Voeding voor gerbils
Gerbils zijn planteneters. Zij eten zaden en kleine hoeveelheden groente en fruit. In dit artikel kun je lezen wat voor voeding je gerbil nodig heeft en wat je hem kunt geven.
Gerbilvoer
In de dierenwinkel kun je voorverpakt voer kopen, speciaal voor gerbils. Dit voer is afgestemd op de behoefte van de gerbil. De gerbil eet ongeveer 10 tot 20 gram voer per dag. Vaak bevat dit voer allerlei granen, zoals geplette mais tarwe, zonnebloempitten en gierst.
Voedingsschema
Geef je gerbil 1 keer per dag voer. De gerbil moet al het gegeven voer in 1 dag opeten. Blijft er wat over, verklein dan de portie. Verwijder altijd het voer dat overblijft voordat je nieuw voer geeft. Doe dit vooral bij voedsel dat kan bederven, want hier kan de gerbil ziek van worden.
In het wild zie je gerbils vaak voedsel hamsteren. Ze bewaren het in de voedselvoorraadkamers in hun tunnels. Gerbils die in huis gehouden worden hamsteren niet. Het hamsteren heeft te maken met de periodes van voedselschaarste die de gerbil in het wild wel kent, maar de tamme gerbil niet. Soms begraaft een gerbil wel een stukje voer om het later op te eten.
Lekkernijen
Er zijn een aantal voedselsoorten die gerbils lekker vinden, maar die ze niet al te vaak mogen hebben vanwege het grote vetgehalte. Te veel van dit voedsel kan zorgen voor maag- en darmklachten en de gerbil wordt er dik van. De gerbil houdt bijvoorbeeld van kaas, van een paar meelwormen of wat rozijnen. Geef alleen harde kaas, aangezien daar geen lactose is zit. De gerbil kan daar namelijk niet tegen. Omdat kaas vrij vet is het beter dit niet te vaak (en te veel) te geven). Sommige mensen geven hun gerbils spekzwoerd, maar dit lijdt toch vaak tot darmstoornissen. Let erop dat je het voedsel wat niet opgaat verwijdert voordat het bederft.
Groente en fruit
Je kunt je gerbil veel verschillende groenten en fruit geven, maar doe dit ook niet te vaak. Groenten die in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld kool, spruiten, bloemkool, sla en broccoli. Koolsoorten gebruiken de gerbil ook als knaagmateriaal om hun tanden kort te houden. Verder kun je ze peterselie, selderie, spinazie, wortelen, koolraap en radijs geven. Geef de groenten altijd rauw en nooit gekookt.
Ook bepaalde wilde planten komen in aanmerking. Let er dan op dat deze niet giftig zijn en ook dat ze niet te dicht bij de weg staan en dus beneveld zijn met uitlaatgassen. Wilde planten moeten altijd goed gewassen worden omdat er ziektekiemen op kunnen zitten die de gerbil ziek kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan paardebloem, muur, smeerwortel, dovenetel, klaver, kruiskruid en gras.
Als traktatie kun je ook noten of fruit geven, maar ook hiervoor geldt met mate. Lekkernijen kunnen het basisvoedsel niet vervangen.
Vitaminen
Het gerbilvoer uit de winkel bevat voldoende vitaminen voor de gerbil. Eventueel kun je vitamines bijvoeren, doe dit alleen met drachtige of zieke gerbils.
Drinkwater
Gerbils drinken weinig water, maar moeten wel altijd de beschikking hebben over vers water. Een gerbil drinkt ongeveer 5 ml per dag. Een drachtige of zogende gerbil drinkt twee keer zoveel. Drinkwater kun je het beste aanbieden in een drinkfles.