HCC (leverziekte) bij de hond

HCC (leverziekte) bij de hond HCC (Hepatitis Contagiosa Canis), Leverziekte of Ziekte van Rubarth is een besmettelijke leverziekte bij de hond. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus, dat verwant is aan het Hondenziektevirus. De symptomen van HCC kunnen soms dan ook erg lijken op die van Hondeziekte. HCC tast, zoals de naam al zegt, vooral de lever aan. Met name honden jonger dan 1 jaar zijn gevoelig voor de infectie. De verspreiding van het virus gaat voornamelijk via de urine van geïnfecteerde honden, maar besmetting kan ook via het speeksel en de ontlasting plaatsvinden. De incubatietijd is 5 tot 9 dagen. Honden die van de ziekte hersteld zijn, kunnen het virus nog tot 6 maanden in hun urine uitscheiden. Vooral in kennels kan het virus zich heel snel verspreiden.

Wisselende symptomen

De ziekte verloopt niet bij iedere hond gelijk. Afhankelijk van de leeftijd en de weerstand van de hond kan het verloop ernstig of minder ernstig zijn.

De volgende symptomen kunnen optreden:
  • Koorts
  • Geen eetlust
  • Sloomheid
  • Braken
  • Diarree (soms met bloed)
  • bloed in urine
  • Buikpijn
  • ‘Melkglasoog’: het oog krijgt een ondoorzichtig blauwwitte waas, door onder andere een ontsteking van de iris
  • Geelzucht
  • Huidbloedingen
  • Ontstoken keel en tonsillen
  • Hersenverschijnselen
  • Shocktoestand
  • Problemen met de bloedstolling
  • Bij onderzoek door de dierenarts kan een vergrote lever, vergrote lymfeklieren en vocht in de buik worden gevonden

Zeer jonge puppy’s kunnen er binnen een aantal uren aan overlijden. Wanneer een jonge pup een HCC infectie echter overleeft, kan dit leiden tot chronische diarree.

Snelle behandeling dierenarts nodig

Als je hond bovenstaande symptomen vertoont, moet je zo snel mogelijk naar de dierenarts gaan. Deze zal aan de hand van het klinisch beeld en op grond van bloed- en urineonderzoek de diagnose stellen. In het acute stadium (enkele dagen na de infectie) is het heel soms mogelijk om het virus aan te tonen in de organen. Hiervoor zijn biopten van de organen (nieren, lever, tonsillen) nodig. Het nemen van biopten is echter ingrijpend en niet zonder risico’s, waardoor de dierenarts hier niet snel toe zal besluiten.

Een specifieke therapie is er niet voor HCC. De behandeling bestaat dan ook uit het toedienen van antibiotica (tegen secundaire bacteriële infecties), infusen en ondersteunende maatregelen zoals antibraakmiddelen en licht verteerbare voeding.

Honden die geïnfecteerd zijn moeten gescheiden gehouden worden van andere honden. Ook moeten hygiënische voorzorgsmaatregelen genomen worden, zoals het gebruik van aparte kleding en desinfecterende middelen.

De prognose hangt in grote mate af van de weerstand van de hond. Als de hond in goede conditie is en de eerste dagen overleeft, bestaat er een redelijke kans op genezing.

Inenting tegen HCC

Je kunt je hond gelukkig laten inenten tegen HCC. De enting tegen virale hepatitis is bijna altijd onderdeel van de standaardvaccinatie en geeft ook bescherming tegen één van de virussen die bij kennelhoest betrokken zijn.
© 2011 - 2024 Tamira, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uw puppy en hond moet u goed inenten in 2020/'21Uw puppy en hond moet u goed inenten in 2020/'21U moet uw puppy en hond in 2020 en 2021 goed laten inenten door de dierenarts. Let op ziektes als de hondenziekte, de be…
Wanneer en waartegen moet mijn hond ingeënt worden?Wanneer en waartegen moet mijn hond ingeënt worden?Net als de mens moet een hond regelmatig ingeënt worden. Zo krijgt de hond geen vervelende ziekten als parvo, hondsdolhe…
Hondenziekte: een levensbedreigende ziekte bij de hondHondenziekte: een levensbedreigende ziekte bij de hondJe hond heeft tranende ogen, een loopneus en hoest. Symptomen die in eerste instantie wellicht aan een onschuldige verko…
Leishmaniose, een gevaarlijke hondenziekteLeishmaniose, een gevaarlijke hondenziekteIn dit artikel wil ik aandacht besteden aan een gevaarlijke ziekte die veel voorkomt bij honden uit Zuid-Europese landen…

Pijn bij honden, hoe te herkennen?Pijn bij honden, hoe te herkennen?Bij honden is pijn niet altijd goed te herkennen, ze kunnen in stilte pijn lijden. Er kan sprake zijn van acute pijn, ma…
Langdurige diarree bij de hond? Denk aan giardia!Langdurige diarree bij de hond? Denk aan giardia!Giardiasis is een parasitaire infectie die veroorzaakt wordt door de eencellige parasiet giardia (een protozo). Giardias…
Bronnen en referenties
  • http://animalhealth.pfizer.com
  • www.dierenarts-dierenkliniek.nl
Tamira (94 artikelen)
Laatste update: 08-11-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.