Wat is HNDP bij de kat?

Wat is HNDP bij de kat? HNDP staat voor Hernia Diafragmatica Peritoneo Cardiale en lijkt een nogal onbekende ziekte, maar wordt nogal eens – zeker bij toeval – ontdekt. Wat is het exact, hoe herken je het en wat is er aan te doen?

Wat is het?

HNDP is de afkorting voor Hernia Diafragmatica Peritoneo Cardiale, wat eigenlijk een aangeboren aandoening is. Het is een open verbinding tussen de buikholte en de holte rondom het hart, dit wordt ook wel de pericardiale holte genoemd.
Als eerste werd het bij een hond ontdekt in 1811 en een eeuw later in 1911 bij de kat. Maar zelfs de mens kan het hebben, in 1903 werd bij de eerste mens de diagnose gesteld.

Ongeboren vrucht

Hoeveel we ook weten over de ontwikkeling van de nog ongeboren vrucht, wat er in dit proces in de holtes gebeurt, is nog onbekend. We kunnen tot de dag van vandaag niet achterhalen wat er blijkbaar mis gaat in deze fase. Wel is duidelijk dat het te maken heeft met een afwijking in de ontwikkeling van het ventrale deel van het middenrif. Het is nu mogelijk dat het buikvlies en het vlies dat het hartzakje vormt versmelten. De verbinding tussen de buikholte en hartzakjesholte noemen we de hernia.
Afhankelijk van de grootte van de afwijking kunnen organen als lever, galblaas, milt of darmen zich richting het hart begeven. Met name de lever is het orgaan wat zich het snelste zal “bewegen” in de buik.

Hoe herken je het?

Het is lastig te herkennen, zeker als de afwijking maar klein is. Het dier hoeft er dus nauwelijks last van te hebben en de afwijking kan dan per toeval ontdekt worden. Bij de meer ernstige vormen kan er een behoorlijk probleem met de ademhaling zijn en kan het maagdarmstelsel behoorlijk ontregeld zijn.
Het komt bij alle rassen voor en bij mannetjes en vrouwtjes, wel heeft de Pers er het meeste last van (25%) maar is er geen enkele vorm van erfelijkheid aangetoond.

Problemen door aanrijding?

Sommige mensen denken nog wel eens dat een kat het krijgt door een aanrijding, maar dit is dus niet van toepassing. Het enige wat wel kan gebeuren is dat als de kat er al last van had -ook zonder dat je het gemerkt hebt- de organen na een aanrijding wel in een min of meer versneld tempo richting het hart gemanoeuvreerd kunnen worden.

Wat is er aan te doen?

Hoewel we weten dat het aangeboren is, is er nog geen middel te geven om dit proces te voorkomen. Als de afwijking niet erg groot is, is er ook prima mee te leven en zal de kat nauwelijks symptomen hebben. Zelfs bij de bekende klachten als verslechterde ademhaling en problemen met het maagdarmkanaal, wordt het vaak niet eens gediagnosticeerd. Het zijn dusdanig algemene kenmerken, dan menig dierenarts niet direct aan HNDP zal denken. Wellicht heeft dit ook weer te maken met het feit dat er relatief weinig gevallen zijn geregistreerd en er in de opleiding niet direct een zeer nadrukkelijke aandacht naar uit gaat.

Operatie

Wordt het -bijvoorbeeld met behulp van een echo- gediagnosticeerd, dan is een operatie hetgeen de holte moet dichten. Dit is al meerdere malen met succes gebeurd. Totaal zijn er ruim 50 gevallen vastgelegd.

Tot slot

Het is geen aandoening waarbij alle alarmbellen gaan rinkelen, maar het is wel een aandoening die te weinig aandacht krijgt. Wel te verklaren, er zijn immers maar weinig gevallen bekend, maar de dierenarts zou dit type aandoening wellicht standaard mee moeten nemen in het onderzoek. Zeker als er gecombineerde klachten binnenkomen. Een echo helpt direct bij het stellen van de diagnose.

Dit artikel is gebaseerd op eigen ervaring en de zoektocht naar oplossingen voor een niet direct te definieren probleem bij een van mijn katten. De speurtocht - met behulp van verschillende specialisten - heeft er toe geleidt deze onbekende aandoening onder de aandacht te brengen van katten bezitters.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schijnzwangerschap bij kattenSchijnzwangerschap bij kattenSchijnzwangerschap komt niet alleen bij mensen voor, maar ook bij dieren! Dit artikel gaat over schijnzwangerschap bij p…
Baarmoederontsteking bij de katBaarmoederontsteking bij de katAls je besluit dat de poes enig moment gecastreerd moet worden, zal je weinig problemen ondervinden met de baarmoeder va…
Baarmoederontsteking bij gecastreerde poesBaarmoederontsteking bij gecastreerde poesHet is vrij onbekend, maar juist daarom zinvol om er meer aandacht aan te schenken. De gecastreerde poes die een baarmoe…
Wat kost een poes en de verzorging?Poezen, ze zijn zo leuk, lief en schattig. Vooral de kittens zijn een streling voor het oog. Menig kattenliefhebber wil…

Wat je moet weten voordat je een pup neemtWat je moet weten voordat je een pup neemtEr zijn veel dingen die je moet overwegen voordat je een puppie in huis neemt. Ze zien er zo lief en schattig uit, dat w…
Hond wel of niet laten castreren of sterilliseren?Hond wel of niet laten castreren of sterilliseren?Steeds vaker wordt er aangeraden om een hond te laten castreren of steriliseren. Het liefst op een jong mogelijke leefti…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 17-04-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.