Wat je moet weten voordat je een pup neemt

Wat je moet weten voordat je een pup neemt Er zijn veel dingen die je moet overwegen voordat je een puppie in huis neemt. Ze zien er zo lief en schattig uit, dat we soms vergeten dat er ook een aantal behoorlijke verantwoordelijkheden aan een pup en later aan de volwassen hond kleven. Hier volgen enkele nuttige tips bij de overweging om een puppie in je gezin op te nemen.

Doel

Zorg ervoor dat je van te voren goed uitzoekt welk ras geschikt is voor jouw en jouw gezin. Let daarbij op het temperament, de groote en de vacht van het ras of kijk naar wat je zelf graag met de hond zou willen doen.

Adopteren of kopen

De beslissing of je liever een pup uit het asiel adopteerd of een puppie bij een fokker koopt is een persoonlijke keuze, die je ook alleen zelf kunt maken. Als je de beslissing neemt om een pup bij een fokker te kopen, zorg er dan voor dat je een goede fokker kiest. Een goede fokker is te vinden via de rasvereniging. Vaak worden er ook pups aangeboden via advertenties voor een aanzienlijk lagere prijs dan de prijs die erkende fokkers vragen. Dit worden broodfokkers genoemd. Deze pups worden vaak op een onverantwoordelijke manier gefokt. Het kopen van een pup bij zo’n fokker is dus vragen om problemen. Vaak kampen deze pups met gezondheids- of gedragsproblemen en blijkt ‘goedkoop’ dus achteraf ‘duurkoop’ te zijn geweest. Het is dus aan te raden hier geen pup te kopen!

Bewegings eisen

Schattig zijn is één ding, maar als je bijvoorbeeld een Jack Russel terrier aanschaft, maar je hebt geen tijd om te lopen, dan is dat over actieve hondje in huis lang niet meer zo schattig. Daarom is het belangrijk om een ras te kopen die wat betreft zijn energieniveau geschikt is voor jouw levenstijl. Maar ook rassen die bekend zijn om hun rustige aard moeten nog steeds met regelmaat worden uitgelaten. Het is voor een hond belangrijk om goede beweging te krijgen. Dit bevorderd de spieropbouw en kan vele gezondheids kwalen uit de weg gaan.

Leefomgeving

Puppies vereisen een veilige en schone leefomgeving. Je wilt er zeker van zijn dat je tuin volledig omheind is zodat de pup niet kan ontsnappen.Ook zal je huis puppie-proof gemaakt moeten worden. Gladde vloeren zijn uit den boze, omdat de pup hierop makkelijk uit kan glijden en zich kan bezeren, omdat de spieren en pezen nog niet voldoende zijn ontwikkelt om de botten en gewrichten te ondersteunen. Het is dus aan te raden om vloerbedekking over de gladde vloeren heen te leggen, tenminste totdat de pup is uitgegroeid. Verder moeten alle spullen waar de pup eventueel op zou kunnen kauwen of bijten worden opgeborgen.

Een ras uitzoeken

Is er een bepaald ras dat je hart sneller laat kloppen of heb een combinatie van 2 of meerdere rassen op het oog? Onderzoek dan wat het temperament van dit ras is, zodat je kunt zien of dit temperament bij jouw en je gezin past als de pup eenmaal volwassen is. Er zijn veel boeken of websites die deze informatie verstrekken. Ook kun je altijd informatie opvragen bij de rasvereniging.

Eigen temperament

Niet iedereen is geschikt voor een hond.Inventariseer je niveau van geduld en je vermogen om kalmte en rust uit te stralen. Bedenk bijvoorbeeld hoe je je zou voelen als de hond een ‘ongelukje’ in huis heeft gedaan. Zou je boos worden en hem bestraffen of blijft je kalm en rustig, zet de hond naar buiten, beloond hem als hij daar zijn behoefte doet en ruimt geduldig zijn ‘ongelukje’ in huis op. Honden zijn een roedeldier en zij moeten jou als leider kunnen gaan zien. Dit kan alleen als je hem op een kalme en rustige manier de baas kunt zijn..

Aangeboren of erfelijke genetische afwijkingen

Bij veel rassen zijn er aangeboren of erfelijke genetische afwijkingen die bij dat ras wat vaker voorkomen. Deze worden vaak niet gedekt door een huisdierverzekering. Overweeg daarom wat de kosten van deze gebreken en wat de bijbehorende ongemakken kunnen zijn. Er zijn bijvoorbeeld rassen waar heup dysplasie wat vaker voorkomt, deze zullen dan op latere leeftijd wat moeilijker kunnen lopen en niet meer de trap op kunnen. Dit kan erg lastig zijn als je op een bovenverdieping of flat woont. Overigens is het sowieso af te raden een hiervoor gevoelig ras in huis te nemen als je niet op de begaande grond woont.

Dierenarts

Zoek een goede dierenarts bij jou in de buurt. Bezoek deze dierenarts eens en bekijk dan of deze voor jou goed en vertouwd overkomt.

Kosten

Sommige medische kosten voor het houden van een hond kun je vooraf bepalen. Zoals inentingen, het jaarlijkse onderzoek, ontwormen en ontvlooien. Er kunnen echter ook kosten zijn voor onverwachte medische problemen bij de hond. Het is het beste om te zorgen dat je daar altijd een bedrag voor achter de hand hebt. Deze kosten kunnen hoog oplopen! Daarnaast moet je rekening houden met de overige kosten zoals: voedsel, trimsalon, speelgoed en accessoires.

Grote vreugde en verantwoordelijkheid

Een nieuwe pup in huis is zowel een grote vreugde als een grote verantwoordelijkheid. Onderzoek goed van te voren welk ras voor jou geschikt is en bereid je voor op de eventuele kosten die een hond met zich mee brengt. Dan zal de nieuwe hond zeker een grote vreugde zijn, zowel als pup en later als volwassen hond.

Lees verder

© 2011 - 2024 Jes1978, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een hondje nemenEen hondje nemenWaar vind ik een hond?Waar moet ik op letten als ik een hondje in huis neem? Wat heeft een hondje nodig? Kijk hier en le…
Puppy chippen verplicht vanaf 2012Puppy chippen verplicht vanaf 2012Vanaf 2012 is het verplicht om alle puppy’s te chippen. Mensen die een puppy kopen, moeten er dan alert op zijn of een p…
Met uw nieuwe puppy naar de dierenartsMet uw nieuwe puppy naar de dierenartsAls u net een nieuwe puppy bij een kennel of fokker hebt opgehaald, is het altijd goed om voor controle ook snel met de…

Gezondheidscheck bij de kat: eenvoudig zelf te doenGezondheidscheck bij de kat: eenvoudig zelf te doenVele kattenliefhebbers hebben een kat als huisdier. Hoe weet je nu of je kameraadje in goede gezondheid verkeert? Jij ke…
Wat is HNDP bij de kat?Wat is HNDP bij de kat?HNDP staat voor Hernia Diafragmatica Peritoneo Cardiale en lijkt een nogal onbekende ziekte, maar wordt nogal eens – zek…
Jes1978 (53 artikelen)
Gepubliceerd: 19-04-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.