Huisvesting van de gerbil

Huisvesting van de gerbil De mongoolse gerbil komt oorspronkelijk uit de woestijnen van Mongolie. Hier leeft hij vooral onder de grond in een tunnelsysteem. De huisvesting van de tamme gerbil vraagt daarom om wat extra werk. Lees hier verder.

Algemene voorwaarden

De gerbil houdt van een gemiddelde temperatuur tussen de 20 en de 24 graden. Temperaturen die extreem veel hoger of extreem veel lager zijn, zijn onprettig voor de gerbil en kunnen zelfs de dood tot gevolg hebben. Hoewel in de Mongolie de temperaturen tussen dag en nacht wel extreem verschillen, heeft de gerbil daar de mogelijkheid zichzelf warm of koel te houden in zijn ondergrondse tunnelcomplex. In een huiselijke situatie is deze gelegenheid er niet of veel minder, vandaar dat men dient te letten op de omgevingstemperatuur.

Gerbils hebben scherpe tanden. Gebruik bij het maken van kooien daarom altijd metaalgaas. Kippengaas is ongeschikt, hier zijn ze zo doorheen.

Graafmateriaal

Als de gerbil tunnels wil graven in zijn hok, dient er graafmateriaal aanwezig te zijn. Gewoon zand is ongeschikt. Het droogt te snel uit en is instabiel. De tunnels kunnen instorten en de gerbil kan bekneld raken en stikken.

Men kan zelf een geschikte bodem maken door gelijke delen voorverpakte, gesteriliseerde potplantaarde, turf, scherp zand en stro met elkaar te vermengen. Doe er een handje of vier geactiveerde houtskool doorheen tegen de geur (aquariumgedeelte van de dierenwinkel). Bevochtig dit mengsel voordat je het in de bak doet. Het moet goed nat zijn, maar er mag geen vocht uitdruipen als je het oppakt. Doe er wat stenen bij die je half bedekt met het graafmateriaal en stamp het goed aan. De gerbils zullen snel hun eigen tunnels gaan maken. Als je wilt dat de gerbils een tunnel langs het glas graven heb je meer kans als je tijdelijk de voorkant van de kooi afplakt met een donker stuk papier. Deze kun je dan verwijderen als de tunnel eenmaal klaar is.

In plaats van stro kan ook houtschaafsel gebruikt worden. Gebruik nooit alleen houtschaafsel als bodembedekker, deze kan de ogen van de gerbil beschadigen.

Speelgoed

Leg altijd wat voorwerpen in de kooi. De gerbil houdt van snuffelen, rondrennen en klimmen. Voor spelmateriaal valt te denken aan graafmateriaal, blokken, ladders. Een goedkoper alternatief zijn w.c. rolletjes, knaagblokken van hardhout en stenen.

Men kan takken in de kooi leggen. Let erop dat je de takken eerst ontdoet van hun schors en vervolgens goed schoonmaakt met heet water en zeep.

Denk verder aan oude houten garenklosjes, aardenwerken potten, papiersnippers, parkietenladders, haltertjes of metalen kattenbelletjes.

Een nestdoos is niet per se noodzakelijk, behalve een paar dagen voor de bevalling. Gerbils bouwen nesten van nestmateriaal. Nestmateriaal moet wel altijd aanwezig zijn. Hiervoor kun je zacht papier in de kooi leggen, zoals toiletpapier, papierenzakdoekjes, stro, of nestmateriaal uit de dierenwinkel. Gebruik als nestmateriaal nooit: watten, woldraden of schuimrubber!

Men kan een tredmolentje in de kooi zetten. Neem daarvoor nooit een metalen variant of een variant met treden of spijlen. De staart kan bekneld raken en afbreken, ook kunnen zij hun poten breken. De plastic variant zullen zij snel kapot knagen.

Mogelijkheden voor huisvesting

Het hamsterhok
Veel mensen gebruiken voor hun gerbils een hamsterhok. Dit is een mogelijkheid, maar voor de gerbil niet de meest ideale. Het hokt dient minimaal 60 cm groot te zijn en als het kan zouden er meerdere verdiepingen of schuine wanden in gemaakt moeten worden.
Het Gerbilarium
Een gerbilarium is een omgebouwd aquarium. Hierin kun je voldoende bodemmateriaal kwijt, zodat de gerbils hun eigen tunnels kunnen graven. Voor 1 fokpaartje is een aquarium van 60 x 40 x 30 echt minimaal. Over het algemeen geldt; hoe groter het hok, hoe beter. Wil de gerbil tunnels gaan maken dan moet het bodemmateriaal 15 tot 30 cm diep zijn.
De houten Kooi
Men kan zelf een houten kooi bouwen van formica bedekt met hardhouten multiplex. Het is belanrijk alle uitstekende randen te bedekken met metalen strips, omdat de gerbils erg veel houden van knagen en anders het hok langzaam verdwijnt, bovendien kan de mogelijkheid tot ontsnapping ontstaan.
Plastic systeemhuizen
Deze worden ook voor de hamster gebruikt. Ze worden onderling verbonden door middel van buizen. De gerbil heeft zo meerdere ruimtes tot zijn beschikking en tevens zijn favoriete tunnels. Het schoonmaken is makkelijker, omdat men het hok per gedeelte kan schoonmaken als de gerbils in een ander gedeelte zijn gekropen. Let erop dat verticale buizen voor jonge gerbils te moeilijk zijn.
Traliekooi
Ze zijn makkelijk te verplaatsen, makkelijk te verschonen. Het kan weltochten in de kooi, wat voor gerbils niet gezond is. Je gerbils kunnen de bodembeddeking eruit schoppen en ook zullen ze aan de tralietjes knagen en kunnen daar een kapot neusje aan overhouden.

Onderhoud

In de bak moet altijd water en voer aanwezig zijn.

Gerbil ruiken niet erg en hun ontlasting zal gemengd worden met het aanwezig graafmateriaal. Hier zal het biologisch worden afgebroken. Het verschonen van het hok hoeft daarom niet al te dikwijls.

Wel dient men dagelijks het verlepte groenten of fruit uit de bak te halen en de oppervlakte van het graafmateriaal te bevochtigen met een plantenspuit. Bij warm weer moet dit soms twee keer per dag. Let erop dat u de plantenspuit alleen gebruikt voor water en voorkomt dat er chemische middelen aan het water zijn toegevoegd, deze zijn immers schadelijk voor de gerbil.
© 2007 - 2024 Cookiehappy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Negev gerbilDe mongoolse gerbil groeit op het moment uit tot 1 van de populairste knaagdieren/huisdieren van Nederland en omstreken.…
De aanschaf van een gerbilDe aanschaf van een gerbilDe gerbil is een leuk, vrolijk en nieuwsgierig beestje. Als je er eenmaal een gezien hebt, dan wil je er vast een paar h…
Een gerbil als huisdierEen gerbil als huisdierGerbils zijn erg favoriete knaagdieren in Nederland. Maar wat houdt het in om een gerbil als huisdier te hebben?
De omgang met de gerbilHoewel de gerbil vrij gemakkelijk tam te krijgen is, verlangt het diertje wel naar een speciale manier van omgang. In di…

Een hond nemen kost tijd: de voordelen en nadelenEen hond nemen kost tijd: de voordelen en nadelenOpeens schiet het door je hoofd: ik wil een hond! Maar voordat je op zoek gaat naar een pup, zijn er een aantal dingen d…
Gerbils: varieteiten of kleurslagenHoewel de gerbil nog niet zo heel lang gehouden wordt als huisdier, bestaan er inmiddels al vele kleurslagen. In dit art…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nidan, Pixabay
Cookiehappy (53 artikelen)
Gepubliceerd: 26-05-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.