Vrijheidsdressuur: Achterwaarts

In de dressuur is achterwaarts een bekend onderdeel in de wedstrijden. Veel paarden leren dan ook om onder het zadel netjes achterwaarts te gaan. Maar het is minstens zo belangrijk dat het paard dit ook doet als je ernaast staat. Deze oefening is niet lastig aan te leren.

Vrijheidsdressuur

Er zijn twee belangrijke principes binnen de vrijheidsdressuur: je dwingt het paard nergens toe, en tijdens de training beloon je het paard zodra het iets goed doet. Het eerste vormt de basis van de oefeningen en komt terug in het woord: Vrijheid. Het belonen is belangrijk om je paard de oefening correct aan te leren. Hiervoor gebruik je bij voorkeur een clicker, maar ook je stem kan als signaal werken. Als beloning zijn snoepjes een optie, maar ook een aai of knuffel, even samen spelen, of zelfs gewoon eventjes rust. Kies iets wat jouw paard prettig vindt en wat hem of haar zal motiveren.

Wat is de oefening?

Het paard gaat op jouw teken achterwaarts.

Benodigdheden

  • Clicker
  • Snoepjes (bijvoorbeeld wortel, appel, brokjes)
  • Halster + Halstertouw
  • Zweepje

Hoe ga je te werk?

Het achterwaarts is geen lastige oefening, al kan het wat tijd kosten als het paard nooit heeft geleerd dit te doen. Het is het gemakkelijkst om te beginnen vanaf de grond, tenzij je paard onder het zadel al heel netjes achterwaarts kan en op de grond nog niet. In dat geval begin je in het zadel. Je laat het paard achterwaarts lopen en gebruikt het signaalwoord "Terug" of "Achteruit" terwijl je de gewone hulpen geeft. Je kan ook iemand anders voor het paard laten staan en hem/haar het paard op de borst zachtjes terug laten duwen. Hier kan je ook gewoon je clicker en beloning gebruiken. Oefen dat totdat het paard goed reageert op het signaalwoord en/of op het duwen van de andere persoon.

Als je paard dat al beheerst begin je gewoon naast je paard. Het kan handig zijn hem een halster en halstertouw te gebruiken zodat hij niet ver bij je weg kan lopen of opzij kan draaien. Ga recht voor hem staan, zeg het signaalwoord en duw eventueel zacht tegen zijn borst. Als hij niet meteen naar achter gaat hoef je niet harder te duwen, blijf constante druk houden net zolang tot hij naar achter beweegt. Als dit lang duurt, beloon dan al voor de kleinste stap in de goede richting! Als je paard op het duwen en/of je signaalwoord eenmaal goed reageert kan je de afstand tussen jou en je paard gaan vergroten. Hier zijn verschillende trucjes voor.

Je kan het halstertouw gebruiken als 'waarschuwing'. Ga wat verder voor je paard staan en vraag hem achteruit te gaan. Dit kan door het signaalwoord te zeggen, door te wijzen naar zijn borst - wat je zelf handig vindt. Als je paard niet reageert kan je het halstertouw een beetje heen en weer 'slingeren', in een slangenbeweging. Doe dit nooit dusdanig dat je aan het halster trekt! Als je paard dan nog niet reageert loop je naar hem toe en duw je beheerst tegen zijn borst tot hij achteruit gaat. Dan clicker en beloon je. Als je dit vaak genoeg herhaalt zal je paard steeds eerder reageren, en waarschijnlijk hoef je al snel alleen nog je vinger heen en weer te bewegen, zonder het touw nog vast te hebben. Probeer het daarna ook eens zonder halstertouw. Als dat goed gaat, kan je de afstand steeds iets vergroten.

Je kan ook een zweepje gebruiken. Je doet dan hetzelfde als hierboven, alleen vervang je het slingeren van het touw door met je zweepje tegen de borst van het paard aan te duwen. Ook hier zal het paard steeds eerder gaan reageren en uiteindelijk hoef je alleen nog maar te wijzen.

Variaties

Een bijzondere variatie hierop is het paard achterwaarts naar je toe laten komen, waarbij jij dus zelf achter je paard staat. Dit kan door zachtjes zijn staart vast te pakken en het signaalwoord te zeggen. Je trekt absoluut niet, maar geeft zachtjes aan welke kant hij op moet. Je kan ook je armen omhoog doen en het signaalwoord zeggen. Belangrijk is in ieder geval dat je op de één of andere manier aan je paard laat zien dat hij achterwaarts moet - je wil voorkomen dat hij straks achteruit loopt telkens als jij, of iemand anders, achter hem staat.
© 2011 - 2025 Danibanani, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrijheidsdressuur: Om te beginnenVrijheidsdressuur. Een nieuwe hype in de paardenwereld. Maar wat houdt het nu precies in en hoe begin je?
Vrijheidsdressuur: Ja knikken en Nee schuddenEen paard ja laten knikken of nee laten schudden zijn vooral in vrijheidsdressuur-shows onmisbaar. Hiermee kan je immers…
Clickertraining met je paardEr zijn vele manieren om een paard te trainen. Ieder paard is anders en zal dan ook een eigen voorkeur hebben. Een van d…
Vrijheidsdressuur: FlehmenVrijheidsdressuur: FlehmenFlehmen, het lachen van een paard. Dat is het natuurlijk niet, maar zo ziet het er wel uit. Het is een oefening van de v…

Vrijheidsdressuur: Blijven staanVrijheidsdressuur: Blijven staanEen paard laten stilstaan lijkt niet bepaald een lastige oefening. Toch kan het dit wel zijn. Veel paarden willen snel w…
Inslag van de Baptistina-meteorietDe Baptistina-meteoriet was waarschijnlijk verantwoordelijk voor het uitsterven van de dinosauriërs 65 miljoen jaar gele…
Danibanani (37 artikelen)
Gepubliceerd: 26-05-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.