Hondenras: de Mechelse herder

Hondenras: de Mechelse herder De Mechelse herder valt onder de groep herdershonden. Ze werden gebruikt als veedrijvers en erfbewakers, tegenwoordig wijkt het uiterlijk en karakter nog steeds bijna niks af van vroeger. De Mechelaar is een waakse maar betrouwbare hond, in dit artikel kunt u informatie vinden over de Mechelse herder.

Geschiendenis

Op het Belgische platteland waren veel boeren die Mechelse herders en varianten daar op in hun bezit hadden om het vee te drijven en het erf te bewaken. In 1980 kwam deze groep samen in overleg met professor dr.Ruel, zij fokten met de herders en hier uit kwamen 4 rassen voort; de Mechelse Herder, de Tervuerense Herder, de Groenendaeler en de Laekense herder.
In 1982 werden de Belgische herders voor het eerst tentoongesteld en al snelde volgde een rasstandaard. In 1901 werd de eerste Belgische herder die in het fokboek werd genoteerd een Mechelse herder.

Uiterlijk

De schofthoogte van een reu ligt gemiddeld rond de 63 centimeter en zijn gewicht ligt rond de 27 kilo. Een teef heeft een schofthoogte van ongeveer 58 centimeter en zij wegen rond de 23 kilo. De reuen zijn vaak duidelijk te herkennen door een toch ietwat grovere bouw. Over het hele lichaam zijn Mechelse herder goed gespierd wat ze krachtig en snel maakt. Ze hebben opstaande oren en in rust een hangende staart. Ze zijn mede gefokt om alle weersomstandigheden goed te doorstaan en hun uiterlijk is in al die jaren dan ook bijna niet verandert.

De vacht

De kleur van de vacht is rossig of vaalrood te noemen met zwarte punten. Ze hebben een zwart masker, dit houdt in dat een deel van de kop rondom de snuit, de oren en vlakbij de ogen zwart van kleur is. De vacht van de Mechelse herder word ook wel een stokvacht genoemd. Het zijn vrij harde haren en de hond heeft onderwol wat dit ras niet geschikt maakt voor mensen met een allergie. Ze verharen het ergst in het voor- en najaar, het beste is dan ook om een half jaar niks aan de vacht te doen en dan als de hond al een tijd in de voor of najaar rui is alle onderwol in één keer eruit te borstelen of de hond tegen die tijd naar een trimsalon brengen. Als u standaard één á twee maal per week gaat borstelen kan het zijn dat u de haargroei verstoord waardoor de hond in een eeuwige rui blijft.

Karakter

  • waaks
  • intelligent
  • moedig
  • alert
  • actief
  • betrouwbaar
  • beschermend
De socialisatie periode moet bij een Mechelaar goed benut worden, ze kunnen een tikkeltje dominant zijn en een consequente opvoeding is dan ook wel nodig. Een Mechelse herder is mede hierdoor minder geschikt voor gezinnen die voor het eerst een hond willen nemen. Ze zijn snelle leerlingen en kiezen vaak voornamelijk één baas binnen het gezin maar hoed over zijn hele 'kudde'. Dankzij zijn karaktereigenschappen en zijn bouw is de Mechelaar een prima politiehond, hier word dit ras dan ook veel voor gebruikt.

Beweging

Veel Mechelse herder komen voort uit werklijnen, dit betekend dat in de genen over gegeven is dat de hond erg actief is en veel beweging nodig heeft. Dit kan in verschillende vormen:
  • pakwerk
  • agility
  • flyball
  • gehoorzaamheidstraining
  • reddingshonden
Ze hebben een goed formaat om naast de fiets mee te lopen en ze kunnen zeker elke dag een actief uitje gebruiken. Als er onvoldoende gedaan word met Mechelaars(vooral die uit de werklijn) kan het gedrag gaan tegen werken, de hond gaat uit verveling of frustratie dingen kapot maken, worden nerveus of vertonen agressief gedrag. De Mechelse herder is dan ook de perfecte hond voor iemand met voldoende tijd en liefde voor de hondensport.
© 2011 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Herdershonden: een veelzijdig hondenrasHerdershonden: een veelzijdig hondenrasHerdershonden zijn gefokt voor het werken met vee. Ze zijn op te delen in twee groepen: drijvers/hoeders en beschermers.
Hondenrassen: Tervuerense HerderHondenrassen: Tervuerense HerderDe Tervuerense Herder behoort tot het ras “herdershonden”. Deze Belgische herder is van oudsher een veedrijver. Hij is w…
Rashonden: Witte HerderRashonden: Witte HerderHoewel de Witte Herder lijkt op de Duitse Herder, is het geen witte variant van dit ras. Het is een afstammeling van ver…
Hondenrassen: Mudi (Hongaarse herdershond)Hondenrassen: Mudi (Hongaarse herdershond)De Mudi is een middelgrote herdershond die oorspronkelijk uit Hongarije komt. Hij is geschikt als schapenherder en als j…

Waardoor verbeterde de tweebenige loop?Volgens Sherwood Washburn (antropoloog, afgestudeerd aan de Universiteit van Berkeley) zou het eten van vlees hebben gel…
Alexander NevzorovAlexander Nevzorov is een Russische paardentrainer die zich afzet tegen de gangbare vormen van met paarden omgaan. Hij h…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 825545, Pixabay
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 31-03-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.