Een gerbil als huisdier
Gerbils zijn erg favoriete knaagdieren in Nederland. Maar wat houdt het in om een gerbil als huisdier te hebben?
Geschiedenis
Gerbils zijn meer verwant aan woelmuisachtigen en hamsters dan aan muizen en ratten. Gerbils komen in het wild vooral voor in Noord-China en Mongolië. De gebieden zijn daar erg dor, hierdoor zijn gerbils gewend aan een eiwitarm menu. Vanaf de 19e eeuw zijn er gerbils geëxporteerd naar Europa. Ze zijn via dierentuinen en laboratoria in privé bezit van liefhebbers gekomen. Tegenwoordig is de gerbil in Nederland één van de geliefdste knaagdieren.
Gedrag
Gerbils kun je beter niet alleen houden, gerbils leven in de natuur namelijk ook altijd in groepjes. Als een gerbil gebrek aan gezelschap heeft, ontwikkelt hij gedragsstoornissen en kwijnt hij langzaam weg. Het is verstandig om alleen jonge gerbils bij elkaar in een verblijf te plaatsen, want anders is de kans groot dat ze gaan vechten. Gerbils herkennen elkaar aan hun geur. Een gerbil bijt bijna nooit, hij bijt alleen als er geen andere mogelijkheid tot ontsnappen overblijft. Mongoolse gerbils zijn erg snel tam te maken omdat ze erg nieuwsgierige dieren zijn. Gerbils zijn overdag ook erg actief. Gerbils zijn niet echt knuffeldiertjes omdat ze erg beweeglijk zijn, ze zijn daarom niet erg geschikt voor kinderen.
Huisvesting
De beste huisvesting voor een gerbil is een grote glazen bak. Gerbils graven graag, daarom is een bodembedekking van zand en hooi een goede keuze. In het gerbilverblijf moet een slaaphokje aanwezig zijn, waar de gerbil kan slapen. Het slaaphokje kan een houten nestkastje, een omgekeerde bloempot of een stenen hamsterhuisje zijn. Een gerbil houdt erg van klimmen, dus zorg ervoor dat er ook klimmogelijkheden in het verblijf aanwezig zijn. In het verblijf mag geen loopradje aanwezig zijn omdat de gevoelige staart van de gerbil gemakkelijk afbreekt. Plaats ook een apart bakje met wit zand in de kooi waar de gerbil zich in kan wassen.
Voedsel
Een gerbil eet per dag tien tot vijftien gram voedsel. Ze zijn ingesteld op zulke kleine hoeveelheden voedsel, als je ze teveel geeft, is dit niet gezond voor ze. Je kunt ze het beste gemengd knaagdierenvoer geven, maar af en toe kun je ze ook kleine beetje dierlijk eiwit en kleine stukjes groente en fruit geven. Het is belangrijk dat er altijd voldoende hooi aanwezig is, vezels zijn namelijk erg belangrijk voor de spijsvertering. Een klein drinkflesje met iedere dag vers water is ook verstandig, ze kunnen dan drinken naar hun eigen behoefte. De knaagtanden van Mongoolse gerbils groeien erg snel, het is daarom verstandig om ze regelmatig wilgentakjes te geven.
Verzorging
Gerbils kiezen meestal één plaats in hun verblijf op waar ze hun ontlasting produceren. Als je die hoek eenmaal per twee dagen schoonmaakt is, dat genoeg. De rest van het verblijf hoef je maar één keer per maand schoon te maken.
Voortplanting
Gerbils zijn vruchtbaar als ze drie tot vier maanden oud zijn. Als ze ongeveer anderhalf jaar oud zijn, zijn ze niet meer vruchtbaar. Een keer in de zes dagen laten een vrouwtjes gerbil een dekking toe. De draagtijd van een gerbil is gemiddeld 24 dagen.