Rijden met een boomloos zadel?
Een boomloos zadel en een zadel met boom verschillen als je naar ze kijkt niet heel veel. Maar het verschil voor u en uw paard is duidelijk merkbaar. Het wordt een totaal nieuwe manier van rijden. Doordat de boom uit het zadel gehaald is ontstaat er veel meer contact tussen u en uw paard. Ook voor het paard voelt dit anders aan. Bent u geïnteresseerd? Lees hier meer over het gebruik van zo'n zadel, en wat door voor- en nadelen ervan zijn.
Verschil tussen boomloos en met boom.
Er zijn nogal wat verschillen tussen een zadel met boom en een zadel zonder boom. Maar wat geeft uw voorkeur?
Een boomloos zadel is, omdat het geen boom heeft, een stuk lichter dan een zadel met boom. En omdat u dichter bij uw paard bent en meer contact met het paard heeft verloopt de communicatie tussen de ruiter en het paard beter. Ook is het zadel veel soepeler, omdat het geen boom heeft, waardoor het zadel sneller zal passen op een paardenrug. Een boom is ontworpen om de druk van de ruiter over de paardenrug te verdelen. Helaas is het erg moeilijk om de goede boom te vinden voor het zadel van uw paard. Een zadelmaker inschakelen kan ook helpen, maar dat kost extra geld. Bovendien kunnen zadelmakers ook fouten maken. Garantie dat het boomloos zadel gelijk past op de rug van uw paard is er niet, maar over het algemeen is de pasvorm beter dan bij een zadel met boom.
Een zadel met boom rijdt heel anders dan een boomloos zadel. U heeft minder balans op het zadel. Sommige mensen zullen het prettiger vinden om te rijden met boom en sommige zonder. Vaak verbetert het zadel zelfs uw zit omdat u meer balans nodig heeft.
Maar geef het wel een kans, u moet er wel even aan wennen. Bij de meeste winkels is het ook mogelijk om een testzadel aan te vragen. Waardoor u makkelijk kunt uitproberen wat u van een boomloos zadel vindt terwijl u er geen hoeft te kopen.
De boomloze zadels zijn ook in allemaal verschillende vormen te verkrijgen. U kunt bijvoorbeeld een boomloos dressuurzadel kopen maar ook een veelzijdigheids zadel of een western zadel. U heeft dus geen beperkingen, als u bijvoorbeeld eerst altijd met een westernzadel reed dan kunt u gewoon overstappen op een boomloos zadel omdat die ook in western uitvoering beschikbaar zijn.
Kosten
De prijzen verschillen niet zoveel. Een boomloos zadel is nieuw tekoop vanaf zo'n €200. Wel zijn de dekjes voor een boomloos zadel wat duurder. Het is wel verstandig om een dekje te kopen wat voor het zadel bedoeld is. Sommigen denken dat u met een boomloos zadel geen dekje nodig heeft. Maar dat is niet het geval. Omdat er geen boom is heeft het paard juist wat extra laagjes nodig en is het dus belangrijk dat u een goed dekje aanschaft. Het opnieuw op laten vullen van uw zadel is ook niet nodig, u kunt makkelijk zelf 1x per jaar nieuwe inlages van rond de 20 euro kopen en ze zelf vervangen.
Voordelen boomloos zadel
Hier staan de voordelen van het boomloos zadel even op een rijtje:
- Beter contact met uw paard. Het paard voelt u beter aan en u voelt uw paard beter aan.
- Het zadel weegt minder dan een zadel met boom.
- Het zadel verbeterd uw zit. Dat komt omdat u meer balans nodig heeft. Door daar vaker mee te oefenen ontwikkelt u een nettere, stillere zit. Daardoor kunt u ook met dit zadel oefenen om zonder zadel te gaan rijden.
- Omdat het zadel zachter is dan een zadel met boom heeft u geen last meer van een zere kont na het rijden.
- Het zadel ligt beter op de paardenrug dan een zadel met boom. Het zadel vormt zich naar de rug van uw paard.
- Geen extra kosten voor zadelmakers. U hoeft ook het zadel niet opnieuw te laten opvullen.
Nadelen boomloos zadel
Er zitten ook een paar nadelen aan een zadel zonder boom, hier de nadelen op een rijtje:
- Dekjes voor een boomloos zadel zijn erg duur. Het is wel verstandig om een dekje te kopen wat voor een boomloos zadel bedoeld is.
- Het is even wennen om te rijden met een boomloos zadel. Maar de zit van het zadel kan ook een voordeel zijn.
- Het zadel zit wat breder dan een zadel met boom. Sommige mensen kunnen hier spierpijn of last van hun heupen van krijgen. Dit is niet bij iedereen het geval. Het ligt ook aan uw paard.
- Voor springen is het zadel niet helemaal geschikt, u kunt er wel een keer een sprongetje mee maken maar het zadel is hier niet voor gemaakt.
- Het lichtrijden wordt anders. U moet meer rijden vanuit uw bovenbenen.