Degeneratieve Myelopathie, verlammingsziekte bij honden

Degeneratieve Myelopathie, verlammingsziekte bij honden Degeneratieve Myelopathie (DM) is een erfelijke verlammingsziekte die bij veel hondenrassen voorkomt, vooral bij de Duitse herder en de Welsh Corgi Pembroke, maar ook bij andere rassen zoals o.a. Schotse Herders, Saarlooswolfhond, Boxers, Rhodesian Ridgebacks, Weimaraner, Labrador en French Bulldogs.

Wat is Degeneratieve Myelopathie?

Degeneratieve Myelopathie is een progressieve neurologische aandoening van het ruggenmerg. Deze is enigszins vergelijkbaar met ALS bij mensen. Door een defect gen raken de beschermlagen (myelineschedes) van de zenuwen (die de spieren aansturen) in het ruggenmerg beschadigd. In het laatste stadium van de ziekte zijn deze lagen helemaal verdwenen. Recent onderzoek wijst trouwens op een mogelijke ontsteking van de zenuwen of een combinatie van afsterven van de zenuwbaan en infectie van de zenuwen.

De ziekte heeft een verraderlijk begin, de achterhand wordt steeds slapper, en vangt meestal aan tussen de leeftijd van 6 en 10 jaar. Vanaf de eerste tekenen tot het einde is het verloop meestal tussen de 6 en 18 maanden (kan ook minder snel verlopen).

Symptomen

  • Verlamming van de achterhand
  • Coördinatieverlies in de achterhand, valt snel om
  • Hond loopt waggelend, struikelt sneller en sleept met de achterpoten (vaak eerst één poot, later allebei)
  • Slijten nagels (door het slepen met de achterpoten)
  • Incontinentie
  • Controleverlies over de ontlasting
  • In een later stadium worden de hersenschors en vitale organen aangetast

De hond heeft geen pijn.

Diagnose

De ziekte kan alleen worden vastgesteld door middel van eliminatie. Bij onderzoek wordt er eerst gekeken naar andere mogelijke oorzaken (zoals hernia, spondylose, tumor, cyste, infecties), vaak wordt er dan een MRI, CT of EMG gemaakt.
Wanneer andere aandoeningen uitgesloten zijn, wordt de diagnose DM gesteld. Een echt definitieve diagnose kan pas worden gegeven door middel van autopsie. Er zijn dan duidelijke degeneratieve veranderingen in het ruggenmerg te zien die kenmerkend zijn voor DM en niet typisch voor een aantal andere ziekten met betrekking tot het ruggenmerg.

Onderzoek naar het gen

In juli 2008 is aan de Universiteit van Missouri in de Verenigde Staten het gen geïdentificeerd welke een groot risicofactor is voor het ontwikkelen van Degeneratieve Myelopathie. Een hond kan nu dus getest worden op deze afwijking. Een eigenaar of fokker kan zo te weten komen of zijn hond tot de risicogroep behoort (hoeft niet altijd tot DM te leiden), drager van de ziekte is of vrij is van het DM-gen.

De statistieken in de V.S. tonen aan dat 31% van de Duitse Herdershonden drager is, 20% zit in de directe risicogroep en heeft kans deze ziekte ook daadwerkelijk te krijgen.

Behandeling

Er is op dit moment geen behandeling mogelijk. Op het internet staan verschillende middelen die zouden helpen, maar de werking daarvan is nooit aangetoond. De ontwikkeling van het ziekteproces kan enigszins worden vertraagd door de spieren van de achterhand te trainen, waardoor de hond langer mobiel blijft. Vooral aanbevolen is wandelen en zwemmen/aquatherapie.

Er zijn rolstoelen speciaal voor honden, zodat de hond zich toch nog kan voortbewegen. Hier zijn al goede ervaringen mee.

Honden met DM zijn heel stressgevoelig. Het is daarom belangrijk om stress te vermijden, aangezien dit het ziekteproces kan versnellen. Narcose en chirurgische ingrepen zijn daarom niet aan te bevelen.
© 2011 - 2024 Emi1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezondheidsproblemen bij honden: ruggengraatafwijkingenBeschadiging van het ruggenmerg, spontaan of door een ongeluk, kan verlies van willekeurige spierbeweging, verandering v…
Aandoeningen van de ruggengraat bij de hondAandoeningen van de ruggengraat bij de hondEen hond kan last krijgen van verschillende aandoeningen van de ruggengraat. Een duidelijk symptoom hiervan is dat de ho…
Symptomen & vererving van erfelijke aandoeningen bij hondenSymptomen & vererving van erfelijke aandoeningen bij hondenEen erfelijke aandoening bij honden is een aandoening die een pup bij de geboorte van (één van zijn) ouders heeft meegek…
Saarlooswolfhond: onstaan uit kruising met wolfDe saarlooswolfhond is een in Nederland ontstaan hondenras. De honden zijn groot. Ze zijn bijna allemaal rond de zeventi…

Snotneus bij konijnen, wat te doen?Snotneus bij konijnen, wat te doen?Een snotneus bij konijnen moet je gelijk behandelen. Een konijn kan hieraan dood gaan. Ga altijd naar de dierenarts om v…
Maagzweren bij paardenUit Engels onderzoek blijkt dat ongeveer 60% van de sportpaarden lijdt aan een of meerdere maagzweren. Toch worden de si…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Greekfood-tamystika, Pixabay
  • http://www.thedmdatabase.com/
  • http://www.caninegeneticdiseases.net/DM/ancmntDM.htm
Reacties

Sanneke, 12-07-2011
Hier ook. mijn Duitse Herder (13) heeft sinds een jaar deze klachten. Kwam erachter dat het deze aandoening was toen ik ging googlen op de symptomen. Ben er wel achter dat je d.m.v. aangepaste voeding nog wat kunt ondersteunen. In het meeste hondenvoer zitten 'slechte' dingen zoals zetmeel e.d. die helemaal niet goed blijken te zijn voor honden; dit is alleen goedkoop vulmiddel van de fabrikant. Bij mensen is het zo "je bent wat je eet". ik neem aan dat dit óók voor dieren zo is. Dus veel vitaminen en mineralen voor de zenuwondersteuning (verse groenten, rauw vlees, gekookt ei, olijfolie, etc.) en geen zetmeel, mais, rijst e.d. (zit meestal wél in alle soorten hondebrokken). Reactie infoteur, 14-07-2011
Juiste en aangepaste voeding kan zeker een goede ondersteuning geven. Heel naar dat jouw Duitse Herder deze ziekte heeft. Mijn Herder met DM is nu ruim 11 jaar en ik hoop nog lang van haar te kunnen genieten. Ik hoop dat jij ook nog een mooie tijd samen met jouw hond kunt genieten.

Met vriendelijke groet,

Wilma, 25-06-2011
Onze Jack Russell van 15 vertoont sinds enige maanden een aantal van de bovenstaande symptomen. Hij laat zijn ontlasting overal gaan, heeft geen controle over 1 achterpoot, deze hangt erbij en trekt naar binnen. Hij loopt en rent er wel mee maar zakt er ook regelmatig gewoon doorheen, of hij maakt een vreemde tuimeling. Hij lijkt geen pijn te hebben. Wel heeft hij vaak een zeer luidruchtige peristaltiek, maar ik weet niet of dit hieraan gerelateerd kan zijn. Ik lees dat DM veelal bij grote rassen voorkomt, maar zou Bobbie het ook kunnen hebben? Bij voorbaat dank voor uw reactie. Reactie infoteur, 26-06-2011
Het zou kunnen, het komt zeker ook bij kleinere rassen voor. Ik neem aan dat Bobbie wel bij een dierenarts is geweest? De symptomen kunnen namelijk ook op andere problemen wijzen, bijvoorbeeld in de hersenen of in de wervelkolom. Dit zou ik goed laten onderzoeken, een orthopedisch dierenarts is aan te bevelen.

Emi1 (34 artikelen)
Gepubliceerd: 25-05-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.