Bloedarmoede bij paarden
Bloedarmoede is een tekort aan rode bloedcellen (anemie), wat bij paarden ontstaat door bloedverlies, te weinig aanmaak van rode bloedcellen of verhoogde afbraak van rode bloedcellen.
Symptomen
Het paard is lusteloos en sloom. Ook heeft hij bleke slijmvliezen. Soms, maar niet vaak, plast het paard rode urine, valt hij af of heeft hij een te hoge pols. Het paard voelt zich overduidelijk niet fijn, dit komt doordat in de rode bloedcellen hemoglobine zit. Dit is een essentiële stof voor het vervoeren van zuurstof vanuit de longen naar alle delen van het lichaam. Doordat er niet genoeg rode bloedcellen zijn, wordt er ook minder zuurstof vervoerd, waardoor het paard zich sloom voelt.
Oorzaken
Bloedverlies:
- verwonding
- operatie
- aandoening aan de bloedvaten
- storing in de bloedstolling (vergiftiging, bijvoorbeeld Warfarin = rattengif, ziekte)
Verminderde aanmaak van rode bloedcellen:
- ijzertekort (komt amper voor)
- onderdrukking activiteit beenmerg
- chronische ontsteking door chronische infectie
- chronische overgevoeligheid
- botbreuk
- ernstige verwonding
- kwaadaardig gezwel
Toegenomen afbraak van rode bloedcellen:
- infecties (parasieten, bacteriën, virussen)
- overgevoeligheid
- vergiftiging
Diagnose en therapie
De veearts kan door het afnemen van bloed vaststellen of het paard bloedarmoede heeft. Er wordt dan gekeken naar de hematocrietwaarde (aantal rode bloedcellen per liter bloed).
Afhankelijk van de oorzaak van bloedarmoede zijn er verschillende therapiën. Bij een paard dat veel bloed heeft verloren zou bloedtransfusie een oplossing kunnen zijn, terwijl bij een paard met een flinke worminfectie goed ontwormen al een hoop zou schelen. Ook bestaan er veel verschillende suppelementen die erg goed zijn voor een paard met bloedarmoede. Wel moet je altijd in je achterhoofd houden dat bloedarmoede in feite een symptoom is van iets anders, kijk dus ook verder.