Alexander Nevzorov

Alexander Nevzorov is een Russische paardentrainer die zich afzet tegen de gangbare vormen van met paarden omgaan. Hij heeft een methode ontwikkeld waarin hij het paard indrukwekkende dingen kan laten doen zonder het paard te dwingen. Hij heeft vooral bekendheid gekregen door zijn teksten over de schade die het bit in de paardenmond aanricht. Hij wil de wereld verbeteren en bitten en de paardensport verbieden. Dit noemt hij de “horse revolution"

Leven voor de paarden

Alexander Nevzorov werd geboren op 3 Augustus 1958 in Leningrad. Hij begon verschillende studies maar maakte niks af. Tijdens zijn studie en hierna werkte hij bij verschillende organisaties, zo was hij nachtwaker in een museum, zong hij in kerkkoren en trad hij op als stuntman in enkele films. Hierdoor belandde hij in de tv-wereld en al snel kreeg hij enige bekendheid in Rusland. Zijn bekendheid werd de jaren daarna nog groter vanwege zijn werk als journalist, tv-presentator en lid van de staatsdoema (het Russische parlement). Na verloop van tijd bekoelde zijn succes, verwierp hij zijn vroegere werk en richtte hij zich tot de paarden. Hij ging in de leer bij Mario Luraschi om de fijne kneepjes van de hogeschool dressuur te leren.

De methode

Alexander Nevzorov beweert zijn methode zelf te hebben ontwikkelt samen met zijn vrouw Lydia Nevzorova. Dit begon met het paard Perst wat als een onhandelbaar paard bij hem kwam. Perst heeft hem geleerd om een paard te trainen zonder hem te onderdrukken door gebruik van het bit of straf. Nevzorov reed de oefeningen die hij had geleerd bij Mario Luraschi, maar hij wilde dat het paard dit alles met plezier deed zodat er een samenwerking zou ontstaan. Later leerde hij dat zijn methode ook werkte bij andere paarden. Op zijn website beschrijft hij nu dat hij deze methode gebruikt bij zijn vier paarden Perst, Kaogi, Tashunko en Lipisina. Hiermee beoefent hij dressuur op hoog niveau met enkel de cordeo (halsring). Het belang van zijn paarden staat voor hem altijd voorop.

Het belangrijkste principe uit de methode is dat paard en ruiter gelijk staan. Nevzorov denkt dat het paard een intelligentieniveau heeft wat vergelijkbaar is met een kind van zes jaar oud. Je kunt het dus al dingen uitleggen, het nut van iets laten zien en het zelf dingen laten uitzoeken. Hij dwingt het paard tot niets maar helpt het paard zichzelf te ontwikkelen. Een belangrijk punt hierbij is discipline. Hij vind het belangrijk om een paard als een intelligent wezen te zien en het ten alle tijden en stem te laten hebben in de training. In zijn boeken en Dvd’s zegt hij dat de enige aanvaardbare hulpmiddelen een cordeo (halsring), een zweep en een zadel zijn. Inmiddels heeft zijn vrouw op zijn site te kennen gegeven dat zij zich tegen het paardrijden in het algemeen hebben verzet. Ook zadels worden nu dus afgekeurd.

De methode is enkel te leren in zijn online school “Nevzorov Haute Ecole” die de structuur heeft van een online forum. Deze is slechts toegankelijk na een uitnodiging van Lydia Nevzorova. Een uitnodiging kun je verdienen wegens deelname in de “horse revolution” en door de belofte je paard nooit meer te straffen en bitten voor altijd af te zweren. Hij heeft vertegenwoordigers over de hele wereld verspreid. Zij geven cursussen over de Nevzorov-methode. Deze cursussen zijn bedoeld voor de leerlingen uit zijn school.

Onderzoek

Een onderdeel van de school “Nevzorov Haute Ecole” is volgens Nevzorov zijn wetenschappelijke onderzoek waarmee hij zijn controversiële ideeën probeert te bewijzen. Hij heeft bijvoorbeeld een onderzoek gedaan over de druk die in de paardenmond terecht komt bij het gebruik van het bit. Zijn conclusie is dat een mens bij die hoeveelheid druk op die plaats ernstige pijn zou voelen. Ook heeft hij de invloed van ruitergewicht op de paardenrug onderzocht. Daaruit concludeert hij dat paardrijden ten alle tijden slecht is voor de paardenrug, deze is hier namelijk niet voor gemaakt.

Zelf vind hij hiermee bewezen dat de paardensport verboden zou moeten worden. Zijn onderzoek is echter nooit erg serieus genomen. Het is niet duidelijk welke mensen er precies aan mee hebben gewerkt en de informatie is erg onvolledig. Daarnaast is er nooit iets over gepubliceerd in een officieel tijdschrift. Voor veel mensen is er dus nog helemaal niets aangetoond.

Kritiek

Het voornaamste kritiek tegen Nevzorov is dat hij mensen niet in hun waarde laat. In zijn doel om de paarden te helpen, respecteert hij niet alle mensen. Mensen die op hoog niveau de paardensport beoefenen wil hij in geen enkel geval iets mee te maken hebben.

Een ander punt van kritiek is zijn geheimzinnigheid. De echte bewijzen van al zijn onderzoeken staan enkel in zijn school, die slechts toegankelijk is voor een geselecteerd groepje mensen. Hij wil niet uitleggen hoe hij heeft bereikt wat hij nu kan met zijn paarden. Hiermee verliest hij voor sommige geloofwaardigheid, want als je bitten wilt verbieden en je kunt aantonen hoe erg deze zijn, waarom zou je dit dan niet willen delen met de wereld?

Het laatste punt van kritiek is dat wat Nevzorov doet met zijn paarden helemaal niet zo knap is. Allereerst zijn er theorieën dat hij zelf wel voedselbeloningen gebruikt. Zo zie je zijn paarden in zijn Dvd’s regelmatig kauwen, hoewel het moment van belonen en altijd uit is geknipt. Van de mensen die zelf hogeschool dressuur beoefenen komt vooral kritiek over de uitvoering van de oefeningen. Zo slepen zijn paarden bij de Spaanse pas (een gang waarbij het paard het voorbeen bij iedere pas omhoog brengt) vaak met hun achterbenen over de grond. Dit is niet volgens de regels van de hogeschool dressuur.
© 2011 - 2024 Elsw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rijden met een neckrope?Heeft u wel eens iemand gezien die alleen met een neckrope op een paard rijdt? Dat ziet er erg leuk uit! Maar is dit ook…
Fashion: ValentinoValentino Garavani is een beroemd modeontwerper, geboren in Italië op 11 mei 1932. Over de gehele wereld worden zijn cre…
Paardenrassen: LipizzanerHet Oostenrijkse paard, met zijn herkomst in Slovenië die de ster is op de Spaanse rijschool in Wenen. Om over een inter…
Almelose RuiterdagenEenmaal per jaar worden de Almelose Ruiterdagen georganiseerd. Tien dagen lang paardensport en gezelligheid. Onderstaand…

Hondenras: de Mechelse herderHondenras: de Mechelse herderDe Mechelse herder valt onder de groep herdershonden. Ze werden gebruikt als veedrijvers en erfbewakers, tegenwoordig wi…
Vormen van groepsleven van bavianen tot hominidenIn verband met de introductie van een mannetje als vaderfiguur in de hominide samenleving geven de conclusies van John H…
Bronnen en referenties
  • http://hauteecole.ru/en/news/
Elsw (8 artikelen)
Laatste update: 28-03-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.