Siereenden, kleur en leven op het erf

Er zijn tientallen soorten siereenden die u op het erf kunt houden. Een koppel is niet alleen kleurrijk, maar ook levendig en gezellig. U leest ook hoe u siereenden zelf kunt houden. Siereenden zijn een aanwinst voor het erf. Met hun oogverblindende kleuren en uiteenlopende vormen zijn ze prachtig om te zien en hebben ze ook nog een boeiend sociaal leven. Maar er is nog een reden waarom eenden populair zijn als erfdier: ze stellen weinig eisen wat betreft de dagelijkse verzorging. U hoeft ze alleen maar te voeren. Een schone vijver en een afgebakend perk zijn de voorzieningen die u nodig heeft voor de siereenden.

Vijver

Siereenden zijn waterdieren en kunnen dus niet zonder een vijver. Ze gebruiken hem niet alleen om in te zwemmen en naar voedsel te zoeken, maar ook om hun veren te verzorgen. Het rondzwemmen in het water activeert een vetkliertje op de stuit van de eens. Met dat vet smeert hij zijn veren in, zodat het waterdicht blijft.

Zelf eenden houden

Er bestaan kant-en-klare eendenvijvers. Hierbij wordt het water elke dag voor een deel automatisch ververst. Dit gebeurt met behulp van een tijdklok, een waterinlaat en een wateruitlaat. Echter, het is nodig om het water eens per maand volledig te verversen. Bij een kant-en-klare eendenvijver gemakkelijk: er zit een afvoer in de bodem die u aansluit op het riool. Zo laat u het vuile water probleemloos weglopen. Het vuil wat op de bodem van de vijver blijft liggen, is makkelijk te verwijderen.

U kunt ook zelf een eendenvijver maken. Dit maakt u van vijverfolie. Het voordeel van een zelfgebouwde vijver is dat u de vorm kunt aanpassen naar uw smaak en de grootte en het aantal siereenden dat u wilt gaan houden. Een koppel siereenden heeft minimaal twee vierkante meter water nodig. Bovendien moet de vijver minimaal 60 centimeter diep zijn.

Alleen de vijver is niet genoeg om siereenden te houden. Het is zinvol om een pomp te installeren die continu (bron)water in de vijver spuit. Zo blijft het water bij de vorst open en bij warm weer lekker fris. De kans op botulisme wordt hierdoor kleiner. Botulisme is een vergiftiging waardoor eenden sterven. Maak een overloop naar het riool of een sloot.
Zorg er verder voor dat de eenden probleemloos het water in en uit kunnen gaan. Plaats bijvoorbeeld loopplankjes. Breng rond de vijver een rand van 30 centimeter van grof grind. Zo voorkomt u dat de eenden aarde meenemen in de vijver.

Perk

Siereenden hebben niet alleen behoefte aan water, maar ook aan levensruimte op het land. Voor drie of vier paartjes moet het eendenperk minimaal honderd vierkante meter groot zijn. Zorg ervoor dat de dieren binnen het perk veilig zijn voor rovers: vossen, bunzingen en buizerds. De meeste siereenden zijn erg kwetsbaar, ze kunnen niet vliegen.
Raster het perk af met een maaswijdte van maximaal 5 bij 5 centimeter. Het gaas moet tot 180 centimeter boven het maaiveld reiken en 20 centimeter worden ingegraven. Breng als extra veiligheid vlak boven de grond een stroomdraad aan. De afrastering beschermt de eenden niet tegen aanvallen van roofvogels. Plaats daarom hier en daar afdakjes in het perk en plant ook enkele dichte schuilstruiken.
Kies voor struiken zonder bessen, die kunnen giftig zijn voor eenden. Verder kunt u het eendenperk naar eigen smaak inrichten met gras, kruiden en laagblijvende boompjes. U kunt diverse alternatieve hardhouten nestkasten neerplaatsen in uw perk. Zoals een melkbus, een holle boomstam, een aardewerken kruik. Sommige siereendensoorten nestelen zich graag in bomen. Voor deze soort kunt u in de boom een mooie, gevlochten korf als nestplaats inrichten met een loopplankje of trapje ernaar toe.

Eenden uitzoeken

Als het eendenperk is ingericht en de beplanting diep genoeg is geworteld, is het tijd om op zoek te gaan naar siereenden. Koop alleen eenden die goed zijn gehuisvest bij de verkoper. Let op of ze vitaal, levendig en gezond ogen. Informeer of de dieren zijn geleewiekt en een wormkuur hebben gehad. U kunt kiezen uit vele soorten. De gemakkelijkste om mee te beginnen is de roodschoudertaling. Hij is klein, beeldschoon, weinig eisend, sociaal en niet duur. Of de wat groter, slank gebouwde pijlstaart. De krooneend heeft een roodbruine kroon en loopt parmantig te pronken tijdens de paartijd, een mooie siereend.
Het is verstandig om van elke eendensoort van uw keuze minimaal één koppeltje aan te schaffen. Zo kan iedere eend een partner van de eigen soort kiezen, waardoor de kans klein is dat de verschillende soorten zich met elkaar vermengen. Schaf ook enkele goudvissen aan en zet ze met de eenden in de vijver uit. De goudvissen vreten de uitwerpselen van eenden en dat is gunstig voor de kwaliteit en helderheid van het water. Goed voor de dieren, fijn voor het oog.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jacques Perk (1859-1881) - biografieJacques Perk (1859-1881) - biografieJacques Fabrice Herman Perk wordt beschouwd als één van de belangrijkste dichters uit de Nederlandse literatuurgeschiede…
Wel of geen vissen in de vijverWel of geen vissen in de vijverAls je vissen in de vijver wilt, ga dan altijd goed voorbereid naar de winkel of het tuincentrum. Of laat je anders alda…
Droge vijver, een kindvriendelijke vijverEen vijver, hoe ondiep deze ook mag zijn, vormt een potentieel gevaar voor kleine kinderen. Een droge vijver kan een opl…
Kaatsen, sport in FrieslandWie wel eens in Friesland is geweest heeft het misschien wel eens gezien: kaatsen. Kaatsen is een sport die in bepaalde…

Vossen, slimme jagersVossen, slimme jagersEen vos op het erf, daar zit niemand op te wachten. Vossen staan bekend om hun sluwheid en roofzucht. Maar richten zij e…
De Siberische mammoet babyDe mammoet, de voorouder van onze olifant, spreekt een ieder tot de verbeelding. Allemaal kennen we het plaatje van die…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 06-08-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.