Inslag van de Baptistina-meteoriet

De Baptistina-meteoriet was waarschijnlijk verantwoordelijk voor het uitsterven van de dinosauriërs 65 miljoen jaar geleden.

Voorgeschiedenis

Zo'n 160 miljoen jaar geleden botste een groot brok steen op een brok van 170 km, waardoor deze in honderdduizenden stukken uiteenspatte. Vele van deze stukken vlogen ongevaarlijk door de ruimte, maar sommigen raasden op de Aarde af. Eén van de brokstukken zou verantwoordelijk worden voor een van de grootste massasterftes op Aarde.

65 miljoen jaar geleden

65 miljoen jaar geleden leefden de dinosaurussen hier op Aarde. Onwetend van hun lot, gingen ze gewoon door met hun dagelijkse dingen: eten en zorgen dat je geen eten wordt. Intussen was er wel al een vage vlek in de lucht verschenen. Als de 10 km grote meteoriet de Aarde nadert, trekt de zwaartekracht aan de meteoriet waardoor deze versnelt. Wanneer de meteoriet nog dichterbij komt, stijgt de temperatuur hier op Aarde. De bossen vatten hierdoor vlam. De dinosaurussen raken in paniek, maar kunnen geen kant meer op.

Dan boort de meteoriet zich vlakbij het Yucatan-schiereiland in de Aarde met immense kracht. Doordat de meteoriet zich snel tot een diepte van 20 tot 30 km ingroef, smolten en verdampten de meteoriet en veel gesteenten van de plaats van de inslag. Hierdoor ontstond een enorme vuurbal of gaswolk. Vele diersoorten stierven hierdoor. Maar ook de schokgolf die vrijkwam door de enorme kracht, heeft veel dieren gedood. Nadat de meteoriet zich met grote kracht de Aarde inboort, werpt hij veel gesteente de lucht in. Deze komen terug op Aarde als vuurballen, waardoor er nog meer bossen in brand vliegen. Tenslotte ontstonden er enorme tsunami's, die veel dinosaurussen meesleepten en verzwolgen.

Ookal wisten sommige dinosaurussen dit te overleven, stierven ze toch uit omdat hun voedingsbron verdwenen was.

Zijn de dinosaurussen nu compleet uitgestorven?

Het merendeel van de dinosaurussen stierf uit, maar een tak overleefde; de vliegende dinosaurier. Die evolueerde tot de vogels. Ook verschillende kenmerken van dinosaurussen hebben het overleefd, zoals de holle botten, de spieropbouw. Dus als je volgende keer een vogel ziet, kijk je eigenlijk naar een nazaat van de dinosauriers.

De een zijn dood...

Als een diersoort uitsterft, kunnen andere diersoorten de vrijgekomen 'vacatures' opvullen. De dieren die die 'vacatures' opvulden waren de zoogdieren. Zij hadden de ramp overleeft door zich ondergronds verstoppen. En omdat de dieren die een gevaar vormden voor de zoogdieren uitgestorven waren, konden de zoogdieren floreren. Zodoende kon deze groep dieren zich rustig uitbreiden en de meest dominante dierengroep ter wereld. Uiteindelijk kwam uit deze groep ook een rechtoplopend/zelfdenkend dier, genaamd de mens.

Dus eigenlijk danken wij ons bestaan aan de Baptistina-meteoriet.
© 2011 - 2025 Joostbosmans, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meteoriet in Tsjeljabinsk – niet het einde van de wereldMeteoriet in Tsjeljabinsk – niet het einde van de wereldDe bewoners van de Oeral-stad Tsjeljabinsk dachten 15 februari 2013 dat het einde van de wereld was gekomen. Ze zagen ee…
Oorzaak uitsterven dinosaurussen, verschillende theorieënOorzaak uitsterven dinosaurussen, verschillende theorieënWaarom stierven dinosaurussen plotseling massaal uit? Tijdens hun leven waren de dino’s de heersers over aarde, wat is d…
Asteroïde – 2012 D14 scheert langs Aardenieuws uitgelichtAsteroïde – 2012 D14 scheert langs AardeEr zweeft van alles in de ruimte en astronomen proberen zoveel mogelijk in kaart te brengen. Soms krijgen ze een ruimter…
Meteoriet van Serooskerke - Meteoriet van EllemeetMeteoriet van Serooskerke - Meteoriet van EllemeetDe meteoriet van Serooskerke is een brokje ruimtesteen dat in 1925 in Nederland op aarde terechtkwam en bij het Zeeuwse…

Vrijheidsdressuur: AchterwaartsIn de dressuur is achterwaarts een bekend onderdeel in de wedstrijden. Veel paarden leren dan ook om onder het zadel net…
Vrijheidsdressuur: Briezen/HinnikenIedereen heeft wel eens een paard horen briezen of hinniken. In films worden deze geluiden veelvuldig gebruikt, maar ook…
Joostbosmans (2 artikelen)
Gepubliceerd: 23-05-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.