Medicijnovergevoeligheid bij dieren

Overgevoeligheid voor medicijnen komt niet alleen voor bij mensen, maar ook bij dieren. Een ander woord voor medicijnovergevoeligheid is dermatitis medicamentosa. Er bestaan vier typen overgevoeligheidsreacties, welke alle vier ook voor kunnen komen bij overgevoeligheid voor medicijnen. Hoe de medicatie is toegediend, maakt niet uit voor de overgevoeligheidsreactie. Deze reactie kan optreden bij zowel orale toediening, per injectie, per inhalatie of in de vorm van een zalf. Bekende voorbeelden waarbij een overgevoeligheidsreactie optreedt zijn antibiotica zoals ampicilline en tetracycline.

Verschijnselen

De overgevoeligheid kan al te zien zijn enkele dagen na het geven van de medicijnen. Ook is het mogelijk dat pas na langdurige verstrekking van de medicijnen of nadat de therapie gestaakt is verschijnselen optreden. Medicijnovergevoeligheid komt voor bij alle diersoorten, maar zien we niet heel vaak.

Er is geen specifiek type reactie voor een bepaald medicijn dus de verschijnselen waarmee patiënten komen varieert nogal. Jeuk komt soms voor maar kan ook geheel afwezig zijn. Naast veranderingen in de vacht en huid kan een medicijnovergevoeligheid zich ook manifesteren in de vorm van sloomheid, slecht eten en koorts.

Daarnaast bestaat er een variant van de medicijnovergevoeligheid wat toxische epidermale necrolyse genoemd wordt. Dit is zeer zeldzaam en hierbij treden heftige ontstekingsreacties op met een ernstig ziektebeeld. Daarnaast kan de huid necrotisch worden, dit betekent dat de cellen van de huid afsterven. Veel dieren gaan hierbij dood door de bijkomende bloedvergiftiging en uitdroging.

Herkenning

Aan een medicijnovergevoeligheid kunnen we denken als een aandoening plotseling verslechtert op een ingestelde therapie of als er een ontsteking van de huid ontstaat na bijvoorbeeld een vaccinatie of ontwormingskuur. De enige betrouwbare test om te kijken of dit ook werkelijk de oorzaak is van de huidveranderingen, is te stoppen met het toedienen van de medicatie. Hierna dient gelet te worden op het verdwijnen van de verschijnselen, wat meestal binnen 10 tot 14 dagen plaatsvindt.

Behandeling

Behandeling van de medicijnovergevoeligheid bestaat in eerste instantie natuurlijk uit stoppen met het geven van het medicament wat de overgevoeligheid veroorzaak. Daarnaast is het zo dat chemisch verwante medicamenten niet mogen worden toegediend.
Bij medicijnovergevoeligheid is het mogelijk dat uitdroging of een bloedvergiftiging optreedt. Hiertegen is een symptomatische behandeling mogelijk. Als laatste is een behandeling met het corticosteroïd prednison mogelijk. Als uitzondering hebben wij paarden waarbij prednisolon gebruikt wordt. De behandeling met corticosteroïden is niet in alle gevallen even effectief, maar er is tot nu toe weinig over bekend hoe dit werkingsmechanisme in elkaar zit.

Prognose

De prognose bij medicijnovergevoeligheid is over het algemeen goed wanneer het medicijn achterhaald kan worden wat deze overgevoeligheid veroorzaakt. In het geval van toxische epidermale necrolyse is de prognose matig tot slecht.
© 2011 - 2024 Xkell, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aquatherapie voor dierenAquatherapie is niet alleen geschikt voor mensen, ook dieren, met name paarden en honden, kunnen veel baat hebben bij de…
Bloedarmoede bij paardenBloedarmoede is een tekort aan rode bloedcellen (anemie), wat bij paarden ontstaat door bloedverlies, te weinig aanmaak…
Adopteren dieren ook wel eens andere dieren?Adopteren dieren ook wel eens andere dieren?Een hond die een kat zoogt, een veulen dat bij een andere dan de eigen moeder de eerste maanden doorkomt, het gebeurt oo…

Plaveiselcelcarcinoom bij de hond, kat en het paardPlaveiselcelcarcinomen zijn kwaadaardige tumoren, uitgaande van de huid, waarbij uitzaaiing gemakkelijk plaats vindt. He…
Juveniele cellulitis bij de hondEen juveniele cellulitis komt voor bij de hond en is een ontsteking van de huid van de kop. Het wordt gezien bij pups va…
Bronnen en referenties
  • Syllabus Huid & Huidderivaten
Xkell (9 artikelen)
Gepubliceerd: 06-07-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.