De ontwikkelingsfasen van een puppy

De ontwikkelingsfasen van een puppy De eerste weken zijn voor een pup erg belangrijk om zich goed te kunnen ontwikkelen. In iedere fase leert de pup nieuwe dingen die belangrijk zijn voor zijn verdere leven en kunnen zijn latere gedrag sterk beïnvloeden. Het is dan ook van groot belang dat deze ontwikkelingsfasen goed worden doorlopen. De ontwikkeling van een pup is onder te verdelen in vier verschillende fasen.

Van 0 tot 14 dagen oud

In de eerste zeven dagen kan een puppy niks zien of horen. De enigste behoefte die de pup op deze leeftijd heeft is drinken, slapen, geborgenheid en warmte. Instinctief zal de pup de weg naar de tepel van zijn of haar moeder vinden. Lopen kan het ook nog niet, dus zal hij zich een beetje kruipend tegen moeders buik aan nestelen. Wel kan het al kleine huil geluidjes maken, om zo de aandacht van zijn of haar moeder te krijgen als hij of zij zich niet lekker voelt. In de tweede week gaan de oogjes van de pup open en begint hij ook geluiden te horen. Ook kan hij al wat geurtjes ruiken.

Van 15 tot 28 dagen oud

Een gezonde pup zal nu op onderzoek uitgaan. Door te spelen met z'n broertjes en zusjes leert hij belangrijke aspecten van het honden leven, zoals sluipen, een prooi vangen en zich verstaanbaar te maken in hondentaal. In deze periode leert de pup te wennen aan contacten met mensen. De melktanden beginnen ook al door te komen en hij begint interesse te tonen in moeders hondenbrokken.

Van 29 tot 49 dagen oud

De pup begint zich als een echte hond te gedragen. Hij is nieuwsgierig en leergierig en er ontgaat hem niets van wat er in zijn omgeving gebeurt. Nu zal ook het blaffen ijverig worden geoefend.

De 8ste levensweek

Dit is de gunstigste tijd om een pup van zijn of haar moeder te scheiden, omdat het nu het makkelijkst vriendschappen sluit met mensen. Is de pup van zijn of haar moeder en broertjes of zusjes gescheiden, dan gaat de moederrol over op de nieuwe baas of bazin. De pup heeft een leider nodig. Het is dus vanaf deze periode erg belangrijk gezag over de pup te hebben en te houden.

Door deze fasen is het dus erg belangrijk dat de pup de eerste 8 weken bij zijn of haar moeder blijft, zodat deze de verschilende ontwikkelingen ongestoord kan doormaken. Een pup te vroeg bij de moeder weghalen, kan dan ook leiden tot ernstige gedragsafwijkingen.Over het algemeen scheiden alleen slechte fokkers (broodfokkers) vaak de pup te vroeg van zijn moeder.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jes1978, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke puppies kiest u uit?Welke puppies kiest u uit?Pup aanschaffen? Eindelijk naar de fokker om een puppy uit te kiezen. Uw hart bonst, want welke pup moet u kiezen en kun…
Puppy chippen verplicht vanaf 2012Puppy chippen verplicht vanaf 2012Vanaf 2012 is het verplicht om alle puppy’s te chippen. Mensen die een puppy kopen, moeten er dan alert op zijn of een p…
Een hondje nemenEen hondje nemenWaar vind ik een hond?Waar moet ik op letten als ik een hondje in huis neem? Wat heeft een hondje nodig? Kijk hier en le…

Met de kat naar de dierenartsJe kat tot bij de dierenarts krijgen is soms een hele klus. Toch zijn er vaak goede redenen om dit te doen, bijvoorbeeld…
Begrijp de lichaamstaal van uw hondBegrijp de lichaamstaal van uw hondEen hond communiceert door middel van zijn lichaamstaal. Als je de juiste signalen opvangt en je er een verklaring voor…
Jes1978 (53 artikelen)
Gepubliceerd: 22-08-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.