Paardenziekten door een virus

Er zijn heel veel verschillende soorten paardenziekten. Sommige komen over de hele wereld voor en ander juist alleen in een bepaald gebied. In dit artikel worden een aantal paardenziekten besproken die door een virus veroorzaakt worden. In welke gebieden komen ze voor? Hoe kun je het genezen? En hoe kun je het voorkomen?

Virus

Een virus kan je overal oppikken. Het kan in het water zitten, in de lucht etc. Ze zijn zo klein dat je een speciale microscoop nodig hebt om ze te kunnen zien. Virussen zijn nog kleiner dan bacteriën. Wanneer het virus in het lijf van het paard komt kunnen ze daar ziek van worden, maar het hoeft niet altijd. Voor een virus kun je geen antibiotica geven,het moet gewoon uitgeziekt worden.

Influenza

Influenza kan bij ieder paard en over de hele wereld voor komen. Het wordt veroorzaakt door een virus en wanneer het paard met dit virus besmet is zal het hoesten, heeft het een verhoogde temperatuur en doorzichtige neus uitscheiding. Vaak krijgen paarden die niet geënt zijn en in volle, slecht geventileerde stallen staan influenza. Het kan zowel bij jonge als oudere paarden voorkomen maar de jongere paarden hebben de overhand. Om te zorgen dat het paard geneest kun je hem het beste volledige rust geven. Daarnaast moet je er voor zorgen dat hij in een goed geventileerde stal staat en slijmoplossende medicijnen geven. Vaak geeft de veearts antibiotica om te voorkomen dat het paard er nog een infectie bovenop krijgt. Je kunt het risico op influenza verkleinen door het paard 1 of 2 maal per jaar te vaccineren. Dit geeft echter geen garantie dat het paard geen influenza krijgt, het verkleint alleen de kans hierop.

EIA

Equine infectieuze anemie, afgekort EIA, wordt ook wel moeraskoorts genoemd. Dit virus is in 2006 in Ierland, Duitsland en Italië uitgebroken, maar inmiddels komt het al in veel meer landen over heel de wereld voor. Het EIA virus kun je onderverdelen in drie vormen. Dit zijn:
  • De acute vorm
  • De chronische vorm
  • De A – symptomatische dragers

De acute vorm:

Het paard krijgt wanneer hij de acute vorm heeft, hoge koorts, de spieren verzwakken, het paard krijgt rillingen en wordt atactisch. Ataxie betekend dat de coördinatie van de spieren steeds minder wordt. Ook kunnen er oedemen aan de onderkant van het lichaam komen. Vervolgens krijgt het paard vrij snel bloedarmoede waardoor de rode bloedcellen verminderen. Vaak blijft de eetlust van het paard wel gewoon goed. Het paard geneest bijna nooit van deze aandoening, en kan zelfs plots overlijden.

De chronische vorm:

Wanneer het paard de chronische vorm heeft komt er vermagering voor, vermoeidheid en de kracht van het paard word minder. Vaak worden paarden op boxrust gezet, en dan zie je vooral ’s avonds een verhoogde temperatuur. Het paard kan wanneer het krachtsinspanningen moet leveren, koortsaanvallen krijgen. Een besmet paard blijft altijd drager van dit virus.

A- symptomatische dragers:

Onder deze groep vallen de paarden die het virus bij zich dragen maar er niet ziek van zijn. Wanneer het paard stress of een ander ziekte heeft, kan het zijn dat het paard de acute vorm krijgt.

EIA kun je niet echt genezen. Wanneer het virus op het bedrijf ontdekt is, zijn er een aantal regels. De eigenaar van het paard kan kiezen tussen de volgende regels van de EU wetgeving. Het paard kan ingeslapen worden, levenslang geïsoleerd worden of het bedrijf moet levenslang op slot.

Rhinopneunomie virus

Rhino komt over de hele wereld voor en ieder paard kan er mee besmet worden. Rhino wordt veroorzaakt door een virus en er zijn drie vormen. Dit zijn:
  • De verkoudheidsvorm
  • De abortus vorm
  • De verlammingsvorm

De verkoudheidsvorm:

Wanneer het paard de verkoudheidsvorm heeft, krijgt het een snotneus,koorts, gaat het hoesten, en kan het dikke benen krijgen. Aan de Rhino verkoudheidsvorm kan je niet zo heel veel doen, het paard moet het gewoon goed uitzieken. Alleen wanneer het paard er een infectie bij krijgt zal de dierenarts antibiotica voorschrijven. Wel is het erg belangrijk dat de paarden met dit virus voldoende rust krijgen.

De abortusvorm:

De abortus vorm komt regelmatig bij merries voor en veroorzaakt abortus of zwakke veulens die meestal na de geboorte overlijden. Abortus kan eventueel voorafgegaan worden door milde ademhalingsstoornissen bij de merrie, maar meestal verloopt de infectie zonder symptomen. Meestal treedt de abortus in de laatste 4 maanden van de dracht op.

De verlammingsvorm:

Wanneer het paard de verlammingsvorm heeft krijgt het vaak een slappe staart en wordt atactisch. Ze lijken dan wel dronken. Meestal zijn alleen de achterbenen aangetast maar in hele erge gevallen ook de voorbenen. Meestal geneest het paard niet van deze vorm en zal ingeslapen moeten worden.

Rhino komt vaak voor bij jonge paarden die voor het eerst bij elkaar komen en daarom speelt Rhino vaak op na het weideseizoen. Alle paarden gaan dan weer op stal en dan is de kans op besmetting veel groter. Er kan tegen Rhino geënt worden, wel is het dan heel belangrijk dat de hele stal geënt wordt omdat de enting anders niet werkt. Ook bij Rhino geeft een enting geen garantie, het paard kan het evengoed krijgen.

Rotovirus:

Het rotovirus komt voor bij veulens van twee tot zes maanden en wordt overgebracht door het eten van besmet voedsel, of het likken aan dingen die met het rotovirus besmet zijn. Het komt voor in de gebieden Midden Kentucky, Ierland, Groot- Brittannië en in gebieden met intensieve paardenhouderij. De symptomen van het rotovirus zijn; minder drinken, stinkende diarree, sufheid, depressie en jonge veulens kunnen zelfs uitgedroogd raken. Je moet ten alle tijden proberen te voorkomen dat het veulen uitdroogd, wanneer het nodig is wordt er een vloeistof toegediend met elektrolyten (zouten) en voedsel waardoor de diarree stopt. Veulens die met het rotovirus besmet zijn worden in quarantaine gezet in de hoop dat het virus niet verder verspreidt wordt.

Afrikaanse paardenpest:

Afrikaanse paardenpest komt voor bij paarden in het gebieden van Afrika en het Midden – Oosten. Afrikaanse paardenpest kan in drie vormen onder verdeeld worden. Dit zijn:
  • De acute ademhalingsvorm
  • De subacute hartvorm
  • De gemengde vorm.

De acute ademhalingsvorm:

Als het paard de acute ademhalingsvorm heeft krijgt het een verhoogde temperatuur, onregelmatige hoestbuien, dikke neusgaten waar rode vloeistof uitkomt. Ook word het ooglid erg rood en vaak overlijdt het dier binnen een week omdat het te weinig zuurstof op kan nemen.

De subacute hartvorm:

Als het paard de subacute hardvorm heeft krijgt het een verhoogde lichaamstemperatuur, de oogleden, het gezichtsweefsel, de hals, de borst, en schouders zwellen op. Vaak overlijdt het dier binnen een week omdat het hart bezwijkt.

De gemengde vorm:

De gemengde vorm is een combinatie van de acute ademhalingsvorm en de subacute hartvorm. Het paard overlijdt vaak binnen een week omdat het hart bezwijkt.

Dit virus kan verspreid worden door mijten en steekmuggen. Deze ziekte kan niet behandeld worden, het enigste wat je kunt doen is het paard goed verzorgen en veel rust geven. Er is een vaccinatie tegen de Afrikaanse paardenpest. Wel geld dat alle dieren geënt moeten worden, anders helpt de enting niet.
© 2011 - 2024 Kinie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rhinopneumonie (Equine Herpes Virus) bij paardenRhinopneunomie, in de volksmond vaak Rhino genoemd, is een virusziekte die onder paarden voorkomt en wordt veroorzaakt d…
Inentingen voor paardenDe meest bekende inenting voor een paard is de influenza-tetanusinenting, maar er bestaan nog meer ziekten en aandoening…
Equine Influenza: de paardengriepEquine Influenza: de paardengriepEquine influenza oftewel paardengriep is een bekende ziekte voor de meeste paardeneigenaren. Daarom laat je je paard dan…
Bloedarmoede bij paardenBloedarmoede is een tekort aan rode bloedcellen (anemie), wat bij paarden ontstaat door bloedverlies, te weinig aanmaak…

Paard: Blessure aan de collaterale hoefbandjesPaard: Blessure aan de collaterale hoefbandjesVerrekte of gescheurde hoefbandjes is een veel voorkomende blessure, die nog lang niet door alle dierenartsen wordt herk…
Luchtwegproblemen bij paardenChronische luchtwegproblemen, is een veelvoorkomend probleem bij paarden. Wat is bronchitis? Wat is astma? Wat is dampig…
Kinie (31 artikelen)
Gepubliceerd: 22-06-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.