Gerbils: varieteiten of kleurslagen

Hoewel de gerbil nog niet zo heel lang gehouden wordt als huisdier, bestaan er inmiddels al vele kleurslagen. In dit artikel vindt u een overzicht van de bestaande gerbilkleurslagen

Kleurslagen of Varieteiten van Gerbils

Wildkleur
De wildkleur is de kleur die de gerbil in het wild heeft. Het is zandkleur met een warmrode gloed. De pels heeft zachte dekharen. De buik van de gerbil is wit. Hij heeft witte snorharen en grijze oren die overgaan in zandkleur.
Bron: Rebroad, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Rebroad, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Witgevlekt
De witgevlekte gerbil werd voor het eerst ontdekt en ontwikkeld bij tamme gerbils in de jaren zestig in Canada. Deze gerbil heeft een wildkleurige vacht met witte vlekken op de neus, het voorhoofd en in de nek. Ook heeft hij witte poten en een witte punt aan zijn staart. Een andere variant heeft grote ruitvormige witte vlekken met witte poten en ook witte vlekken op de kop.
Wit met rode ogen
Deze variant werd in de jaren zestig ontdekt en ontwikkeld. Het is geen albino, al doet de witte kleur met de rode ogen dat vermoeden. De gerbil heeft namelijk zwarte en donkerbruine dekharen n de vacht zitten die zich concentreren op de saart en de romp. Deze zwarte haren zijn bij de jongen nog niet te zien, maar bij de volwassen gerbil wel. Hij heeft verder witte snorhoren, witte klauwtjes, rode ogen en vleeskleurige oren bedekt met wit haar.
Geel wildkleur
Dit is een wildkleurige gerbil, maar dan zonder de zwarte haren. De buik en de voeten zijn wit en ook de haren op de oren. De staart is geel met een witte streep haren op de bovenzijde, de ogen zijn robijnrood.
Zwart
De zwarte kleurslag werd voor het eerst ontdekt in the united states air force department of aerospace medicine in Texas, in de late jaren zeventig. Hij werd naar Europa geexporteerd. Bij deze gerbil is alles zwart, hier en daar kan een wit haartje voorkomen.
Duifgrijs of Lilac
Dit is een kruizing tussen een geel wildkleur gerbil en een zwarte gerbil. De vacht is duifgrijs van kleur met lichte snorharen en oren. De ogen zijn rood. De klauwen zijn wit. Hier en daar kan de gerbil wat witte haren hebben, soms in de vorm van een vlek.
Zilveragouti of Chinchilla
Deze gerbil heeft een zilverwitte vacht en werd in 1975 ontdekt. De vacht is bleekgrijs met een zwarte ticking op de rug en de flanken. De buikharen zijn wit. De gerbil heeft zwarte ogen en zwarte klauwen.
Creme
Creme is een kruizing tussen een rode gerbil en een geel wildkleur.
Blauw
Blauw is een kruizing tussen een zwarte en een zilveragouti gerbil.
Ivoor
Ivoor is een kruizing tussen een zilveragouti en een lilac.
Colourpoint agouti
Het is een grijze gerbil met een lichte buik, lichte nagels die lijkt op zilveragouti.
Burmees
Bij deze gerbil is de vacht brui. De snuit, oren, rond de oogjes, staartje, pootjes zijn zwart.
Tokanees
Deze gerbil is een burmees of siamees, met een ander kleurtje. Alle burmesen en siamesen met de verkeerde kleur zijn tokanees.
Siamees
Deze gerbil heeft crème beige vacht. De snuit, oren, pootjes en staart zijn bruin.
Wildkleur lichtgeel
Deze gerbil is vergelijkbaar met de wildkleur geel, alleen is hij lichter van kleur.
Topaas
Een gerbil met een wildkleur, waarbij de flanken lichter van kleur zijn.
Zilver agouti gevlekt
Een zilveragouti gerbil met witte vlekken.
Wildkleurcrème
Een wildkleurige gerbil, maar dan met een lichtere tint vacht, de ogen zijn rood.
Lilac gevlekt
Een duifgrijze gerbil met witte vlekken.
Saffier
Een lilackleurige gerbil, maar dan in een lichtere tint.
Donkersepia
Deze gerbil heeft een bruine vacht die bijna zwart aandoet. Hij heeft donkere ogen en donkere nagels.
Donkersepia gevlekt
Een donkerspepia gerbil met witte vlekken.
Algerijn of honing
Deze gerbil heeft een cremekleurige vacht met een witte buik.
Gevlekte algerijn
Een algerijnkleurige gerbil met witte vlekken.
Siam orange of schimmel
Deze gerbil heeft een lichte vachtkleur met een oranje staart, snuit, pootjes en oren.
Nootmuskaat
Deze gerbil heeft een donkere agoutikleur met zwarte ogen en donkere nagels.
Colourpoint nootmuskaat
Dit is een licht gekleurde gerbil met donkere verkleuringen.
Blauwvos
Een blauwgrijze geril met donkere ogen.
Colourpoint blauwvos
Deze gerbil is vergelijkbaar met de colourpoint nootmuskaat, maar is wat doffer van kleur.
Apricot
Een wildkleurcreme gerbil met hier en daar wat roze door de vacht.
Himalaya
Een witte gerbil met een donkere staart.
Poolvos
Een zeer lichtgekleurde gerbil.
© 2007 - 2024 Cookiehappy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kleuren van de Russische DwerghamsterKleuren van de Russische DwerghamsterMandarijn, Wildkleur, Blauw wildkleur, Russisch Blauw en nog veel meer. De Russische Dwerghamster komt tegenwoordig in v…
Europese kentekenplatenEuropese kentekenplatenOp de Nederlandse autowegen kunt u auto's uit verschillende landen tegenkomen. Vaak is dan de vraag: wat betekenen die l…
De aanschaf van een gerbilDe aanschaf van een gerbilDe gerbil is een leuk, vrolijk en nieuwsgierig beestje. Als je er eenmaal een gezien hebt, dan wil je er vast een paar h…

Huisvesting van de gerbilHuisvesting van de gerbilDe mongoolse gerbil komt oorspronkelijk uit de woestijnen van Mongolie. Hier leeft hij vooral onder de grond in een tunn…
Gerbils; beschrijving van soortenIn de wereld bestaan er ongeveer 90 soorten woestijnratten. Alleen de mongoolse gerbil is al langere tijd gedomesticeerd…
Bronnen en referenties
Cookiehappy (53 artikelen)
Gepubliceerd: 25-05-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.