Blessure aan het checkligament

Vele paardeneigenaren worden zenuwachtig bij het vaststellen van peesletsel bij hun paard. Peesletsel betekent een lange herstelperiode met geen gegarandeerd succes. Hieronder valt ook een blessure aan het checkligament.

Check ligament

Het check ligament wordt ten onrechte gezien als een pees. Het is echter een band die ondersteuning geeft aan en ondersteunt en versmelt met de diepe buigpees, en geeft dus extra steun. Het loopt van de achterzijde van de voorknie naar onderen en de meeste problemen doen zich voor net onder de knie. Het rode gedeelte is het check ligament.

Beschadigingen aan het check ligament zijn berucht omdat ze in veel gevallen aan de buitenkant niet vast te stellen zijn . Paarden die hier een blessure aan hebben lopen er in de meeste gevallen ook niet kreupel op, waardoor de blessure vaak zeer ernstig is tegen de tijd dat er vastgesteld wordt dat er een blessure is. Nadeel van deze blessure is dat die vaak het langst nodig hebben om te herstellen, het voordeel van deze blessure is echter dat de kans op herstel bij deze pees het grootst is.

De blessure aan het check ligament is het minst ernstig van alle peesblessures. Omdat de functie van het check ligament het helpen bij het stabiliseren van het been bij het dragen van gewicht is, zal het been bij een blessure hieraan wel heel erg opzwellen, maar heeft het paard er weinig tot geen pijn aan.

Hoe ontstaat deze blessure

In de meeste gevallen ontstaat deze blessure door langdurige overbelasting. Tijdens kleine of grotere overbelasting onstaan er kleine scheurtjes in het weefsel. Hierdoor verliest de pees langzaam zijn normale trekkracht en elasticiteit. Bij een gezond paard met een normale training hersteld zich dat vanzelf, maar bij een paard die regelmatig te zwaar getraind wordt worden die scheurtjes steeds groter en dus de maximale trekkracht van de pees steeds kleiner. En als deze verlaagde trekkracht wordt overschreden ontstaat er een peesblessure.

Hoe te behandelen

Boxrust

Een blessure aan het check ligament wordt hetzelfde behandeld als een normale peesblessure.
Bij acute zwelling wordt het been vaak ingesmeerd met cooling gel en ingezwachteld om de zwelling tegen te gaan. Totdat het been zich gestabiliseerd heeft wordt volledige boxrust aangeraden. En met volledige boxrust wordt niet bedoeld dat het paard 24/7 op stal dient te blijven staan maar dat het paard niet los mag zodat het zich niet verder kan blesseren en het been de tijd krijgt om zich te herstellen. Wat ook mogelijk is om een stukje af te zetten buiten waar het paard op kan staan zonder dat die de kans krijgt om teveel te bewegen. Dat is mogelijk zolang het paard op harde ondergrond komt te staan, dus niet in rulle zand of ongelijke grond.

Stappen

Als het been zich gestabiliseerd heeft mag er begonnen worden met het paard gecontroleerd te laten bewegen. Met gecontroleerd bewegen wordt bedoeld dat er met het paard aan de hand gestapt mag gaan worden. In het begin 2 x per dag 5 minuten dat na verloop van tijd uitgebreid kan worden naar gelang hoe het been zich blijft gedragen. Indien je onder behandeling bent bij een kliniek gebeurd het stappen onder toezicht van hun en wordt het herstel van het been gevolgd via scans die elke 6 weken gemaakt worden. Dit gecontroleerd bewegen is nodig om het lichaam aan te sporen het kapotte weefsel te herstellen. In het begin mag je alleen aan de hand stappen maar na een paar maandjes mag dit ook onder het zadel.

In het geval van een blessure aan het checkligament wordt er aangeraden niet te snel op te bouwen. Een kliniek geeft je een algemeen stapschema mee. Het beste is om niet alleen naar dit schema te kijken maar ook goed in de gaten te blijven houden hoe het been zich gedraagt tijdens dit schema. Doe je te veel dan zul je zien dat het been meer oploopt en zul je een stapje terug moeten doen.

Koelen

Heel belangrijk is om tijdens het hele opbouwproces en zolang als het been blijft werken de pees te blijven koelen. In het begin is het raadzaam om dit enkele dagen per dag te doen en als het been rustiger wordt in ieder geval na stappen. Koelen kan met verschillende methodes. De meest gebruikelijke is simpelweg door te koelen met water. Om resultaat te hebben zul je echter minimaal 10 minuten moeten blijven koelen. Koelen kan echter ook dmv coolpacks die men om het been kan doen, door cooling gel die men op de pees smeert, met groene klei die ook op de pees gesmeerd dient te worden en er zijn verschillende nieuwe producten op de markt zoals ijsbandages en cryo compressen.

Speciale behandelingen

Er zijn ook diverse behandelingen die je toe kunt passen.
De meest succesvolle behandeling bij een check ligament blessure is shock wave therapie. Met shock wave therapie worden dmv geluidsgolven schokken in het weefsel gegeven zodat de doorbloeding verbetert, er ontstekingsremmende factoren vrijkomen en een pijnstillend effect optreedt. Zodoende wordt het genezingsproces geactiveerd. Afhankelijk van het letsel zijn 1 of meerdere behandelingen nodig.

PRP, is een behandelmethode waarbij bloed wordt afgenomen van het paard. Het bloed wordt zodanig bewerkt dat er het plasma met bloedplaatjes overblijft. Deze bloedplaatjes bevatten veel groeifactoren die de heling van pezen en ligamenten bevorderen. Dit plasma wordt daarna op de plaats van het letsel geinjecteerd.

Stamceltherapie; stamcellen kunnen zich omvormen in verschillende types weefsel afhankelijk van het weefsel waarin ze zich bevinden. Er wordt weefsel van het paard afgenomen waarna de stamcellen in een laboratium bewerkt worden. Daarna worden ze op de plek van het weefsel ingespoten. Dit is een langdurige en gecompliceerde behandelmethode.

Supplementen

Om het herstel te bevorderen is het raadzaam om het paard supplementen te geven die de aanmaak van bindweefsel bevorderen, de aanmaak en het op peil houden van het gewrichtsvloeistof waardoor het paard meer veerkracht krijgt en die ontstekingsremmend en pijnstillend werken.

Duur van de blessure

Voor de herstelperiode van een blessure aan het check ligament mag je afhankelijk van de ernst van de blessure minimaal rekenen op 8 tot 12 maanden. Veel mensen kiezen er dan ook voor om alle behandelingen links te laten liggen en hun paard voor een jaar op de wei te zetten om daarna te kijken hoever de blessure geheeld is.
Wat het beste is blijft een discussiepunt.
© 2011 - 2024 Montyrulezz, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Skiduim: Uitgerekt of gescheurd ligament in duim met pijnSkiduim: Uitgerekt of gescheurd ligament in duim met pijnEen skiduim is een type verwonding van het zachte weefsel dat de botten van de duim aan elkaar verbindt. In medische ter…
Verstuikte pols: Symptomen & behandeling van polsverstuikingVerstuikte pols: Symptomen & behandeling van polsverstuikingEen polsverstuiking is een vaak voorkomende blessure die vooral sporters treft. Hierbij gebeurt een overstrekking of sch…
Hoe zitten je tanden vast in je mond: parodontaal ligamentHoe zitten je tanden vast in je mond: parodontaal ligamentHoe zitten je tanden vast in je kaak? Een interessante vraag. Zeker omdat je hier normaal nooit over nadenkt, pas als ze…
De anatomie van de knieEen van de meest door blessures getergde gewrichten in het menselijk lichaam is het kniegewricht. Bij veel sporten voor…

Chronisch progressief lymfeoedeem (CPL)CPL staat voor Chronisch progressief lymfeoedeem, dit is een aandoening aan de huid op de onderbenen van uw paard of pon…
Mastceltumoren bij hondenMastceltumoren zijn gezwellen die zich in of net onder de huid bevinden of ergens anders in het lichaam van de hond. Ze…
Bronnen en referenties
  • www.bosdreef.be
  • www.horsechannel.com
Montyrulezz (5 artikelen)
Gepubliceerd: 22-07-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.