InfoNu.nl > Dier en Natuur > Dieren > The Big Five (de grote vijf)

The Big Five (de grote vijf)

De 5 grootste dieren van Zuid Afrika hebben een bijzondere naam meegekregen, "the big five" (de grote vijf). Deze groep van 5 dieren bestaat uit de: olifant, de neushoorn, de leeuw, de luipaard en de buffel.

Olifant

Er zijn twee soorten olifanten: de Aziatische en de Afrikaanse olifant. De olifant is het grootste dier ter wereld dat op het land leeft. Bij de geboorte weegt een olifant al meer dan honderd kilo en als hij volwassen is, kan hij wel zesduizend kilo wegen en is hij bijna vier meter hoog. De olifant is zo zwaar dat hij staand moet slapen en hij kan zelfs niet over de kleinste hindernis springen. De olifant is een vreedzaam dier, maar als hij zich bedreigd voelt, aarzelt hij niet om dreigend op zijn aanvaller af te stormen. Daarbij spreidt hij zijn enorme oren, waardoor hij er heel indrukwekkend, maar ook gevaarlijk uitziet. Die oren zijn trouwens heel bijzonder, want olifanten zweten door hun oren. Om te eten en te drinken gebruiken ze hun slurf, die eindigt in twee beweeglijke "vingers". Soms gebruiken ze ook hun slagtanden bij het zoeken naar voedsel. Die slagtanden zijn eigenlijk twee heel grote scherpe tanden en zijn van ivoor.

Neushoorn

De neushoorn is het op een na grootste dier dat op het land leeft. Hoewel hij wel drieduizend kilo weegt, kan hij net zo hard lopen als een paard. Hij leeft in familiegroepen van drie of vier dieren, die langzaam over de savanne trekken op zoek naar gras. Hij kan niet zo goed zien, maar hij kan heel goed horen en ruiken.. De Aziatische neushoorn heeft 1 hoorn en de Afrikaanse neushoorn heeft er 2. Die hoorns kunnen wel anderhalve meter lang worden. Ze zijn anders dan koeienhoorns, ze zijn gemaakt van hetzelfde materiaal als onze nagels. De neushoorn is bijna uitgeroeid vanwege zijn hoorns, die veel geld waard zijn. In Afrika en Azië worden er allerlei voorwerpen en medicijnen van gemaakt, die heel gewild zijn. De neushoorn heeft een dikke huid die hem beschermt, het is een soort van pantser. De neushoorn heeft van niemand iets te vrezen, behalve van de mens.

Leeuw

De leeuw is de enige katachtige die in een groep leeft en jaagt. Het mannetje, dat vaak "de koning der dieren" genoemd wordt, valt met zijn mooie manen goed op tussen de wijfjes van zijn troep. Hij kan verschrikkelijk hard brullen om indringers uit zijn territorium te houden. Dat gebrul kun je op een afstand van 10 kilometer horen. Eigenlijk zijn leeuwen luilakken die bijna twintig uur per dag slapen en rusten. De baas van de troep is altijd een leeuwin. De leeuwinnen zijn ook degenen die op jacht gaan en die voor de kleintjes zorgen. De welpjes zijn net kleine bolletjes wol en de eerste drie maanden leven ze alleen bij hun moeder, weg van de rest van de troep. Als ze drie jaar oud zijn, worden de jonge mannetjes verjaagd door het dominante mannetje. Dan proberen ze de plaats in te nemen van het dominante mannetje van een andere troep leeuwen.

Luipaard

De luipaard is een echte evenwichtskunstenaar. Deze sterke katachtige brengt het grootste deel van zijn tijd door in de bomen, waar hij uitkijkt over zijn territorium dat soms wel honderd vierkante kilometer groot is. Als de avond valt, verlaat hij zijn boom om te gaan jagen. Hij eet het liefst gazellen en bavianen. Hij heeft weinig vijanden: alleen leeuwen, hyena's en grote bavianen durven hem aan te vallen. En de mens, die op hem jaagt om zijn pels. De luipaard en panter zijn hetzelfde dier. Er zijn luipaarden die helemaal zwart zijn, maar er zijn er ook die bijna helemaal wit zijn (sneeuwpanter). Als het vrouwtje klaar is om te paren, scheidt ze een speciale urine uit om de mannetjes aan te trekken. Natuurlijk leidt dat tot een strijd, waarbij er maar 1 kan winnen. Vier maanden later werpt het vrouwtje 1 tot 6 jongen. Als ze 2 jaar zijn, verlaten de jongen hun moeder.

Buffel

De buffel is de grootste holhoornige van Afrika. Het mannetje kan wel achthonderd kilo wegen. Ze leven in kuddes van enkele honderden dieren. Buffels komen vooral in moerasachtige gebieden voor. Ze doen niets liever dan lekker door de modder rollen. De buffel is een van de gevaarlijkste dieren. Zijn grote gekromde hoorns zijn heel indrukwekkend. Bij sommige grote mannetjes hebben ze een spanwijdte van meer dan een meter. Bovendien aarzelen ze niet om ze te gebruiken, buffels doden meer jagers dan welk ander wild dier in Afrika. Het is de mens nooit gelukt om buffels te temmen, zelfs niet door e te kruisen met andere runderen. Behalve de mens heeft de buffel eigenlijk geen vijanden. Het vrouwtje krijgt maar 1 kalfje per keer. Een buffel wordt gemiddeld 25 jaar.
© 2008 - 2014 Karinneke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Big Five: de droom van iedereen die op safari gaatIn Afrika is de Big Five een hot item. Het gaat om een verzameling van grote, Afrikaanse dieren die iedere persoon die o…
Het gevaar van The Big 5Het gevaar van The Big 5The big 5 verwijst naar de 5 meest geliefde dieren om op safari te bekijken. Men heeft lang gedacht dat dit ook de meest…
De Afrikaanse buffel of Kaapse buffelDe Afrikaanse buffel of Kaapse buffelDe Afrikaanse buffel is of heel vreedzaam of heel agressief. De latijnse naam is Syncerus caffer. Hij wordt in het Neder…
Oostkust van Zuid-Afrika: Krugerpark tot St Lucia WetlandsOostkust van Zuid-Afrika: Krugerpark tot St Lucia WetlandsZuid-Afrika was altijd een droombestemming, een land dat ik ooit wilde bezoeken. In 2010 maakte ik een rondreis vanaf Jo…
Het leven van de neushoornHet leven van de neushoornDe neushoorn is een enorm groot en zwaar landdier, alleen de olifant is groter dan hem. Er bestaan 5 soorten neushoorns,…

Reageer op het artikel "The Big Five (de grote vijf)"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Micha, 24-01-2014 00:01 #3
Leeuwinnen zijn wel de jagers maar zeker niet de baas. Dit klopt niet. En alleen de syberische tijger is groter dan de leeuw. De andere tijgers zijn kleiner.

Sophie(12), 20-04-2010 19:22 #2
Heb je al een keer de gehele big 5 gezien? ik wel!:-)

Lola, 26-02-2008 20:15 #1
Erg goed hoor ik moest mijn spreekbeurt erover houden, heb er dus veel aan gehad!

Infoteur: Karinneke
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Reacties: 3
Schrijf mee!