Een gerbil als huisdier

Een gerbil als huisdier Gerbils zijn erg favoriete knaagdieren in Nederland. Maar wat houdt het in om een gerbil als huisdier te hebben?

Geschiedenis

Gerbils zijn meer verwant aan woelmuisachtigen en hamsters dan aan muizen en ratten. Gerbils komen in het wild vooral voor in Noord-China en Mongolië. De gebieden zijn daar erg dor, hierdoor zijn gerbils gewend aan een eiwitarm menu. Vanaf de 19e eeuw zijn er gerbils geëxporteerd naar Europa. Ze zijn via dierentuinen en laboratoria in privé bezit van liefhebbers gekomen. Tegenwoordig is de gerbil in Nederland één van de geliefdste knaagdieren.

Gedrag

Gerbils kun je beter niet alleen houden, gerbils leven in de natuur namelijk ook altijd in groepjes. Als een gerbil gebrek aan gezelschap heeft, ontwikkelt hij gedragsstoornissen en kwijnt hij langzaam weg. Het is verstandig om alleen jonge gerbils bij elkaar in een verblijf te plaatsen, want anders is de kans groot dat ze gaan vechten. Gerbils herkennen elkaar aan hun geur. Een gerbil bijt bijna nooit, hij bijt alleen als er geen andere mogelijkheid tot ontsnappen overblijft. Mongoolse gerbils zijn erg snel tam te maken omdat ze erg nieuwsgierige dieren zijn. Gerbils zijn overdag ook erg actief. Gerbils zijn niet echt knuffeldiertjes omdat ze erg beweeglijk zijn, ze zijn daarom niet erg geschikt voor kinderen.

Huisvesting

De beste huisvesting voor een gerbil is een grote glazen bak. Gerbils graven graag, daarom is een bodembedekking van zand en hooi een goede keuze. In het gerbilverblijf moet een slaaphokje aanwezig zijn, waar de gerbil kan slapen. Het slaaphokje kan een houten nestkastje, een omgekeerde bloempot of een stenen hamsterhuisje zijn. Een gerbil houdt erg van klimmen, dus zorg ervoor dat er ook klimmogelijkheden in het verblijf aanwezig zijn. In het verblijf mag geen loopradje aanwezig zijn omdat de gevoelige staart van de gerbil gemakkelijk afbreekt. Plaats ook een apart bakje met wit zand in de kooi waar de gerbil zich in kan wassen.

Voedsel

Een gerbil eet per dag tien tot vijftien gram voedsel. Ze zijn ingesteld op zulke kleine hoeveelheden voedsel, als je ze teveel geeft, is dit niet gezond voor ze. Je kunt ze het beste gemengd knaagdierenvoer geven, maar af en toe kun je ze ook kleine beetje dierlijk eiwit en kleine stukjes groente en fruit geven. Het is belangrijk dat er altijd voldoende hooi aanwezig is, vezels zijn namelijk erg belangrijk voor de spijsvertering. Een klein drinkflesje met iedere dag vers water is ook verstandig, ze kunnen dan drinken naar hun eigen behoefte. De knaagtanden van Mongoolse gerbils groeien erg snel, het is daarom verstandig om ze regelmatig wilgentakjes te geven.

Verzorging

Gerbils kiezen meestal één plaats in hun verblijf op waar ze hun ontlasting produceren. Als je die hoek eenmaal per twee dagen schoonmaakt is, dat genoeg. De rest van het verblijf hoef je maar één keer per maand schoon te maken.

Voortplanting

Gerbils zijn vruchtbaar als ze drie tot vier maanden oud zijn. Als ze ongeveer anderhalf jaar oud zijn, zijn ze niet meer vruchtbaar. Een keer in de zes dagen laten een vrouwtjes gerbil een dekking toe. De draagtijd van een gerbil is gemiddeld 24 dagen.
© 2014 - 2024 Emilytje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gerbils; beschrijving van soortenIn de wereld bestaan er ongeveer 90 soorten woestijnratten. Alleen de mongoolse gerbil is al langere tijd gedomesticeerd…
De Negev gerbilDe mongoolse gerbil groeit op het moment uit tot 1 van de populairste knaagdieren/huisdieren van Nederland en omstreken.…
De Perzische gerbilDe Perzische gerbil is in Nederland en Belgie nog niet erg bekend. De Mongoolse gerbil is de meest bekende gerbil, en al…
De gerbil; oorsprong en geschiedenisDe gerbil; oorsprong en geschiedenisDe gerbil is een leuk, vrolijk en nieuwsgierig beestje. Als je er eenmaal een gezien hebt, dan wil je er alles over wete…

5 meest aanhankelijke hondenVoor mensen die uitsluitend een hond nemen omdat ze behoefte hebben aan meer liefde in hun leven, kan een erg aanhankeli…
Het verzorgen van een caviaHet verzorgen van een caviaCavia's zijn erg populaire huisdieren in Nederland. Maar hoe kun je een cavia het beste verzorgen? En wat voor hok heeft…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Meditations, Pixabay
  • http://www.licg.nl/p0/dieren/zoogdieren/mongoolse-gerbil.html
Emilytje (133 artikelen)
Gepubliceerd: 14-08-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.