Plaveiselcelcarcinoom bij de hond, kat en het paard

Plaveiselcelcarcinomen zijn kwaadaardige tumoren, uitgaande van de huid, waarbij uitzaaiing gemakkelijk plaats vindt. Het komt voor bij de hond, kat en het paard. Bepaalde rassen zijn gepredisponeerd voor deze aandoening. Tussen de hond, kat en het paard bestaan verschillen in het ontstaan van de ziekte, welke zullen worden besproken. Plaveiselcelcarcinoom is een kwaadaardige epitheliale tumor die gemakkelijk uitzaait naar bijvoorbeeld de longen. Het epitheel is een laag van cellen die de buitenkant van de huid bedekt.

Voorkomen

Bij de hond hebben poedels, boxers, Schotse terriërs, Bull terriërs en boxers een grotere kans om deze aandoening te krijgen dan andere honden. Bij katten wordt het plaveiselcelcarcinoom voornamelijk gezien in de ongepigmenteerde huid en bestaat er een sterke relatie tussen de blootstelling aan UV-straling en de ontwikkeling van het plaveiselcelcarcinoom. Bij de hond is dit verband tussen ongepigmenteerde huid, blootstelling aan UV-straling en tumorvorming niet aangetoond. Bij het paard wordt deze tumor meestal op oudere leeftijd gezien.

Verschijnselen

Bij de kat zijn de (randen van de) oren, lippen, neus en oogleden het meest aangedaan. Bij de hond wordt de tumor vooral gezien in het kopgebied, het scrotum en het nagelbed. Wanneer de tumor zich in het nagelbed bevindt treedt makkelijk snel uitzaaiing op naar het bot. Bij het paard worden plaveiselcelcarcinomen voornamelijk gezien aan het derde ooglid en de geslachtsorganen.

Diagnose

Om de diagnose te stellen kan de dierenarts, naast het bekijken van de symptomen bij de patiënt, ook een huidbiopt nemen. Daarnaast is cytologisch onderzoek mogelijk waarbij de dierenarts via een naald wat cellen ‘opzuigt’. Uitzaaiingen kunnen bekeken worden met behulp van röntgenfoto’s of echografie.

Behandeling

Om een plaveiselcelcarcinoom te behandelen kunnen we gebruik maken van het verwijderen van de tumor door een chirurgische ingreep. Ook is cryochirurgie mogelijk, waarbij de kankercellen met stikstof worden bevroren en kapot gemaakt. Vervolgens kan het kwaadaardige weefsel worden weggekrabt. Als derde mogelijkheid kunnen we gebruik maken van radiotherapie, waarbij kanker in het lichaam bestreden wordt met ioniserende straling.
Chemotherapie tegen het plaveiselcelcarcinoom is bij honden en katten niet effectief. Bij het paard wordt chemotherapie heel weinig toegepast in verband met risico’s voor de mens. Chirurgische verwijdering van de tumor is dan de aangewezen weg om het plaveiselcelcarcinoom te verwijderen.

Prognose

Als er geen sprake is van uitzaaiing, is de prognose vrij goed. Vaak is dit echter wel het geval waardoor de prognose matig tot slecht wordt.
© 2011 - 2024 Xkell, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Plaveiselcel-carcinoomPlaveiselcel-carcinoomPlaveiselcelcarcinoom is een vorm van huidkanker die kwaadaardig is. Het lijkt op een soort grote wrat die onder de 1 cm…
Tumoren, oftewel kankerTumoren, oftewel kankerTegenwoordig hoor je veel om je heen over mensen die kanker hebben (gehad). Het woord ‘kanker’ heeft dezelfde werking al…
De ziekte van Cushing bij paardenNiet alleen mensen kunnen de ziekte van Cushing krijgen, paarden, met name paarden die al enigszins op leeftijd zijn, ku…
De Krukenberg tumorKanker, een tumor, helaas is dit een ziektebeeld wat steeds vaker lijkt voor te komen. Of je nu jong of oud bent, man of…

Papillomatose bij dierenPapillomatose is een huidaandoening die gekenmerkt wordt door de ontwikkeling van meerdere papillomen. Een papilloom, ee…
Medicijnovergevoeligheid bij dierenOvergevoeligheid voor medicijnen komt niet alleen voor bij mensen, maar ook bij dieren. Een ander woord voor medicijnove…
Bronnen en referenties
  • Syllabus Huid & Huidderivaten
Xkell (9 artikelen)
Gepubliceerd: 06-07-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.