Wat mogen gerbils eten en wat niet?
Ben je altijd al benieuwd naar wat gerbils mogen eten? Heb je misschien zelf een gerbil of ben je van plan een gerbil aan te schaffen? Lees hier alles over goede voeding en basisvoeding voor gerbils en giftige, slechte voeding die gerbils absoluut niet mogen omdat het slecht voor ze is.
Verschillende gerbils
Verschillende gerbils
Er bestaan verschillende soorten gerbils, net als je verschillende dwerghamsters hebt heb je ook verschillende gerbils. Zo heb je de Mongoolse gerbil, de Dikstaart gerbil, de Egyptische / Bleke gerbil en de Negev gerbil. Elk soort gerbil heeft zijn eigen voedingsbehoeftes en voedingsgewoontes. Gerbils eten veel planten en insecten en in de natuur ook zadeln, bloemen en stengels.
Informatie
Wanneer je gerbils wilt gaan houden zorg dan van te voren dat je veel informatie opzoekt over deze dieren. Je kunt je bijvoorbeeld aanmelden op een gerbilforum waar je veel mensen vind die veel informatie weten over gerbils. Mocht je dan vragen hebben kun je daar altijd terecht.
Groepsdieren
Wist u dat gerbils groepdieren zijn? Het is verstandig om altijd twee gerbils of meer bij elkaar te houden, Wanneer je gerbils alleen houd zullen ze snel vereenzamen, wil je je gerbils gelukkig maken, zorg er dan voor dat je er twee hebt. Lees je van te voren goed in over het gedrag, de verzorging en de voeding die ze nodig hebben. U kunt hier informatie vinden over de voeding.
Basisvoer
Je hebt verschillende soorten voer die je aan je gerbil kunt geven, je kunt hamstervoer geven maar dit is al snel te vettig (denk aan alle zonnebloempitten die erin zitten). Je kunt ook speciaal gerbilvoer kopen in de dierenwinkel, dan weet je zeker dat je gerbil elke dag de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnen krijgt die hij nodig heeft. Gerbils hebben voeding nodig die veel vezels bevatten, daar zijn de gerbildarmen op ingesteld.
Hooi en stro
Hooi en stro Gerbils hebben hooi en stro nodig, dit helpt niet alleen om de tanden te laten slijten, ze iets te doen hebben in hun kooi maar ze maken er ook hun nest mee, ze gebruiken het als nestmateriaal.
Groenvoer
Fruit en groente is goed voor je gerbil, maar je moet er niet te veel van geven. Wanneer je namelijk je gerbil te veel groente of fruit geeft kan hij snel aan de diarree raken. Geef nooit gekookte groenten, áltijd rauw!
Dit mogen gerbils wel eten
- Kool
- Spruiten
- Bloemkool
- Broccoli
- Witlof
- Komkommer
- Paprika
- Aardappelen
- Geroosterd stukje brood
- Druiven
- Bananen
- Peren
- Appels
- Mandarijntjes
- Peterselie
- Selderie
- Wortelen
- Koolraap
- Radijs
- Stukje appel
- Rozijnen
- Wortel Brood
- Takken van fruitbomen
- Meloenpitjes
- Meelwormen
- Sprinkhanen
- Gekookt ei
- Hondenbrokje
- Ongezouten noten
- Vogelmuur
- Herderstasje
- Duizendblad
- Paardenbloemblad
- Kruiskruid
- Onbespoten gras
- Onbespoten klaverblad
Dit mogen gerbils niet eten
- Venijnboom
- Klimop
- Hulst
- Ijsbergsla
- Azalea's
- Paardenbloem
- Rododendrons
- Spinazie
- Sla
- Geef nooit kaas!
- Geef nooit (koe)melk vanwege de lactose
- Onbekende kruiden
- Rauwe bonen
- Groene aardappelen
- Ontkiemde aardappelen
- Rabarber
- Zuring
Lees verder
Reactie
Tamara, 03-10-2013
Beetje lastig dat er op dezelfde site staat (deze dus) dat gerbils gek zijn op kaas, maar dat ze dit nooit mogen eten en aangeraden wordt geroosterd brood te dopen in melk, terwijl ze geen melk mogen. Hetzelfde geldt voor de sla.
Ik ben verward en twijfel aan of ik alle informatie op de site serieus moet nemen.
Mvg Tamara
Reactie infoteur, 03-10-2013
Hallo Tamara,
ik denk dat je verschillende artikels door elkaar haalt. In dit artikel staat wat ze wel en niet mogen eten. Gerbils hebben een koemelk allergie, in veel snacks zit melk of yoghurt verwerkt, daarom mogen ze geen kaas of melk. In mijn artikel staat nergens dat ze kaas of melk mogen. Sla mogen ze ook niet, dit staat er ook duidelijk.
Met vriendelijke groeten,
Lisanne