Vossen, slimme jagers

Vossen, slimme jagers Een vos op het erf, daar zit niemand op te wachten. Vossen staan bekend om hun sluwheid en roofzucht. Maar richten zij echt zoveel schade aan als men denkt?

Soorten

Er zijn diverse soorten vossen, zoals de poolvos en het woestijnvosje. In Nederland komt er maar één soort voor, die gewoon ‘vos’ wordt genoemd, de Vulpes vulpes. Het verspreidingsgebied van vossen is groot: ze komen op het heel noordelijke halfrond voor en bovendien in Australië, waar ze door de mens naartoe zijn gebracht.

Uiterlijk

Hoewel vossen familie zijn van onze huishond hebben ze door hun grote ogen en lange snorharen een katachtige uitstraling. Hun vacht is rood tot bruingrijs, met zwarte gedeelten op de poten en oren. Hun snuit is zwart met wit, hun staart dik met vaak een witte punt. Al maakt de staart zijn uiterlijk imposant, in feite is een vos niet vel groter dan een flinke kat. Volwassen vossenmannen wegen ongeveer 6,5 kilo, de vrouwtjes gemiddeld 5,5 kilo.

Spoor in de modder / Bron: James Lindsey, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Spoor in de modder / Bron: James Lindsey, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Sporen

Vossen zijn behoorlijk mensenschuw en jagen ’s nachts. Vandaar dat je ze overdag nauwelijks tegenkomt. Een uitzondering daarop, om onduidelijke redenen, is de duinstreek tussen Den Haag en IJmuiden. Vanwege de nachtelijke jachten merk je vossen meestal pas op als ze bijvoorbeeld een bezoek aan het kippenhok hebben gebracht. De enige manier om ze eerder te signaleren is door op sporen in zachte grond of sneeuw te letten. Die zien er ongeveer hetzelfde uit als die van een hond, maar zijn smaller.

Roven

Vossen eten graag konijn. Daarnaast bestaat hun menu uit vogels, afval van mesthopen, muizen en andere kleine zoogdieren. Stadsvossen in Engeland eten zelfs regenwormen, afval van composthopen en voer van vogelvoertafels. Een vos in het kippenhok bijt vaak alle kippen dood, terwijl hij er maar een of twee meeneemt. De reden is dat het voor een roofdier meestal lastig is aan voedsel te komen. Het is zijn natuurlijke reactie om alle dieren die proberen te vluchten dood te bijten. In natuurlijke omstandigheden zijn dat de zieke of zwakke dieren. In een afgesloten hok blijven de dieren proberen te ontvluchten en blijft de vos bijten.

Familieleven

Al jagen vossen solitair in een territorium van gemiddeld 100-200 hectare, ze weten door middel van geursporen of geblaf wel of er bekende vossen in de buurt zijn. Slapen doen ze meestal op een beschutte plek, bijvoorbeeld onder en te midden van dicht struikgewas. Drachtige vossen slapen in een hol. Daar bivakkeren ze ook als de jongen geboren worden. Na een week of vier brengt moedervos, in verband met veiligheid, haar jongen naar een nieuw hol. Dreigt er direct gevaar, dan verdeelt ze haar jongen zelfs over twee holen. Na een maand of vijf gaan jonge vossen op zoek naar een eigen territorium. Ook blijven er soms vossen bij de ouders. Meestal zijn dat vrouwtjes, die helpen voedsel zoeken voor de vossenpups. Wanneer de moeder overlijdt, nemen de halfzusters de opvoeding van de jongen over.

Hoe bescherm ik kippen tegen vossen?

Vossen zijn slim. Een plek waar wellicht iets te eten valt, hebben ze direct in de gaten. Loslopende kippen bijvoorbeeld zijn een makkelijke prooi. Zorg dat het nachthok van de kippen hermetisch gesloten is of breng rond de ren op verschillende hoogtes schrikdraad aan. Een andere mogelijkheid is ze te beschermen met een goed afgerichte, ’s nachts op het erg of in de tuin loslopende hond.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
KrokodilachtigeAlligators en krokodillen zijn onbevreesde jagers. Ze gaan achter iedereen aan die ook maar in de buurt van het water ko…
Tibetaanse zandvos: een vos die in hogere sferen leeftTibetaanse zandvos: een vos die in hogere sferen leeftDe Tibetaanse zandvos of gewoon zandvos woont alleen in Tibet, China, Bhutan, Sikkim en een gedeelte van India. Zijn lee…
Vossen in de stad, wat nu?Vossen in de stad, wat nu?Steeds vaker komt het voor dat vossen in steden gesignaleerd worden. In grote en kleine steden. De vossen worden voornam…
De wolfspin: een kleine jager in de tuinDe wolfspin: een kleine jager in de tuinDe Wolfspin is een klein bruin spinnetje die bij warm zomers weer in de tuin goed waar te nemen is. Hoewel dit niet opva…

Paardrijden voor beginnersPaardrijden voor beginnersPaardrijden, een leuke hobby maar enkele regels dient men toch in acht te nemen zeker als het de eerste keer is of men e…
Siereenden, kleur en leven op het erfEr zijn tientallen soorten siereenden die u op het erf kunt houden. Een koppel is niet alleen kleurrijk, maar ook levend…
Bronnen en referenties
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 08-08-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.