Haarballen en onverteerbare haren: alles over haarballen

Haarballen en onverteerbare haren: alles over haarballen Haarballen. Dieren kunnen ze binnenkrijgen, maar ook mensen kunnen last hebben van hun eigen haren in hun darmen. Dieren likken elkaar of zich heel vaak schoon. Sommigen krijgen daardoor zoveel haar binnen dat ze het daarna weer uit moeten braken in de vorm van haarballen. Maar bij koeien lukt dat niet. Hun haar kan niet verteerd worden door hun maag en als ze dus te veel binnen krijgen worden ze ziek. Maar ook mensen kunnen ziek worden van hun eigen haar. Zij krijgen geen haarballen, maar kunnen wel maag- of darmproblemen krijgen.

Haren die leiden tot verstopping in de maag

Koeien, katten, honden. Ze likken zichzelf of elkaar. Daardoor komen de haren uiteindelijk in de maag terecht, want ze gewoon weer uitspugen kunnen dieren niet. Koeien kunnen daardoor grote problemen krijgen. De haren kunnen leiden tot verstoppingen in de darmen. Sommige koeien hebben daardoor haarballen in hun maag van wel 10 centimeter doorsnede. De koe wordt daardoor ziek en eet niet meer, omdat de haarbal de toegang tot de darmen blokkeert. Omdat dierenartsen die oorzaak vaak niet vindt, gaat de koe vaak naar het slachthuis. De slager ontdekt dan vaak de haarbal in de maag van het dier. Een veearts die wel weet van het bestaan van haarballen, kan dat probleem eventueel oplossen door het dier te opereren.

Katten eten gras om haar uit te braken

Katten hebben een beter systeem, want die ontdoen zichzelf van de haren. Ook zij krijgen veel haren binnen als ze zichzelf likken, maar dat lossen ze op door vervolgens over te geven. Dat gaat overigens niet zomaar. Om te kunnen braken hebben ze gras nodig om dat proces op gang te brengen. Katten die niet buiten komen, hebben natuurlijk geen toegang tot een grasveld.

Waarom eten katten planten uit de vensterbank?

Daardoor hebben zij een probleem als ze last hebben van haarballen. Maar ook daar weten de meeste beesten wel iets op: zij eten de planten uit de vensterbank gewoon op, want ook daardoor moeten ze braken. Mensen die dus niet begrijpen waarom hun kat zo nu en dan het groen uit de vensterbank kaal eet, heeft daarmee de oplossing.

Honden braken door gras te eten

Ook honden doen het op die manier. Ook zij krijgen natuurlijk haren binnen als zij zichzelf of hun pups schoonlikken. Ook die maag kan daar niet tegen en ook zij moeten daardoor zo nu en dan braken om die ongewenste haren er weer uit te gooien. Ook honden gaan daarom gras eten en bij gebrek aan gras, doen ook zij een beroep op de planten in de vensterbank.

Braakballen van uilen - restanten van muizen en ratten met haren

Uilen doen het anders. Zij krijgen haren binnen doordat ze muizen en ratten met huid en haar naar binnen werken. Maar ook zij krijgen last van die haren. Zij braken ook die zaken weer uit, maar dan in de vorm van een braakbal.

Mensen die haar binnen krijgen door er op te kauwen

Overigens kunnen mensen ook last krijgen van haar dat ze naar binnenwerken. Meisjes met lange haren die er altijd op zitten te kauwen kunnen last krijgen van hun maag. Ook mensenmagen kunnen haren namelijk niet verteren. Is eenmaal ontdekt dat een mens lijdt aan een haarbal in de maag, dan is een operatie de enige optie om dat probleem op te lossen.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Haarbal bij de kat: wat doe je eraan?Haarbal bij de kat: wat doe je eraan?Iedere kat krijgt zo nu en dan eens te maken met een haarbal. Dit is zeker niet vreemd, want het produceren van een haar…
Hond eet gras: oorzaak en gevolgHond eet gras: oorzaak en gevolgHond eet gras: wat is de oorzaak en het gevolg hiervan? Een hond eet nooit zomaar gras, dit heeft verschillende oorzaken…
Haarballen voorkomen en verwijderenHaarballen voorkomen en verwijderenKatten brengen vele uren per dag door met het schoonlikken van hun vacht. De dode haren worden ingeslikt en vormen een o…
Overgeven/braken bij honden, wat zijn de oorzaken?Overgeven/braken bij honden, wat zijn de oorzaken?Honden eten van alles. Naast hun voer nemen ze ook graag happen van bijvoorbeeld afval, kadavers van bijvoorbeeld vogels…

Rainrot bij paardenRainrot is een vervelende huidaandoening die voorkomt bij paarden met een verminderde weerstand/slechte verzorging die b…
Huidziekten bij de hondHuidziekten bij de hondHuidziekten bij honden is helaas een veelvoorkomend probleem. Diverse oorzaken kunnen ervoor zorgen dat uw huisdier ziek…
Bronnen en referenties
Reacties

Marleen, 24-08-2011
Heb net mijn 11-jarige heilige birmaan weer naar de dierenarts gebracht, oorzaak: haarbal. Drie jaar geleden had hij dezelfde klachten, veel braken, een wit schuimende slijmerige smeurie, suf zijn, kortom hij was doodziek. De dienstdoende dierenarts wist echt niet wat het was, en stelde Bertus (de kat) aan allerlei enge onderzoeken bloot, hij gaf het op, en stuurde ons naar het medisch centrum voor dieren in Amsterdam. Daar is hij drie dagen gebleven, waar ze hem onderzochten, maar niets kunnen vinden. Het koste me een klein fortuin, maar ze konden hem niet verder helpen, en ik werd naar huis gestuurd met het verhaal, dat ik maar goed van Bertus moest genieten, want het zou wel eens snel afgelopen kunnen zijn met hem. Ik gaf het niet op en ben bij een andere dierenarts geweest, voor nog maar eens goed nakijken.
Die dierenarts ontdekte een verdikking in de buik. die de knappe koppen in Amsterdam over het hoofd gezien hadden. Hij stelde voor om hem te operen, om te kijken wat het was. Ja, wat doe je in dat geval? Nog een keer proberen natuurlijk!
De volgende dag werd ik gebeld dat ze een stinkende met pus en etterende haarbal uit zijn maag had gehaald! Hij is er weer bovenop gekomen dankzij deze dierenarts in Delft.
Daarna heeft hij elk jaar wel een haarbal die er niet uit wil, en daar heeft-ie ontzettend veel last van. Vanmiddag dus weer naar dierenarts, hij zit nu heel zielig met een infuus aan zijn witte pootje in een hokje bij de dierenarts. Morgen weet ik meer, ik hoop zo dat alles weer goed komt met hem, want ik kan hem nog niet missen, mijn lieve Heilige Birmaan! Reactie infoteur, 24-08-2011
Gelukkig maar dat u zo'n doorzetter bent en bent doorgegaan. Haarballen zijn in sommige gevallen echt een heel groot probleem als ze niet weer naar buiten komen en dus ook levensbedreigend. Veel mensen beseffen dat niet, maar situaties als bij uw Bertus komen veel vaker voor.
Sterkte voor nu en ik hoop dat Bertus weer opknapt.

A. Blenderman, 25-07-2011
Wij hebben 2 Heilige Birmanen. Een kat en een poes. De poes spuugt haar haarballen altijd netjes uit, zonder veel moeite, maar de kat heeft er erg veel moeite mee en wanneer het hem niet lukt de haarbal uit te spugen, gaat hij zielig achteraf liggen en wil dan niet meer eten en drinken. De dierenarts heeft hij ruim een week geleden ook al bezocht hiervoor, heeft laxapast voorgeschreven en hem een dag ter observatie gehouden met een vochtinfuus, daarbij nog 3x daags parafine toegediend in zijn bekje, maar zit hij weer met hetzelfde probleem: ik hoorde hem gisteren spugen en dacht: daar heb je de haarbal, maar het was een klein beetje spuug met een grassprietje erin, daarna heeft hij 's avonds nog gal gespuugd wat lichtrose van kleur was. We dienen hem vanaf vanavond a/d voedsel toe, aangemaakt met water en geven hem dat in een spuitje om de paar uur in zijn bekje. De dieren arts heeft de vorige keer foto's gemaakt en zag wel iets zitten in z'n maag, of dat er uit is weten we niet maar hij had de afgelopen week veel haren in z'n ontlasting. Nu slikt hij erg vaak en je ziet dat het hem dwars zit, maar er dus weer niet uit wil. De dierenarts heeft geadviseerd om hem te verwijzen naar een internist in Utrecht of Amsterdam. Heeft u misschien nog een advies of mening hierover? Reactie infoteur, 25-07-2011
Ik zou het advies van uw dierenarts opvolgen en een verwijzing vragen naar een internist. Een haarbal kan grote gevolgen hebben, maar het kan natuurlijk ook altijd iets anders zijn. Dat inzichtelijk maken lijkt me belangrijk, pas dan kan er ook een oplossing voor het probleem worden gezocht.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 23-11-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.