Paard: Blessure aan de collaterale hoefbandjes

Paard: Blessure aan de collaterale hoefbandjes Verrekte of gescheurde hoefbandjes is een veel voorkomende blessure, die nog lang niet door alle dierenartsen wordt herkend. Wat voor kreupelheid geeft deze blessure? Hoe wordt de diagnose gesteld? En hoe lang duurt het herstel? In dit artikel krijgt u antwoord op deze vragen.

Kreupelheid

Paarden die een blessure aan dit bandje hebben, laten vaak een wisselende kreupelheid zien. Dit kan variëren van enkel wat vlug in het voorbeen tot in sommige gevallen ernstige kreupelheid. Soms is er een zwelling zichtbaar aan de zij- en voorkant van het been, vlak boven de hoef. Echter is dit lang niet bij alle paarden het geval en daarom is het vaak een blessure die niet snel gevonden wordt.

Diagnose stellen

De diagnose kan door middel van een kreupelheidsonderzoek en een echografie vastgesteld worden. Wanneer je met het paard in de kliniek komt zal er altijd eerst een kreupelheidsonderzoek gedaan worden. Het paard moet eerst op het harde op en neer draven en vaak is er dan nog geen ernstige kreupelheid zichtbaar ( op zeer ernstige gevallen na ). Daarna zullen er buigproeven bij het paard gedaan worden en vaak laten paarden met een dergelijke blessure gevoeligheid op de ondervoet zien. Hierna zal een echografie gemaakt moeten worden om de diagnose vast te stellen.

Revalidatie

Een blessure aan de collaterale hoefbandjes moet niet onderschat worden. Het is vaak een slecht te genezen blessure en er zal op een revalidatie periode gerekend moeten worden van enkele maanden in lichte gevallen tot 1 á 2 jaar in ernstige gevallen. Daarnaast genezen lang niet alle paarden en zal het altijd een zwakke plek blijven.

Nadat de blessure vastgestel is, wordt er een behandeling in gang gezet. Er kan op de volgende manieren behandeld worden;
  • 24/7 weidegang
  • Boxrust met gecontroleerde beweging
  • IRAP behandeling

24/7 weidegang

Al er voor deze behandeling gekozen wordt zal het paard dag en nacht weidegang krijgen. Dit is een behandeling die lang niet altijd werkt omdat het paard eigenlijk volledige rust moet krijgen. Toch wordt er door eigenaren vaak voor deze manier gekozen omdat het paard dan wel gewoon bewegingsvrijheid krijgt.

Boxrust met gecontroleerde beweging

Het paard zal volledige rust krijgen en daarnaast zal het enkele malen per dag aan de hand gestapt moeten worden. Vaak worden deze paarden na enkele weken boxrust erg druk, waardoor er nog lastig aan de hand gestapt kan worden en het risico op opnieuw blesseren aanzienlijk groter wordt.

IRAP

IRAP is een nieuw product dat nog niet zo heel lang op de markt is. Het product is ontwikkeld door Orthogen Veterinary en is ter behandeling van peesblessure’s, bandblessure’s, gewrichtsontstekingen, hals- en rugproblemen bij paarden. IRAP wordt veel toegepast bij sportpaarden en is een vrij dure behandeling. Deze behandeling geeft geen garantie maar wel de beste kans op herstel.

IRAP betekend Interleukin Receptor Antagonist Protein wat betekent dat het een stof is die de normale werking van interleukine blokkeert. Door middel van IRAP kan er een 100% lichaamseigen product ontwikkeld worden dat eiwitten bevat met een anti-inflammatoire werking in aangetaste gewrichten. Dit product produceert een hoog gehalte aan "Interleukine-1 Receptor Antagonist Proteïne" (IL-1Ra). Dit hoog gehalte aan IL-1Ra blokkeert de IL-1-receptoren, die de grootste mediatoren zijn in het proces van gewrichtsontsteking.

Als er met IRAP behandeld wordt, wordt er met een speciale spuit met glas parels ongeveer 50 ml bloed uit de hals van het paard genomen. Het is hierbij erg belangrijk dat dit steriel gebeurd. De glasparels stimuleren de witte bloedcellen om een soort lichaamseigen ontstekingsremmer te maken waaronder dus IRAP. Na de incubatie wordt het bloed gecentrifugeerd en kan het overblijvende serum direct gebruikt worden in de bandjes of worden ingevroren voor gebruik later.
Naast de IRAP behandeling zal het paard enkele weken boxrust krijgen, en na een controle echo zal gekeken worden hoe snel het paard weer opgebouwd kan worden.
© 2011 - 2024 Kinie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verzorgpaard gezocht!Verzorgpaard gezocht!Ben je gek op paarden, maar heb je niet de middelen om een eigen paard aan te schaffen, dan kan je ervoor kiezen op zoek…
Blessure aan het checkligamentVele paardeneigenaren worden zenuwachtig bij het vaststellen van peesletsel bij hun paard. Peesletsel betekent een lange…
Paard met pijn, inslapen of slachten als alternatief?mijn kijk opPaard met pijn, inslapen of slachten als alternatief?Geen enkele paardeneigenaar hoopt ooit in deze situatie te komen, maar we weten allemaal dat de kans reëel is dat het we…
Einschuss bij paardenEinschuss is een ernstige ontsteking van de onderhuid van het paard en komt vaak voor aan de benen. Het paard krijgt een…

Kissing spines bij paardenKissing spines is een aandoening aan de wervelkolom, de doornuitsteeksels van de rugwervels raken elkaar wat pijn bij he…
Paardenziekten door een virusEr zijn heel veel verschillende soorten paardenziekten. Sommige komen over de hele wereld voor en ander juist alleen in…
Bronnen en referenties
  • www.dapbodegraven.nl
Kinie (31 artikelen)
Gepubliceerd: 23-06-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.