Vrijheidsdressuur: Targetten

Vrijheidsdressuur is inmiddels een redelijk bekende term binnen de paardenwereld. En iedereen die wel eens in een circus is geweest kent het verschijnsel: paarden die spontaan draaien, die op een klein handgebaar gaan steigeren. Maar hoe leer je deze oefeningen aan? De allereerste basisoefening is het targetten.

Vrijheidsdressuur

Er zijn twee belangrijke principes binnen de vrijheidsdressuur: je dwingt het paard nergens toe, en tijdens de training beloon je het paard zodra het iets goed doet. Het eerste vormt de basis van de oefeningen en komt terug in het woord: Vrijheid. Het belonen is belangrijk om je paard de oefening correct aan te leren. Hiervoor gebruik je bij voorkeur een clicker, maar ook je stem kan als signaal werken. Als beloning zijn snoepjes een optie, maar ook een aai of knuffel, even samen spelen, of zelfs gewoon eventjes rust. Kies iets wat jouw paard prettig vindt en wat hem of haar zal motiveren.

Wat is de oefening?

Targetten is niets meer of minder dan het paard iets met de neus laten aanraken. Dit kan van alles zijn: een pion, je hand, het hek, een skippybal, een wortel..verzin het maar.

Benodigdheden

In het algemeen geldt dat het altijd handig is om een halster en halstertouw bij de hand te hebben, evenals een zweepje. Dit niet om het paard te straffen, enkel om aanwijzingen te geven! In principe heb je voor deze oefening verder niets nodig. De volgende spullen zijn wel handig:
  • Clicker
  • Snoepjes (bijvoorbeeld wortel, appel, brokjes)
  • Pion of iets vergelijkbaars

Hoe ga je te werk?

Zet de pion in de buurt van je paard. Doe zelf net of het heel leuk is: kijk er enthousiast naar, wijs er eens op. Het is handig om hier alvast het signaalwoord te gebruiken, zeg bijvoorbeeld "Pion" of "Touch". Vaak zal een paard hier zelf ook nieuwsgierig door worden en waarschijnlijk zijn neus richting de pion bewegen. Mocht dit lang duren, clicker dan al bij de eerste beweging richting de pion om je paard te laten merken dat hij op de goede weg zit. Anders kan je met je stem goedkeurend reageren ("goedzo, dat is braaf!"). Op het moment dat het paard met zijn neus de pion raakt clicker je (of gebruik je een ander beloningssignaal) en volgt de beloning. Als dit echt niet lukt kan je de eerste paar keer de pion oppakken en zachtjes tegen de neus van je paard aanduwen en dan clickeren.

Variaties

Met deze oefening is eindeloos te variëren. Als eerste kan je de afstand tot de pion vergroten, en hiermee alvast een begin maken voor het apporteren. En door de pion bijvoorbeeld onder de benen van het paard te zetten, train je al voor de buiging en het compliment. Je kan het targetten natuurlijk gebruiken op allerlei andere voorwerpen. Je kan het paard hiermee ook leren je hand te targetten, en dit is gemakkelijk voor veel andere oefeningen. Maar ook als je paard iets eng vindt is deze oefening erg geschikt; hij weet dat je hem niks engs aan laat raken én dat er een beloning volgt, en dat kan je paard motiveren over zijn angst heen te stappen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Danibanani, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Clickertraining met je paardEr zijn vele manieren om een paard te trainen. Ieder paard is anders en zal dan ook een eigen voorkeur hebben. Een van d…
Vrijheidsdressuur: Om te beginnenVrijheidsdressuur. Een nieuwe hype in de paardenwereld. Maar wat houdt het nu precies in en hoe begin je?
Vrijheidsdressuur: GapenNet als mensen kunnen paarden gapen. De meeste paarden doen dit gewoon uit zichzelf, maar het is mogelijk dit op command…
VrijheidsdressuurWaarschijnlijk verreweg het bekendste voorbeeld van vrijheidsdressuur is het circus. Iedereen kent toch wel de paarden d…

Het Haflinger paardDe Haflinger is een paardenras afkomstig uit Tirol. Een Haflinger staat bekend als een werkwillig ras en heeft een voskl…
Pollenallergie bij paardenPollenallergie bij paardenMisschien is het vreemd om te horen dat een paard hooikoorts kan hebben. Maar ook paarden kunnen last hebben van pollen…
Bronnen en referenties
  • http://www.flickr.com/photos/kyknoord/
Danibanani (37 artikelen)
Gepubliceerd: 17-05-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.