Voeding voor gerbils

Voeding voor gerbils Gerbils zijn planteneters. Zij eten zaden en kleine hoeveelheden groente en fruit. In dit artikel kun je lezen wat voor voeding je gerbil nodig heeft en wat je hem kunt geven.

Gerbilvoer

In de dierenwinkel kun je voorverpakt voer kopen, speciaal voor gerbils. Dit voer is afgestemd op de behoefte van de gerbil. De gerbil eet ongeveer 10 tot 20 gram voer per dag. Vaak bevat dit voer allerlei granen, zoals geplette mais tarwe, zonnebloempitten en gierst.

Voedingsschema

Geef je gerbil 1 keer per dag voer. De gerbil moet al het gegeven voer in 1 dag opeten. Blijft er wat over, verklein dan de portie. Verwijder altijd het voer dat overblijft voordat je nieuw voer geeft. Doe dit vooral bij voedsel dat kan bederven, want hier kan de gerbil ziek van worden.

In het wild zie je gerbils vaak voedsel hamsteren. Ze bewaren het in de voedselvoorraadkamers in hun tunnels. Gerbils die in huis gehouden worden hamsteren niet. Het hamsteren heeft te maken met de periodes van voedselschaarste die de gerbil in het wild wel kent, maar de tamme gerbil niet. Soms begraaft een gerbil wel een stukje voer om het later op te eten.

Lekkernijen

Er zijn een aantal voedselsoorten die gerbils lekker vinden, maar die ze niet al te vaak mogen hebben vanwege het grote vetgehalte. Te veel van dit voedsel kan zorgen voor maag- en darmklachten en de gerbil wordt er dik van. De gerbil houdt bijvoorbeeld van kaas, van een paar meelwormen of wat rozijnen. Geef alleen harde kaas, aangezien daar geen lactose is zit. De gerbil kan daar namelijk niet tegen. Omdat kaas vrij vet is het beter dit niet te vaak (en te veel) te geven). Sommige mensen geven hun gerbils spekzwoerd, maar dit lijdt toch vaak tot darmstoornissen. Let erop dat je het voedsel wat niet opgaat verwijdert voordat het bederft.

Groente en fruit

Je kunt je gerbil veel verschillende groenten en fruit geven, maar doe dit ook niet te vaak. Groenten die in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld kool, spruiten, bloemkool, sla en broccoli. Koolsoorten gebruiken de gerbil ook als knaagmateriaal om hun tanden kort te houden. Verder kun je ze peterselie, selderie, spinazie, wortelen, koolraap en radijs geven. Geef de groenten altijd rauw en nooit gekookt.

Ook bepaalde wilde planten komen in aanmerking. Let er dan op dat deze niet giftig zijn en ook dat ze niet te dicht bij de weg staan en dus beneveld zijn met uitlaatgassen. Wilde planten moeten altijd goed gewassen worden omdat er ziektekiemen op kunnen zitten die de gerbil ziek kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan paardebloem, muur, smeerwortel, dovenetel, klaver, kruiskruid en gras.

Als traktatie kun je ook noten of fruit geven, maar ook hiervoor geldt met mate. Lekkernijen kunnen het basisvoedsel niet vervangen.

Vitaminen

Het gerbilvoer uit de winkel bevat voldoende vitaminen voor de gerbil. Eventueel kun je vitamines bijvoeren, doe dit alleen met drachtige of zieke gerbils.

Drinkwater

Gerbils drinken weinig water, maar moeten wel altijd de beschikking hebben over vers water. Een gerbil drinkt ongeveer 5 ml per dag. Een drachtige of zogende gerbil drinkt twee keer zoveel. Drinkwater kun je het beste aanbieden in een drinkfles.
© 2007 - 2024 Cookiehappy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat mogen gerbils eten en wat niet?Wat mogen gerbils eten en wat niet?Ben je altijd al benieuwd naar wat gerbils mogen eten? Heb je misschien zelf een gerbil of ben je van plan een gerbil aa…
Een gerbil als huisdierEen gerbil als huisdierGerbils zijn erg favoriete knaagdieren in Nederland. Maar wat houdt het in om een gerbil als huisdier te hebben?
De Perzische gerbilDe Perzische gerbil is in Nederland en Belgie nog niet erg bekend. De Mongoolse gerbil is de meest bekende gerbil, en al…
De aanschaf van een gerbilDe aanschaf van een gerbilDe gerbil is een leuk, vrolijk en nieuwsgierig beestje. Als je er eenmaal een gezien hebt, dan wil je er vast een paar h…

Het schoonmaken van de gerbilkooiHet schoonmaken van de gerbilkooiHet goed schoonmaken van de kooi waarin je gerbils leven kan van levensbelang zijn voor je gerbil. De dieren zijn schoon…
De Podenco een ras apartDe Podenco is een oud en oorspronkelijk ras dat al honderden jaren voorkomt op de Balearen: de eilanden Mallorca, Menorc…
Bronnen en referenties
Cookiehappy (53 artikelen)
Gepubliceerd: 27-06-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.