De Physignatus cocincinus of wateragame
Een erg mooi en populair reptiel is de wateragame. Het is een reptiel dat vrij tam te krijgen is. Hieronder wat meer uitleg ivm wateragames.
Herkomst
De wateragame komt voor in tropische gebieden in Zuid-China, Cambodja, Vietnam, ...
Beschrijving en houding
Een volwassen mannetje wordt ongeveer 90cm lang (met staart inbergrepen), een vrouwtje ongeveer zo地 65 cm. Ze zijn groen gekleurd, met een 4-tal lichte strepen in de zij. De zwarte strepen van de ogen tot de nek zijn typerend voor deze dieren. De staart vertoont bij volwassen dieren een gebandeerd patroon, dat bij de staartwortel overgaat in een egale groene kleur.
Levensverwachting
De wateragaam kan tot zo地 15 jaar oud worden.
Huisvesting
Ze komen ze voor langs oevers van liefst niet-stromende wateren. Het terrarium moet hieraan aangepast worden. Ze hebben graag een groot watergedeelte, want ze houden erg van water. Het terrarium voor een volwassen wateragame moet minstens 150cm hoog zijn. Verder moet het terrarium ingericht worden met flink wat klimtakken en planten. Voorzie ook enkele schuilplaatsen.
Als bodembedekking gebruik je best houtsnippers of boomschors (vb. Reptibark) die goed de vochtigheid vasthouden.
De luchtvochtigheid moet zo地 80% bedragen. Dit kan je bereiken door dagelijks eens te sproeien met een plantenspuit en verder een groot watergedeelte of een fonteintje te voorzien in het terrarium. De temperatuur moet zo地 27°C bedragen overdag. Deze temperatuur kan je makkelijk te bereiken met behulp van een warmtespot. 壮nachts mag de temperatuur afkoelen tot 18°C en mogen alle lichten uit zijn. Verder moet er gedurende zo地 10 tot 14 u ook een Uvb-lamp branden, hiermee kunnen ze met vitamine D3 calcium aanmaken dat kan verwerkt worden in het lichaam en dit helpt bij de opbouw van het skelet.
Voeding
Geef de wateragamen iedere dag vers water. Geef ze 3 à 4 keer per week levende insecten: krekels, sprinkhanen, moriowormen, wasmotlarven, ... Strooi ook wat kalkpoeder en vitamine poeder over de insecten.
Opmerkingen
- Wateragamen zijn vriendelijke dieren en zijn dus makkelijk handtam te maken.
- Wateragamen zijn soms nogal wild en kunnen tegen de ruiten van het terrarium opspringen, wat tot verwondingen aan hun bek kan leiden.
- Plaats geen meerdere mannetjes samen in een terrarium. Deze kunnen vechten als ze volwassen worden!