Leishmaniose, een gevaarlijke hondenziekte
In dit artikel wil ik aandacht besteden aan een gevaarlijke ziekte die veel voorkomt bij honden uit Zuid-Europese landen als Portugal en Spanje. Het gaat om de hondenziekte leishmaniose. Ik wil mensen waarschuwen die een hond hebben, die afkomstig is uit deze landen, om ze te wijzen op de symptomen die op deze ziekte kunnen duiden.
Houd de gezondheid van uw huisdier in de gaten
Onze huisdieren zijn vaak onze beste maatjes en we hebben er alles voor over om ze zo gezond en tevreden mogelijk te houden. De dierenarts kan u adviseren over wat er nodig is om uw hond gezond te houden, zoals over de noodzakelijke inentingen, ontwormings-kuren en anti-vlooien middelen. Maar het is ook belangrijk zelf de conditie van uw hond goed in de gaten te houden. De symptomen die op de ziekte leishmaniose wijzen kunnen zich heel geleidelijk voordoen en het kan dus gebeuren dat men de ziekte te laat herkent. Zeker in Nederland is die kans heel groot omdat men de ziekte hier niet kent en men er dus niet attent op is.
Wat is leishmaniose?
Leishmaniose wordt veroorzaakt door de Leishmania- parasiet en wordt overgedragen door de zandvlieg. Dit is een kleine mug die besmet wordt wanneer het bloed zuigt bij een besmette mens of hond. De parasiet vermenigvuldigt zich in de darmen van de zandvlieg. Wanneer de zandvlieg opnieuw een hond of mens steekt geeft hij de ziekte door via zijn speeksel. Deze zandmug lijkt op de algemene mug zoals wij die kennen, maar de zandmug is kleiner. Ze komen voor in alle landen rond de Middellandse Zee, Portugal, China, India, het Midden-Oosten en West-, Oost- en Noord-Afrika. Verder zijn ze vooral actief bij het vallen van de avond, vanaf de lente tot en met de herfst.
Wanneer een hond gestoken wordt door een besmette zandvlieg hoeft hij hier niet meteen ziek van te worden. De ziekte kan pas jaren later de kop op steken. Dit betekent dat wanneer men een hond aanschaft in de landen waar deze ziekte heerst er bij een test niks uit hoeft te komen, maar de hond jaren later alsnog ziek blijkt te zijn. De ziekte kan namelijk een incubatietijd hebben van wel zeven jaar.
De symptomen
De symptomen van leishmaniose kunnen zich op heel veel verschillende manieren uitdrukken. Het dan ook vaak moeilijk zijn om de ziekte te herkennen. Wanneer men een vermoeden heeft van deze ziekte kan men een bloedtest laten doen om meer zekerheid te verkrijgen. Hieronder volgt een lijst van mogelijke symptomen die op de ziekte zouden kunnen wijzen. Herkent u één of meerdere symptomen dan is het raadzaam om uw dierenarts te raadplegen:
- Huidschilfers
- Afwijkingen in de nagels, zoals snelgroei
- Neusbloedingen
- Verkleuringen van de huid rond de neus en ogen
- Lusteloosheid
- Vermagering, terwijl de hond wel goed eet
- Blindheid
De ziekte kan uiteindelijk organen aan tasten als de nieren, de darmen, de milt en de lever. Als de ziekte zich eenmaal in de hond gemanifesteerd heeft zal het nooit meer weggaan. De ziekte kan dodelijk zijn, maar in veel gevallen kan men de ziekteverschijnselen onderdrukken met medicijnen. Zeker wanneer men er op tijd bij is en de organen nog niet aangetast zijn, kan de hond met behulp van medicijnen nog een normaal leven leiden.
De medicijnen
De meest gebruikte medicijnen zijn glucantime en allopurinol. De behandeling bestaat uit een combinatie van deze twee medicijnen. In de eerste 30 dagen van de behandeling wordt iedere dag een injectie met glucantime gegeven in combinatie met allopurinol-tabletten. Na de injecties gaat men nog 5 à 6 maanden door met het geven van de allopurinol-tabletten. Er is veel discussie over het gebruik van glucantime, omdat het een zwaar medicijn is het lijf zwaar belast. Maar wanneer men de injecties in de juiste dosis geeft en bij voorkeur onderhuids in plaats van in een spier of in een ader, is het een effectief medicijn. Wel moet men oppassen als de hond al nier –of lever problemen heeft. In dat geval is het aan te raden geen glucantime toe te dienen, maar allen allopurinol-tabletten te geven. De parasieten worden door deze medicijnen niet gedood, maar ze verhinderen voortplanting en brengen als het ware de parasieten in een comateuze toestand waardoor ze minder schade aan zullen richten.
Na de behandeling is het belangrijk dat men de gezondheid van de hond goed in te gaten houdt en men attent is op de symptomen die er op kunnen wijzen dat de ziekte weer actief is. Laat u hond ook regelmatig testen bij de dierenarts door middel van een bloedtest, het liefst één keer in de 6 maanden.