Paard: Blessure aan de collaterale hoefbandjes
Verrekte of gescheurde hoefbandjes is een veel voorkomende blessure, die nog lang niet door alle dierenartsen wordt herkend. Wat voor kreupelheid geeft deze blessure? Hoe wordt de diagnose gesteld? En hoe lang duurt het herstel? In dit artikel krijgt u antwoord op deze vragen.
Kreupelheid
Paarden die een blessure aan dit bandje hebben, laten vaak een wisselende kreupelheid zien. Dit kan variëren van enkel wat vlug in het voorbeen tot in sommige gevallen ernstige kreupelheid. Soms is er een zwelling zichtbaar aan de zij- en voorkant van het been, vlak boven de hoef. Echter is dit lang niet bij alle paarden het geval en daarom is het vaak een blessure die niet snel gevonden wordt.
Diagnose stellen
De diagnose kan door middel van een kreupelheidsonderzoek en een echografie vastgesteld worden. Wanneer je met het paard in de kliniek komt zal er altijd eerst een kreupelheidsonderzoek gedaan worden. Het paard moet eerst op het harde op en neer draven en vaak is er dan nog geen ernstige kreupelheid zichtbaar ( op zeer ernstige gevallen na ). Daarna zullen er buigproeven bij het paard gedaan worden en vaak laten paarden met een dergelijke blessure gevoeligheid op de ondervoet zien. Hierna zal een echografie gemaakt moeten worden om de diagnose vast te stellen.
Revalidatie
Een blessure aan de collaterale hoefbandjes moet niet onderschat worden. Het is vaak een slecht te genezen blessure en er zal op een revalidatie periode gerekend moeten worden van enkele maanden in lichte gevallen tot 1 á 2 jaar in ernstige gevallen. Daarnaast genezen lang niet alle paarden en zal het altijd een zwakke plek blijven.
Nadat de blessure vastgestel is, wordt er een behandeling in gang gezet. Er kan op de volgende manieren behandeld worden;
- 24/7 weidegang
- Boxrust met gecontroleerde beweging
- IRAP behandeling
24/7 weidegang
Al er voor deze behandeling gekozen wordt zal het paard dag en nacht weidegang krijgen. Dit is een behandeling die lang niet altijd werkt omdat het paard eigenlijk volledige rust moet krijgen. Toch wordt er door eigenaren vaak voor deze manier gekozen omdat het paard dan wel gewoon bewegingsvrijheid krijgt.
Boxrust met gecontroleerde beweging
Het paard zal volledige rust krijgen en daarnaast zal het enkele malen per dag aan de hand gestapt moeten worden. Vaak worden deze paarden na enkele weken boxrust erg druk, waardoor er nog lastig aan de hand gestapt kan worden en het risico op opnieuw blesseren aanzienlijk groter wordt.
IRAP
IRAP is een nieuw product dat nog niet zo heel lang op de markt is. Het product is ontwikkeld door Orthogen Veterinary en is ter behandeling van peesblessure’s, bandblessure’s, gewrichtsontstekingen, hals- en rugproblemen bij paarden. IRAP wordt veel toegepast bij sportpaarden en is een vrij dure behandeling. Deze behandeling geeft geen garantie maar wel de beste kans op herstel.
IRAP betekend Interleukin Receptor Antagonist Protein wat betekent dat het een stof is die de normale werking van interleukine blokkeert. Door middel van IRAP kan er een 100% lichaamseigen product ontwikkeld worden dat eiwitten bevat met een anti-inflammatoire werking in aangetaste gewrichten. Dit product produceert een hoog gehalte aan "Interleukine-1 Receptor Antagonist Proteïne" (IL-1Ra). Dit hoog gehalte aan IL-1Ra blokkeert de IL-1-receptoren, die de grootste mediatoren zijn in het proces van gewrichtsontsteking.
Als er met IRAP behandeld wordt, wordt er met een speciale spuit met glas parels ongeveer 50 ml bloed uit de hals van het paard genomen. Het is hierbij erg belangrijk dat dit steriel gebeurd. De glasparels stimuleren de witte bloedcellen om een soort lichaamseigen ontstekingsremmer te maken waaronder dus IRAP. Na de incubatie wordt het bloed gecentrifugeerd en kan het overblijvende serum direct gebruikt worden in de bandjes of worden ingevroren voor gebruik later.
Naast de IRAP behandeling zal het paard enkele weken boxrust krijgen, en na een controle echo zal gekeken worden hoe snel het paard weer opgebouwd kan worden.