn, dus bij het houden van meerdere wimpergekko's in één terrarium, één mannetje en de rest vrouwtjes.

Voeding

Wimpergekko's eten van nature krekels, torren, kakkerlakken en fruit. Het gemakkelijkst voor wimpergekko's in een terrarium is "Chrested Gecko Diet" welk via internet te koop is. Het is een samengesteld, uitgebalanceerd poeder wat met een beetje water tot een papje wordt gemengd. Dit kan aangevuld worden met levend voer zoals torretjes die in de dierenwinkel te koop zijn. Ook zijn ze gek op fruit, alleen citrusvruchten zijn NIET geschikt voor wimpergekko's. Als men vers fruit geeft moet dit ook een beetje papperig gemaakt worden. Ze zijn voornamelijk gek op een beetje rijpe banaan.

Fruit welk geschikt is voor de wimpergekko,

  • Peer
  • Papaya
  • Mango
  • Aardbeien
  • Vijg
  • Meloen
  • Druiven
  • Bananen
  • Frambozen
  • Bosbessen

Verzorging

Verlichting

De wimpergekko is niet veeleisend wat zijn verzorging betreft. Wat verlichting betreft heeft hij/zij genoeg aan 12 tot 14 uur. Wimpergekko's zijn in de schemering en nacht actief. Het zijn nachtdieren en daarom moet men het voer geven vlak voor het licht uitgaat. De wimpergekko hoeft niet speciaal een warmtelamp in het terrarium. Een daglichtlamp of zelfs een spaarlamp gaat ook prima.

Vochtigheid

Aangezien de wimpergekko van nature in een subtropisch klimaat leeft met een hoge luchtvochtigheid, moet het terrarium ieder dag rijkelijk besproeid worden met water. Het best gebruikt men hiervoor een plantenspuit. Over het algemeen drinkt de wimpergekko de waterdruppeltjes van de planten en het glas. Voor de zekerheid kan er ook een waterbakje neergezet worden.

Bodembedekking

Wat de bodembedekking aangaat zal het een materiaal moeten zijn dat vochtig blijft. Er zijn in de handel diverse soorten bodembedekking voor terraria beschikbaar. Goede soorten zijn;
  • Terrarium Humus
  • Repti-Bark
  • Gemalen kokosnootschillen
Sommige mensen hebben ook goede ervaringen met gewoon keukenrol.

Inrichting van het terrarium

Voor de inrichting kunt u uw fantasie de vrije loop laten. Ideaal zijn plastic planten welke tegenwoordig in allerlei mooie kleuren te koop zijn in dierenwinkels. Wel moet u zorg dragen dat er voor de gekko's voldoende verschuil- en klimmogelijkheden aanwezig zijn. Een paar stukken bamboe rechtop gezet tegen de wand en mooie stukken kurk zijn ideaal.

Springkikker

Wimpergekko's zijn echte slopers (niet bewust natuurlijk). Ze kunnen heel erg ver springen en tijdens het afzetten gebruiken ze veel kracht en ze kunnen wel eens wat omduwen. Ook tijdens de landing grijpt hij/zij wel eens met zijn staart iets vast dat daar niet op berekend is. Dus pas op als u de wimpergekko uit zijn terrarium haalt hij/zij kan een flinke sprong nemen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Erik67, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe bouw ik een terrarium?Veel mensen die reptielen houden als een huisdier, denken eraan om de terraria zelf te bouwen. Dit kost vaak minder geld…
De gelijnde gekko of gekko vittatusDe gelijnde gekko, ook wel gestreepte gekko genoemd, is een erg mooie gekko die in het Zuid-Oostelijk gedeelte van Azië…
De Physignatus cocincinus of wateragameEen erg mooi en populair reptiel is de wateragame. Het is een reptiel dat vrij tam te krijgen is. Hieronder wat meer uit…
Verzorging van de koningspythonVerzorging van de koningspythonDe koningspython is één van de populairste slangen als huisdier. Zijn rustige karakter, mooie verschijning en makkelijk…

Alligatorschildpad, bijtkracht als een alligatorAlligatorschildpad, bijtkracht als een alligatorDe alligatorschildpad is een gigantische angstaanjagende schildpad met een enorme bijtkracht. Deze schildpad is relatief…
De kleinste kameleonsoort ter wereld: Brookesia MicraDe kleinste kameleonsoort ter wereld: Brookesia MicraWanneer men denkt aan reptielen, komen vaak als eerst de grote, gevaarlijke en agressieve reptielensoorten in hen op zoa…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Crested_gecko
  • http://www.pangeareptile.com/
Erik67 (88 artikelen)
Laatste update: 19-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Reptielen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.