Atrofie bij paarden

Atrofie houdt in dat het spierweefsel bij het paard afneemt. Atrofie komt met name voor op de rug van het paard, vlak naast de schoft.

Wat is atrofie?

Atrofie is de afname van het spierweefsel bij een paard. Bij paarden komt atrofie vooral voor op de rug van het paard, naast de schoft, je ziet dat er dan zogenaamde 'kuilen' naast de schoft komen, het lijkt alsof het paard een heel hoge schoft heeft. Atrofie kan ook voorkomen bij bepaalde spierziekten, zoals EMND, dan heeft het paard atrofie over zijn gehele lichaam.

Hoe ontstaat atrofie?

Atrofie op de rug van het paard ontstaat doorgaans doordat er iets knelt, in dit geval dus het zadel. Als het zadel niet lekker past, knelt het de bloedtoevoer naar de spieren af en hierdoor neemt de hoeveelheid spierweefsel af.

Hoe voorkom ik atrofie?

Aangezien voorkomen beter dan genezen is, is het raadzaam om een goedpassend zadel te gebruiken. Laat het zadel aanmeten door een zadelmaker. Wanneer je dan een goedpassend zadel hebt, doe je er goed aan om er niet te dikke dekjes, pads en bontjes onder te schuiven. Dit lijkt heel comfortabel voor je paard, maar je maakt op deze manier het zadel krapper, waardoor het alsnog kan gaan knellen.

Mijn paard heeft atrofie, en nu?

Wanneer je constateert dat je paard atrofie heeft is het noodzaak om het zadel dat je gebruikte eens goed te laten nakijken door een zadelmaker/zadelpasser. Deze zal wellicht constateren dat het zadel inderdaad knelt en kan het aanpassen of je helpen met het uitzoeken van een nieuw zadel. Om je paard weer aan de juiste bespiering te helpen is het noodzakelijk om de rugspieren van het paard goed te trainen door bijvoorbeeld te longeren met een pessoateugel en balkjes te lopen.

Als je paard niet lang heeft rondgelopen met de atrofie, is het probleem met de juiste training wel weer te verhelpen. Wanneer het paard te lang met een knellend zadel is bereden, kan het paard blijvend atrofie houden, dit is te zien aan de kuilen naast de schoft. Voor paarden met blijvende atrofie zijn er speciale zadeldekken te koop, deze vullen als het ware de kuilen een beetje op waardoor het paard nog wel met een passend zadel bereden kan worden.

Als je het vermoeden hebt dat je paard niet alleen atrofie bij zijn schoft heeft, maar ook op andere plaatsen in zijn lichaam is het raadzaam om de veearts langs te laten komen. Bij enkele spierziekten is gehele atrofie een symptoom en dan kun je er maar beter op tijd bij zijn!
© 2010 - 2024 Flew, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paard: boomloze zadelsIn een Engels rijzadel zit een ijzeren of kunststof boom, die het zadel zijn vorm geeft. Boomloze zadels hebben in plaat…
Een zadel passen: inches van een zadelEen zadel voor uw paard is te verkrijgen in vele soorten en maten. Om het juiste zadel te kopen is het belangrijk te wet…
Rijden met een boomloos zadel?Een boomloos zadel en een zadel met boom verschillen als je naar ze kijkt niet heel veel. Maar het verschil voor u en uw…
Dressuuroefening: Achterwaarts gaan onder het zadelIn de Nederlandse dressuurproeven wordt vanaf de klasse L2 gevraagd om het paard enkele passen achterwaarts te laten gaa…

Equine Infectious Anaemia: Moeraskoorts, paardenziekteMoeraskoorts of Equine Infectious Anaemia is een paardenziekte die veroorzaakt wordt door een retrovirus, de besmetting…
Einschuss bij paardenEinschuss is een ernstige ontsteking van de onderhuid van het paard en komt vaak voor aan de benen. Het paard krijgt een…
Bronnen en referenties
  • Bokt.nl
Flew (124 artikelen)
Gepubliceerd: 06-01-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.