De aanschaf van een gerbil

De aanschaf van een gerbil De gerbil is een leuk, vrolijk en nieuwsgierig beestje. Als je er eenmaal een gezien hebt, dan wil je er vast een paar hebben. Lees hier meer over de aanschaf van een gerbil en waar je op moet letten.

Gerbils kopen

Gerbils zijn te koop in dierenwinkels, maar ook bij particulieren die je bijvoorbeeld op marktplaats kunt vinden. De gerbil is een sociaal dier dat makkelijk vereenzaamt als hij alleen woont. Koop daarom altijd meer dan 1 gerbil. Belangrijk is daarbij dat je weet dat niet alle gerbils zomaar bij elkaar kunnen wonen. De gerbils moeten elkaar kennen. Twee jonge dieren uit hetzelfde nest gaat altijd wel goed met elkaar. Gerbils die elkaar niet kennen krijgen ernstige vechtpartijen met elkaar, vaak met de dood tot gevolg.

Gerbils zijn erg vruchtbaar en het daarom niet aan te raden een mannetje en een vrouwtje te nemen, tenzij je graag een kolonie van gerbils wilt.

De meningen verschillen over de leeftijd waarop je een gerbil kan kopen. Over het algemeen is een gerbil bij 4 tot 6 weken gespeend en kan hij vast voedsel eten en heeft hij de leeftijd waarop hij weg kan bij zijn moeder. Andere liefhebbers vinden dat de gerbil pas tussen de 7 en de 12 weken weg kan bij hun moeder.

Als je overgaat tot de aanschaf van een gerbil, wil je natuurlijk een gezonde gerbil. Een gezonde gerbil is levendig, geinteresseerd in zijn omgeving en nieuwsgierig. Hij stopt zijn neus overal in, is bewegelijk en vlug en beweegt vrij in de kooi. Als de gerbil stil en teruggetrokken is kan dat duiden op ziekte.

Een gezonde gerbil

NeusDe neus van de gerbil moet schoon en droog zijn. Vrij van aandoeningen, slijm of uitvloeiing. De gerbil hoort 20 a 30 snorhoren aan elke kant van zijn neus te hebben. Soms hebben gerbils een kaal plekje op hun neus door het knagen aan de tralies van de kooi, dit hoeft geen reden te zijn om de gerbil niet te kopen.
OgenDe ogen van de gerbil moeten schoon en helder zijn. Er moet geen afscheiding uit de ogen komen, ook horen de ogen niet te tranen. Bij de wildkleur horen de ogen zwart te zijn, hoewel sommige rassen ook roodogige gerbils hebben.
SnijtandenDe snijtanden horen evenwijdig aan elkaar te lopen en niet te lang te zijn. Als de gerbil zijn mond dicht houdt, hoor je de snijtanden niet te kunnen zien.
OrenDe oren van de gerbil staan rechtop en zijn bedekt met zacht donsachtig haar. Let op eventuele happen uit de oren, dit kan duiden op vechtlust van de gerbil
VachtDe vacht van de gerbil hoort dik en glanzend te zijn. De haren horen glad aan te liggen. De vacht moet zacht zijn, oznder kale plekken, wonden of zweren.
BuikDe buik van de gerbil moet schoon zijn en gebroken wit van kleur. Op de buik zit de geurklier, op de plek van de navel. De geurklier hoor je alleen te kunnen herkennen aan een klein kruintje haar. Als de geurklier opgezet is, zal de gerbil geopereerd moeten worden.
AchterhandDe kont van de gerbil moet schoon zijn, onder de staart. Dit gebied mag niet vochtig zijn en ook niet verkleurd, dit kan duiden op diarree, wat over het algemeen dodelijk is. Let ook op de uitwerpselen in de kooi, deze horen hard en droog te zijn
StaartGerbils horen een hele staart te hebben. Een gerbil met een halve staart kan moeilijk zijn in de opgang. Een hele staart herken je aan de zwarte punt aan het uiteinde van de staart
© 2007 - 2024 Cookiehappy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gerbils; beschrijving van soortenIn de wereld bestaan er ongeveer 90 soorten woestijnratten. Alleen de mongoolse gerbil is al langere tijd gedomesticeerd…
De Negev gerbilDe mongoolse gerbil groeit op het moment uit tot 1 van de populairste knaagdieren/huisdieren van Nederland en omstreken.…
Gerbils: varieteiten of kleurslagenHoewel de gerbil nog niet zo heel lang gehouden wordt als huisdier, bestaan er inmiddels al vele kleurslagen. In dit art…
De Perzische gerbilDe Perzische gerbil is in Nederland en Belgie nog niet erg bekend. De Mongoolse gerbil is de meest bekende gerbil, en al…

Huisvesting van de gerbilHuisvesting van de gerbilDe mongoolse gerbil komt oorspronkelijk uit de woestijnen van Mongolie. Hier leeft hij vooral onder de grond in een tunn…
De gerbil; oorsprong en geschiedenisDe gerbil; oorsprong en geschiedenisDe gerbil is een leuk, vrolijk en nieuwsgierig beestje. Als je er eenmaal een gezien hebt, dan wil je er alles over wete…
Bronnen en referenties
Cookiehappy (53 artikelen)
Gepubliceerd: 23-05-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.